Матей Пампулов: Изисквайте най-доброто от състезателите си

Матей Пампулов е един от най-успешните български треньори по тенис. През кариерата си е бил треньор на Тамира Пашек, която успя да влезе в Топ 20 на женската ранглиста

Матей Пампулов: Изисквайте най-доброто от състезателите си

 Матей Пампулов е един от най-успешните български треньори по тенис. През кариерата си е бил треньор на Тамира Пашек, която успя да влезе в Топ 20 на женската ранглиста, а също и на Ивон Мойсбюргер, която намери място сред първите 40. Г-н Пампулов на драго сърце се съгласи да гостува на треньорския ITF курс, провеждащ се на Българския национален тенис център, и изнесе кратка лекция пред участниците в него.

 
 
"Най-подходящата възраст за едно дете да започне да играе тенис е 5, 6, 7 години. Аз и брат ми (Божидар Пампулов) започнахме по-късно, но компенсирахме с много игра. Опъвахме мрежа в двора на нашата къща в Пловдив и всяка сутрин преди училище тренирахме волета. Веднъж баща ни беше преброил, че сме направили 1000 волета без прекъсване. Така се калява характер. Трябва да изисквате много от децата, които тренират при Вас. Не ги хвалете, ако са стигнали до финала или са станали трети. Първото място е нещото, което ще искате от тях. Техниката на един играч се оформя до 12-годишната му възраст. След това само се "чисти", казано на тенис жаргон. Когато един малък тенисист навърши 12 години, той трябва да разполага с всички удари в арсенала си - форхенд, бекхенд, слайс, волета и сервис. Треньорската професия е призвание. Тя трябва да доставя удоволствие. Един съвет от мене. Не мислите за парите. Ако сте добри и се раздавате, те сами ще дойдат при Вас. Но в момента, в който започнете да мислите единствено за тях, без да влагате душата си в това, което правите, просто става безсмислено", сподели Матей Пампулов.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки