БОК подкрепи Габриела Петрова

"Вярваме, че в случая Габриела Петрова и Атанас Атанасов просто са жертва на неяснотата около мелдония"

БОК подкрепи Габриела Петрова

Българският олимпийски комитет смята, че прибързаните заключения и крайните квалификации не са от полза в случая с лекоатлетката Габриела Петрова, се казва в становище на БОК, подписано от председателя Стефка Костадинова.

"Самият казус с препарата мелдоний е все още твърде сложен и заплетен. Продължават неяснотите и споровете на експертите около срока на присъствието на следи от неговата употреба след забраната му в началото на 2016 г.

В тази връзка – до изясняването на случая, до произнасянето на международните институции, докато и последният факт не бъде категорично и неоспоримо доказан - БОК приема, че Габриела Петрова и нейният треньор Атанас Атанасов са използвали препарата, когато е бил разрешен. Познаваме двамата от дълго време като дисциплинирани и коректни, поради което вярваме, че в случая те просто са жертва на неяснотата около трансформирането на един медикамент от позволен в забранен, което стана в началото на тази година.

Габриела Петрова е изключително талантлива българска атлетка и двамата с нейния треньор се нуждаят от подкрепа в един очевидно заплетен и спорен казус. Очакваме той да бъде час по-скоро разрешен и се надяваме това да стане с доказване на тезата, че Габриела Петрова не е нарушила антидопинговите правила," завършва становището, публикувано в сайта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки