Белчо Горанов за младежките олимпиади: Празник за цял свят

"Такъв форум може да бъде организиран и в България"

Белчо Горанов за младежките олимпиади: Празник за цял свят

Генералният секретар на БОК и водач българската делегация в Лилехамер Белчо Горанов коментира накратко старта на зимните олимпийски младежки игри:  

„Впечатлението ми от тези Игри са, че организаторите са положили не малко усилия и че това е един празник за всички, които са тук и за тези, които ще следят състезанията по цял свят. А те хич не са малко като зрителска аудитория. Смятам, че България има всички условия да проведе едни такива Игри.

Ние сме със средно голяма делегация тук в Лилехамер. На Първите игри преди 4 години в Инсбрук бяхме с 11 човека, сега сме с 12. Надявам се нашите момчета и момичета да се представят подобаващо. Започнаха малко колебливо, но за сметка на това всеки един от тях осъзна, че това е едно състезание, че това е трупане на опит и че най-важното е просто да направят това, за което са се готвили. Те имат своите възможности, надявам се да се представят добре.

Намирам Лилехамер като едно прекрасно място, едно райско кътче, но пак казвам, че София - поне като природни дадености - не отстъпва по нищо, дори напротив. Ние също имаме своите чудесни възможности и с малко усилия и средства бихме могли да станем домакини на едно чудесно спортно събитие, каквито са Младежките олимпийски игри.

У нас засега сме замразили идеята си за кандидатура, но в никакъв случай не сме се отказали. Ние сме били домакини на толкова големи спортни състезания и събития, че с опита, който имаме, с природните дадености и с нужните финансови средства бихме могли да проведем на ниво такива игри.

Разбира се, необходимо да се състои една дискусия, но не сме се отказали от тази идея, в постоянни контакти сме със зимните федерации, знаем какви са нашите възможности, какво е необходимо и какво трябва да се направи. Нас ни спират чисто финансовият аспект и онази част от обществото, която смята, че това би навредило на природните ни дадености. Но от нас и най-малко зависи всичко.

От нас е идеята, пламъкът. Но - ако искаме да имаме здрава и спортуваща нация и хубави съоръжения, трябва да минем и през нещо такова. Наистина малко ни трябва, за да го направим. Надявам се в най-скоро време тази идея отново да тръгне. Като се приберем в България ще бъде направен анализ на представянето ни тук и ще се съберем с президентите на федерациите ни, за да започнем евентуално тази кампания отначало,“ заяви Белчо Горанов.

Министър Глушков пожела успех на участниците на ЕК по кикбокс в Пловдив

„Поздравявам организаторите на това престижно спортно събитие за професионализма“

Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки