Български екипаж в топ 3 на Еко Нова рали Словения

Калин Дедиков и Георги Павлов със силен старт на сезона

Български екипаж в топ 3 на Еко Нова рали Словения

Българският екипаж Калин Дедиков и Георги Павлов с Грейт Уол Ц30 завършиха на трето място в тежкото и предизвикателно Еко НОВА рали Словения. Тандемът се качи на подиума с минимално изоставане от победителите Урета/Оскош от Испания и вторите в състезанието Здовц/Голуб.

Екипажи от седем държави взеха участие в първото за 2016-та година международно еко рали. Официалният старт беше даден на брега на езерото Блед, а трасето включваше над 680 предизвикателни километра в Алпите. За да направят състезанието максимално трудно и интересно, организаторите от „С рали тийм” бяха подготвили дълги състезателни отсечки. Повечето от тях стартираха в Словения с изкачване и финишираха в Австрия след дълго спускане по серпентините между двете държави. Кратка почивка за състезатели и автомобили имаше единствено на едночасовия регрупинг в центъра на обявената за „Зелена столица на Европа”  за 2016-та година Любляна. Във втория ден от ралито там се проведе и атрактивния за пилоти и зрители етап „Джимхана”.

Първият ден включваше 380-километров маршрут с четири състезателни отсечки. Те се оказаха сериозно изпитание дори за екипажите, които имаха зад гърба си няколко участия в ралита като „Монте Карло”. В челото на класирането имаше оспорвана борба между опитните участници от Световния еко рали шампионат и няколко местни отбора, състезаващи се с последния модел на Тойота Приус. В края на деня обаче, начело в класирането излязоха българите Калин Дедиков и Георги Павлов с Грейт Уол Ц30 с минимална преднина пред испанците Луис Урета/Франциско Оскош Тойота Ярис Хибрид и словенската звезда в спорта Грегор Здовц с навигатор Сашо Голуб с Тойота Приус.

Вторият ден от състезанието, включващ преминаване в двете посоки на най-дългата 26-километрова отсечка Згорнье Езерско/Логарска долина, обърна резултатите в полза на екипажите на Тойота. Напред в класирането се придвижиха и италианците Ди Бела/Канале с Тойота Аурис Хибрид, но те завършиха състезанието на четвърта позиция в генералното класиране. Българите дадоха трето време в затвореният етап Джимхана, и опитваха да  компенсират по-ниската мощност на своя автомобил и изоставането си при  неколкократните изкачвания до билото на планината с максимално бързо преодоляване на спускането към финала. Въпреки прегряването на спирачките, Дедиков и Павлов успяха да се задържат в челото на класирането на всички отсечки и да завършат с качване на подиума в най-трудното състезание в историята на еко ралитата.

Калин Дедиков: За нас участието беше огромно предизвикателство и съм изключително доволен от резултата. Въпреки, че не носи точки за световната купа на ФИА, конкуренцията в състезанието беше много силна, и перфектно подготвена. Ние не разполагаме с техниката и оборудването на водещите отбори, и се налага да компенсираме това по някакъв начин, което прави състезанието много по-трудно и интересно за нас. Състезанието ни помогна да си сверим часовника спрямо останалите и да се подготвим за предстоящите стартове за световната купа.

Испанец пренаписа историята на Мото GP

Вижте подробности

Маверик Винялес спечели спринтовото състезание в MotoGP на пистата в Остин

Вижте подробности

Рекорден брой отбори на "EKO 12 часа на България"

Вижте подробности

Потвърдено: Собствениците на Формула 1 взеха и MotoGP

Сделката ще бъде завършена до края на календарната година

Севлиево ще бъде домакин на кръг от републиканския шампионат по мотокрос

Вижте подробности

Цолов 21-и на спринта в Мелбърн

Основното състезание е в неделя

Цолов с шесто място в квалификацията в Мелбърн

Той ще стартира девети в спринта след наказание

Никола Цолов с глупост в Мелбърн, наказаха го с три места

Българинът умишлено избута съперник в стената

Александър Томов: За мен е чест да участвам в Европейския рали шампионат през 2024г.

"Амбициран съм да се представя достойно и се надявам да зарадвам всички българи с изявите си", сподели рали талантът от Плевен

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки