Пистата в Серес ще е домакин на Гран При България по мотоциклетизъм

Мартин Чой се пуска в надпреварата

Пистата в Серес ще е домакин на Гран При България по мотоциклетизъм

През  последните няколко години, пистата в Серес стана неизменна част от календара на БФ Мотоциклетизъм и Балканския мотоциклетен съюз при провеждането на шампионата по мотоциклетизъм на писта. Въпреки трудните финансови условия при които посрещнахме новият сезон и тази година най-добрите ни пилоти в дисциплината ще имат възможност да премерят сили на тази изключително популярна писта, която привлича състезатели от всякакви нива и класове. В тазгодишното издание на състезанието, програмата предвижда по три свободни тренировки в петък, а в събота и неделя по две тренировки за време и по един старт, като всеки един се точкува по отделно за шампионата. За уикенда в Серес, към момента са подали заявки за участие близо 115 пилота от България, Румъния, Сърбия, Македония, Гърция, Турция и Босна и Херцеговина.

 

Клас SP125. В най-малката кубатура, 125сс, Милен Георгиев (МИК Рейсинг, Априля) победи в дъждовния Плевен преди седмица и оглави класирането в групата, но Жулиета Ленкова (МСК Плевен, Априля), макар и с грешка на мократа писта показа завидна форма, финиширайки втора пред съотборника си Пламен Христов (Апрлия). Интересно е да отбележим, че това трето място на Христов, доведе до нови амбиции от страна на плевенските състезатели Здравко Маринов, Боян Петров и Митко Митков, които ще отбележат първо участие на Серес изобщо. Разбира се, всички предварителни планове могат да бъдат изменени в движение, след като прибавим 5 румънски състезатели в тази категория, Християн Бузалковски (Македония, Априля) които е възстановен след падането си в Плевен и двама „чисто нови” пилоти от Гърция които ще дебютират в Балканския шампионат. 

 

SuperSport 600. Бойко Божинов (Зедмото, Ямаха) отбеляза качествена победа над румънския ас Йонел Паскота (Ямаха) в про групата на 600-кубиковите, но още в Плевен се видя, че Паскота изобщо не бе доволен от второто си място на подиума и явно се закани да възвърне доминацията си в шампионата на пистата в Серес. Божинов от своя страна ще се изправи както обикновено срещу общо десет конкурента от северната ни съседка, но пък неговият рейд ще бъде подсилен от Александър Георгиев (МСК Плевен, Хонда) и Пламен Петров (Троян Мото Клуб, Ямаха) които от своя страна на бяха най-„щастливите” пилоти на мокрия Плевен. В шампионата се завръщат Горан Цървишки (Тексим Моторспорт, Ямаха) и Пламен Дамянов (Зедмото, Хонда), а първо участие за сезона ще направят и двамата пилоти на АИТ Рейсинг Тийм – Боян Бончев (Ямаха) и Ангел Траков (Ямаха), както и Светлин Иванов (Зедмото). В цялата схема на SuperSport600 не трябва да пропускаме и Далибор Милетич (Босна и Херцеговина, Ямаха), както и Предраг Исидорович (Сърбия, Ямаха) които ще влеят допълнително напрежение в категорията. 

 

SuperBike. Красен Кънчев (АИТ Рейсинг Тийм, БМВ) постави началото на пътя към титлата в Плевен, спечелвайки с лекота първия старт за сезона в Плевен. След поредица от тестове и технически настройки на новата си машина, Кънчев е готов да продължи и в Серес своите подиумни класирания, но ситуацията вече е малко по-различна. Героят от Льо Ман Мартин Чой (ЕКО Рейсинг Тийм, БМВ) отново е на линия, готов за нови рекорди, този път в Серес. В момента Чой очаква нова машина от чешките си механици които се грижат за инженерното му обезпечаване, така че бихме могли да видим ново най-добро време за обиколка на гръцката писта. Силно впечатление в Плевен направи Димитър Митов (Мото Клуб Боляри, БМВ) който отбеляза стабилен подиум с качествено каране. Търновецът има сериозни шансове да дублира подиума си от 2015 в Серес, но проблеми с доставката на състезателните гуми леко го нервират към момента, а това определено е ненужно състояние за всеки един мотоциклетен състезател. Владислав Димитров (Тийм Гис, БМВ) е скрито плевенско оръжие, което може да се прояви във всеки един момент на всяка една писта (дори и в дисциплината мотокрос). Димитров прекара интересно изминалия слънчев уикенд тренирайки със СуперМото мотоциклет в търсене на по-добро усещане за плъзгането, което пък вече си е затвърден стил в пистовия мотоциклетизъм. В класа ще видим и някой „нови/стари” лица като Красимир Попов (Зедмото), Антон Николов (Мото клуб Обзор) и Пламен Бонев (Мото Клуб Боляри) които пропуснаха първия кръг, но са готови за предстоящото предизвикателство. 

 

FORMULA 600. Както винаги в най-многолюдния клас Formula 600, „семи-про” състезателите очакват с нетърпение състезанието в Серес, защото то предлага възможност на перманентните състезатели (тези които карат навсякъде) да се срещнат с групата на „сересоидите” (тези които карат само на Серес). Със сигурност за Павел Драганов (Троян Мото Клуб, Кавазаки) и съотборника му Красимир Михайлов не се интересуват от това кой-какъв е и ще пренесат борбата си в Гърция, място където и двамата са показвали отлично каране и добри времена за кубатурата си. 

 

FORMULA 1000. И тук, както в по-малката „формула”, страстите са големи, напрежението - също и победителят не е ясен. В Плевен обаче, пилотът от шуменския клуб „the Devils MC” Михаил Атанасов (Сузуки) показа „рогата” си и впечатли със завидна форма и мотивация. Атанасов обаче има не-лека конкуренция в лицето на Атанас Нейчев (Тийм Гис, Априля) който пък от своя страна все още разработва мотоциклета си и се учи на новата марка. Третото място в Плевен отиде при Йордан Алексиев (Зедмото, Сузуки) който се справи отлично с атаките на Димитър Калпаков (Мото Клуб Обзор, Ямаха) и Бранимир Банков (Мото Клуб Боляри, Хонда), но домакините имат скрито оръжие в лицето на Андреас Психогиос (Хонда) който има зад гърба си 2 подиума от 2015 в Серес и три участия на емблематичното Т Т на Айъл ъф Ман. 

 

На днешната среща с медиите, която беше организирана от БФ Мотоциклетизъм Мартин Чой сподели, че все още не е възстановил от 24-те часа на Льо Ман, но ще направи всичко необходимо, за да спечели стартовете в събота и неделя на Серес. 

 

„ Определено пистата ми е любима и държа рекорда за най-бърза обиколка (1.18.02 мин). Предстоят ми много тежки състезания до края на годината и може би няма да рискувам да подобря това време, но не се знае. На Льо Ман се чувствах фантастично! 100 000 човека публика, надпреварата започна с българския химн, не може да се опише. Щастлив съм , че завършихме и сега се възстановявам, но ще бъда на линия за уикенда и нямам търпение пак да карам”, сподели Чой. 

 

Президентът на родната федерация Богдан Николов беше категоричен, че България трябва да се гордее с постигнатото от Мартин Чой на Льо Ман. 

 

„Чой караше с чешки лиценз, имаме трима пилоти в Световния шампионат по мотокрос с катарски, скоро и на Хакан Халми ще вадим лиценз от Македония. Това, което правят нашите пилоти е геройство. Дано хората, които управляват  родния спорт го забелязват.”, заяви Николов. 

 

Шефът на организационния комитет за Гран При България Румен Петков също поздрави Мартин Чой за невероятния му характер и постижението на 24-те часа в Льо Ман. 

 

„Това ,което направи Чой е изключително! Малко са хората като него, които биха карали толкова часове без почивка. Голям българин , който прослави за пореден път Родината. Единственото име , което се споменава от  Льо Ман е на Мартин Чой, а страната – България. Сега в Гърция ще има над 115 пилота от 8 държави. Нашата федерация е доказала, че е великолепен организатор на състезания и съм убеден, че и в Серес ще покажем нашия професионализъм и ще бъдем пример за останалите.” , добави Румен Петков.  

 

В наближаващия петък всички пилоти на пистата в Серес ще имат свободни тренировки, а първия старт започва в събота от 14.10 . Състезанията в различните класове продължават до 17.00 часа когато е награждаването на призьорите. За неделя програмата е идентична по часове  от съботния ден. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки