Ивайло Стоянов получи осминафинал от Младежката Шампионска лига

Елитните ни рефери и асистенти с отлично представяне на зимния семинар в Сливен

Ивайло Стоянов получи осминафинал от Младежката Шампионска лига
Сливен е домакин на традиционния зимен съдийски семинар преди началото на пролетния полусезон, съобщава официалният сайт на БФС. Проявата, която се провежда в хотелски комплекс „Спорт Палас“, събира водещите ни рефери и асистенти от "А" група, както и международните съдии и съдийки.
 
Арбитрите са разделени на групи, които в продължение на три дни ще имат теоретични и практически занимания на различни теми като: позициониране, степен на нарушенията и тактически фаулове, Правило 11 – причини за грешки, предпазване на играчите, контрол на мача – добри практики, фитнес подготовка и взаимодействие.
 
Специален гост на мероприятието е французинът Марк Бата. Той е член на Съдийската комисия на УЕФА, наблюдаващ ръководител, консултант на реферите за България и основен лектор.
 

 
Семинарът  започна  с покриване на физически нормативи -  "ФИФА Тест" 1 и 2, включващ 6 спринта по 40 метра и 20 отсечки от по 150 метра. Според изпълняващият длъжността председател на Съдийската комисия г-н Петър Петров съдиите са демонстрирали добра физическа подготовка.
 
„Всички рефери, както и международните съдийки  се представиха на много добро ниво и покриха нормативите на ФИФА. Постепенно ще увеличаваме натоварването за зимния тест, а през месец март планираме да приложим и реферите да покриват т.н. „йо-йо“ тест, който е на по-високо ниво и УЕФА го въвежда“.
 

 
След това бе  направен анализ  на есенния дял на първенството, като според Петров от ключово значение е работата в екип и еднаквите критерии на съдиите по време на футболните срещи.
 
 „Анализирахме всички грешки, които бяха направени от съдиите и асистент реферите през изминалия полусезон. На първо място наблегнахме върху взаимодействието и работата в екип, защото съдиите са един отбор. Те трябва да си имат доверие, да уточнят комуникацията по между си, инструктажа преди мача и на терена всеки да си изпълнява задълженията. Естествено главният съдия е лидерът, но страничните съдии са асистенти, т.е. те са помощници и помагат за взимането на най-правилното решение. На второ място е не еднаквия критерий по дисциплинарния контрол. Това доведе до много грешки, до това, че някои от страните да се чувстват ощетени. Това е недопустимо. Г-н Бата също наблегна на това, критериите за жълт и червен картон да бъдат еднакви, независимо от цвета на фланелките. Едва тогава ще има доверие в нас и ние наистина ще отсъждаме по Правилата на играта и ще има феърплей“, категоричен бе Петров.
 

 
Според него реферите ни демонстрират старание и воля за развитие.
 
 „Съдиите разбраха добре какво им предстои и какви са изискванията. Отнасят се твърде сериозно по време на презентациите. Днес проведохме практическо упражнение на терена с всички асистенти, които бяха разделени на четири центъра, ръководени от г-н Бата, мен и други двама колеги. Те показаха изключително старание. Искам да благодарим на г-н Лечков за добрата организация и затова, че ни предостави футболистите си от юношеския отбор, което спомогна за добрата реализация на това практическо упражнение“.

 
Допълнителен стимул за съдиите ни е присъствието на Марк Бата, който освен наблюдател от УЕФА е консултант и ментор на родните рефери.
 
„Г-н Бата е човек, който работи изключително много. Още веднъж искам да благодаря на президента на БФС – Борислав Михайлов от името на всички съдии, че спомогна г-н Бата да се ангажира пряко като консултант на българските рефери. Това е един уникален шанс за тях. Той е отдаден изцяло на своята работа, определено е перфекционист, държи да се спазват всички негови изисквания и задачите да се реализират в срок. Той анализира практическите упражнения и чрез индивидуален подход обяснява на всеки рефер къде допуска грешки и върху какво трябва да наблегне. Изгледал е над 30 мача и има персонални изисквания към всеки рефер. Проведе разговори с нашите международни съдии. Както знаете вече имаме първо назначение на наш съдия, става въпрос за  Ивайло Стоянов, който получи наряд за мача от плейофите на Шампионската лига за младежи на УЕФА: Прибрам (Чехия) - ЦСКА (Москва). На 27 март Никола Попов има назначение в европейска квалификация до 21 г. Г-н Бата постепенно ще натоварва всичките ни международни съдии, за да можем да постигаме резултати. Тази година нашето желание е да имаме съдия, който да свири в Лига Европа, а догодина и в Шампионска лига. Неговото присъствие води до едно много сериозно отношение.
Мисля че,съдиите ще бъдат подготвени физически, теоретически и психически да посрещнат мачовете от първия кръг на пролетния полусезон, и да ръководят срещите по Правилата на играта, за да възтържествува духа на честната игра“, завърши Петров.
 

 
За пръв път се проведе и комбиниран тест, включващ теоретични въпроси и клипове. Те бяха подготвени от новия главен съдийски инструктор на България Радан Мирянов от Варна и неговия екип.
 
„Този комбиниран тест е иновативен метод, чиято цел е да оцени колко добре са подготвени съдиите теоретично, като ги стимулира да четат, да гледат видео материали и да осъвременят своите знания. Всички съдии се представиха добре на теста. Техните познания са на високо ниво, а нашата работа е да повишим още повече техните възможности. Ние работим сериозно и по трите направления – физическа, теоретическа и психологическа подготовка на нашите рефери. Съдиите ни се стараят много и се опитват да се развиват и да се преборят за тяхното бъдеще и бъдещето на съдийството ни“, заяви Мирянов.
 

 
След водещите рефери семинарът продължава и за съдиите и асистентите от "Б" група. Те също ще слушат лекции, покриват физически нормативи и ще положат теоретичен изпит. След тях идва ред на съдиите и асистентите в юношеските групи - U17 и U19).
 

Проявата ще завърши на 14 февруари. 

Николай Костов определи групата за Славия

Николай Михайлов се завръща в списъка

НА ЖИВО: Пирин - Етър 1:1

Сблъсъкът в Благоевград започва в 14:00ч.

Костадин Димитров подписва довогорите за довършването на стадионите на Локо Пд и Ботев Пд

Добри новини за двата големи отбора на Пловдив

Съдия притесни Черно море преди мача под тепетата

Валентин Железов ще свири срещата на "Колежа"

Вальо Михов - Гонзо ще ви гледа в очите, а не зад гърба

Бившият президент на БФС призова за обединение

Ас на Витоша (Бистрица) е обект на интерес от професионални клубове

Николай Замфиров има 3 гола в петте си изиграни мача за "тигрите" до момента

Пьотровски донесе 180 000 евро в касата на Лудогорец

Звездата на разградчани ще участва на Евро 2024 това лято

Деветият в Полша си хареса Турицов

Защитникът на ЦСКА е почти сигурно напускащ след края на сезона

Левски иска да продължи положителната серия при домакинството на Славия

"Сините" приемат столичния си съперник на "Герена" от 19:00ч.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки