Христо Янев: С Гриша Ганчев се работи лесно, той е директен, знае какво иска и как да го постигне

"Ако кажа, че съм очаквал да играем финал, ще излъжа"

Христо Янев: С Гриша Ганчев се работи лесно, той е директен, знае какво иска и как да го постигне

Треньорът на ЦСКА Христо Янев гостува в предаването "Код спорт" по TV+ броени дни след класирането на "армейците" за финала за Купата на България. Специалистът говори за големия успех, за работата си на "Българска армия" и за отношенията си с Гриша Ганчев.

- Беше ли подготвен за атмосферата, която феновете създадоха на стадион "Българска армия" на 1/2-финала за Купата на България срещу Берое?

- Няма как да бъдеш подготвен за такова нещо. Видяхте стадион, пълен с енергия. Хората бяха дошли да подкрепят максимално отбора и за нас това бе от изключително голямо значение. 

- Преди началото на сезона минавала ли ти е мисъл, че ЦСКА може да играе за трофея?
- Искахме да стигнем максимално далеч в този турнир. Мислех в перспектива, от гледна точка на това, че познавам добре футболистите, с които разполагам, но ако кажа, че съм очаквал да играем финал, ще излъжа. 

- Защо не беше с отбора да отпразнуваш елиминирането на Берое?
- Отборът има нужда от свобода, да се отърси от цялата емоция и енергия. Мисля си, че когато трябва да бъда с тях, съм с тях. Това е тяхното време, нека да се забавляват. 

- Не преживя ли някакъв малък шок в началото - аматьорски отбори, терени като ниви?
- Бях запознат с обстановката от престоя и работата ми с отбора на Миньор (Перник). Знаех точно какво ни предстои. Радвам се, че момчетата по най-бързия начин се абстрахираха от всички странични фактори в тази група и с всеки изминал ден израстват все повече. 

- Кои бяха най-големите трудности, които трябваше да преодолееш, след като пое един от двата най-големи клуба в България?
- До този момент всичко, което правим, минава през някаква трудност. Но това ни дава допълнителен стимул. Знаем, че това е истинското, щом е трудно. От първия ден, в който трябваше да започнем да сглобяваме отбор - да привлечем точните футболисти, да минем през всички тези терени, за които говорите, обстановките по българските стадиони, за да стигнем до момента, в който се намираме сега. 

- На мача с Берое се видя огромна еуфория и всички заговориха, че ЦСКА трябва да е там, където му е мястото. Ти вярваш ли в такава развръзка?
- Длъжен съм да вярвам, искам да вярвам. Видях какво е един отбор да бъде обичан, да бъде подкрепян с ентусиазма на феновете, които ни следват навсякъде. Бяхме убедени, че заради тях трябва да се справим с всичко, което ни предстои. Колкото и клиширано да звучи ЦСКА е отбор, който дава на половин България енергия и самочувствие, и трябва да бъде на най-високото стъпало в българския футбол.

- Какво говориш на момчетата, за да ги мотивираш, защото ще се съгласиш, че "В" група е далеч от нивото на "А" група?
- Казвам им истината, прям съм с тях. Те трябва да разберат, че ако искат да се развиват, единственият шанс да го правят е да дават най-доброто от себе си. 

- Ти си от новата вълна треньори. Имаш ли идол в професията?
- Разбира се. В момента виждаме треньори, които не само вдъхновяват футболистите си, а също така са и в емблематични отбори - Юрген Клоп, Пеп Гуардиола, Луис Енрике... Смея да твърдя, че съм работил с доста добри български треньори като Любослав Пенев и Мъри Стоилов. Те дават нова насока на футболната игра, а българският зрител не е свикнал да наблюдава такова нещо. Мисля, че съм научил доста от тях.

- Смяташ ли, че има перспектива за българския треньор в страната ни? В "А" група има девет отбора, клубовете нямат пари...
- Трябва да вярваме. Радвам се, че въпреки че съм млад човек в треньорското поприще, съм бил с някои доста големи имена в България. Това, което се иска от нас по-младите е да покажем на всички, че трябва да работим тук, за да развиваме българския футбол и да има някакви успехи. 

- Как виждаш бъдещето си? Зависи ли то от развръзката за Купата?
- По един или друг начин. Аз съм реалист човек. Ясно ми е, че дори и да бяхме паднали, щях да науча уроците си. Просто щеше да е по-различно. Щях да ги уча, докато плача и се ядосвам от пропуснатата възможност. Сега отново научаваме много неща, но по по-приятния начин. 

- Защо футболът ни е в криза?
- Защото хората, които досега управляваха футбола, нямаха ясна визия за нещата, които трябва да се случат в следващите 10 години. Това е елементарен отговор, който дава насоки на всички, които искат да развиват футбола в България. Трябва да има визия, ясен план, да се знае какво се случва след една, две, три, пет, десет години. Не се прави стратегия, когато се тръгва да се прави нещо. Правим го в много краткосрочни планове. 

- Всеки президент на Левски или на ЦСКА иска резултати веднага. Така един треньор е обречен, защото ако няма резултати, той си тръгва на полусезона. Как можеш да се докажеш за един полусезон?
- Това е невъзможно. Треньорската професия е доста ветровито място, в което не се чакат резултати в далечно бъдеще, а се искат на момента. Треньорът се оценява именно по тях, без значение как работи с отбора, каква е атмосферата в съблекалнята и колко труд полага. Ако резултатите са негативни, той е човекът, който носи последици от това нещо. Но имам удоволствието да работя с президент, който има ясна визия за нещата и знае точно какво иска. Държи се по начин, който ми дава самочувствие да работя с този отбор и занапред. 

- Как се работи с Гриша Ганчев? Ти беше играч на Литекс, сега вече си на много по-отговорна позиция - треньор на ЦСКА.
- Ако трябва да бъда честен, се работи много лесно. Той е доста прям, директен човек. Знае какво иска и как да го постигне. Не ми оказва никакъв натиск за това, което се случва на терена. От мен се иска просто да си върша работата. Стои твърдо зад мен и зад нещата, които искам, както и за това какво може да се направи по-добре за отбора.

- Постигна ли лесно синхрон с Пламен Марков? Доколко коментирате състоянието на отбора, какви футболисти са ви необходими и т.н.?
- Постоянно се събираме с него и обсъждаме нещата, които ни предстоят и тези, които са минали. Той има много опит във футболната игра, има доста успехи като треньор. Работил е на високо ниво и в ЦСКА, и в националния отбор на България. Неговият опит е от изключително голямо значение за мен.

- Предстои ли ти нещо в чужбина? 
- Предстоят ми няколко неща. Сега трябва да отидем на курсове в Швейцария, които ни дават допълнително самочувствие и знания. Всички, които ни преподават в НСА ни показват как трябва да се развиваме и като треньори, и като личности. Безкрайно съм им благодарен за опита и за нещата, които ни казват. След това ни предстои да отидем да гледаме няколко мача от европейското първенство, които трябва да анализираме. Те ще ни дадат по-добра представа за всичко, което се случва във футболната игра. 

- На финала за Купата на България ще се изправите срещу отбора на Монтана, воден от Емил Велев. Имаше ли предпочитания кой тим да срещнеш?
- Не сме в позиция, в която трябва да имаме някакви предпочитания. За нас този турнир е бонус. Казвам го още от старта на участието ни. Даде ни ясна представа как работим, докъде сме стигнали и къде можем да завършим. Срещу нас ще бъде отбор с много опитен треньор, който бил на три финала. Това трябва да ни наведе на мисълта, че трябва да подходим доста сериозно към нещата. 

- Ако спечелите Купата на България, няма да може да играете в Европа. Поне към момента ситуацията е такава. Това няма ли да повлияе на отбора, на публиката? Всички тези хора очакват да видят ЦСКА отново в Европа.
- До този момент публиката ни е феноменална. Аз съм длъжен да им благодаря за подкрепата, която получаваме. Срещу Берое напълниха стадиона. Заредиха ни с толкова енергия, че имах чувството, че футболистите на моменти не стъпваха по тревата. Не вярвам по никакъв начин това да ни влияе. Това не е фактор, който зависи от мен или от отбора. Ние сме длъжни да даваме най-доброто от себе си на терена. Надявам се да бъдем, мобилизирани, здраво стъпили на земята и да изиграем един силен финал.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки