БФС: В Германия работят върху поколението за Мондиал 2026, ние също (видео)

"Първите стъпки вече са направени", обяви председателят на направление "Детско-юношески футбол" в БФС Пламен Михов пред репортер на Novsport.com

БФС: В Германия работят върху поколението за Мондиал 2026, ние също (видео)

Председателят на направление "Детско-юношески футбол" в БФС Пламен Михов представи пред родната футболна общественост Концепция за развитие на млади футболисти, съобщи репортер на Novsport.com.

Това стана на специално организирана по този повод пресконференция, в която участие взеха селекционерът на българския национален отбор Любослав Пенев и заместник-директорът на треньорската школа към БФС Юри Николов.

„Това е една дългосрочна програма и не трябва да се заблуждаваме, че за една-две години работа ще можем да направим нещо. Напротив, в чужбина започват да работят с младите от 5-годишна възраст, а при нас интензивната работа с децата стартира от 10-годишна възраст. Сами разбирате, че има 5 години разлика, които никак не са малко.

Затова и ние сега започваме да работим върху това през 2026 година националният селекционер да има повече кадрови ресурс, както правят в Германия, например. Първите стъпки вече са направени и затова 10 и 12-годишните работят по специализирана програма, като те всеки уикенд са на комплекса в Драгалевци и с тях работят специалисти.

Сега остава с всяка следваща година да сваляме възрастовата граница и скоро да стигнем до 7-годишните, а след това и до 5 г. Започнахме интензивна работа с националния отбор на 14-годишните, които днес са на втори лагер. В останалите възрастови групи също вече се работи различно, защото 4 отделни гарнитури са на разположение на селекционера на 12-14 годишните и той може да избира между 88 деца.

Самите те тренират на добри терени, с нови топки, под ръководството на специалисти и вече се чувстват като един екип. Искам да благодаря на БФС за финансирането на този проект, които е доста скъп. Не искаме да въздействаме на клубовете или треньорите, но бихме искали да работим заедно.

Логически, последователно и правилно, за да имаме едно надграждане и развитие, тъй като в България има много талантливи деца, но ние не успяваме да ги развиваме. Всички национални гарнитури вече ще работят по една и съща методика и по едни и същи правила, така че селекционерите ще имат възможност да преценят как се работи с децата в клубовете”, допълни още Пламен Михов.

Гледайте пълен запис от събитието!!!

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

БФС търси усилено футболисти с български корени

До момента сме открили над 20 състезатели, обясни Лъчо Димов

Венци Стефанов: Илиан Илиев ще вдигне националите

Любо първо говори, после мисли

Женският ни национален отбор с драматична загуба от Армения (ВИДЕО)

"Лъвиците" ни допуснаха поражение с 2:3 на "Александър Шаламанов" в София

БРАВО! Девойките на България до 19 г. се класираха сред елита на Европа

Момичетата ни спечелиха безапелационно промоция за Лига А

Радойска очаква мачовете с Румъния да решат първото място

„Имам балансиран отбор“, заяви селекционерът на женския ни тим

Силвия Радойска: Владеехме инициативата

„Търсихме победата през цялото време“, доволна е треньорката на женския национален отбор

Женският национален отбор по футбол започна с победа евроквалификациите

Нашите спечелиха с 1:0 визитата си на Казахстан

Тежък жребий за националите по минифутбол

"Лъвовете" на европейско през лятото

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки