Пореден български триумф на пистата в Серес на Балканското по мотоциклетизъм

През днешния ден имаше близо 2000 човека публика, повечето от които наши сънародници

Пореден български триумф на пистата в Серес на Балканското по мотоциклетизъм

На пистата в Серес, Гърция завърши 3-ия кръг на Балканския шампионат по мотоциклетизъм . 110 пилота от 8 държави ( България, Румъния, Сърбия, Македония, Гърция,Израел, Турция и Босна и Херцеговина) взеха участие в състезанието, а от нашата страна  53-ма състезатели, които караха в различните класове на надпреварата. За разлика от вчера, през днешния ден имаше близо 2000 човека публика, повечето от които наши сънародници.

Жулиета Ленкова (България, Априля) спечели днешното състезание в дисциплината SP125сс. Българката стартира зад вчерашния победител Милен Георгиев (България, Априля), но шест обиколки преди края повреда в мотора на Георгиев го извади от пистата за няколко минути. Самият пилот успя да запали машината , за да се върне в надпреварата, но беше назад с времето и финишира 7-ми. Втори и трети при 125 кубиковите се наредиха Антониос Аврамополис (Гърция, Априля) и Разван Матеш (Румъния, Априля).  

Веднага след награждаването на призьорите над Серес започна да вали и организаторите отложиха следващия старт с 30 минути. Пистата изсъхна и по трасето излязоха със сухи гуми пилотите в F600. 21 състезатели на стартовата решетка и много мощно потегли победителя в квалификациите Красимир Михайлов  (България, Кавазаки), който през цялото време беше атакуван от Милан Ловрич  (Сърбия, Ямаха). Въпреки напористото каране на сърбина  и подкрепата от трибуните нашият състезател издържа до края и пресече финалната линия първи. Сърбинът остана на 3.2 секунди за Михайлов, а трети на подиума се качи Тодор Меченски  (България, Ямаха), който изпревари Неманя Паунович  в предпоследната обиколка и заслужено си тръгна с купата на третото място. Наградата на „Спорт тото” за най-бърза обиколка в клас F 600 я спечели Красимир Михайлов  (България) с времето от квалификацията – 1.24.815 минути. Малко след награждаването над Серес небето почерня и се изсипа дъжд, който наложи ново отлагане на следващия старт и задължителна смяна на  гуми за мокро време.

Пилотите от F1000 , които бяха подготвени за това излязоха на пистата и дадоха всичко от себе си , за да стигнат до класиране на подиума. Дали заради адреналина и напрежението около стартирането, но спечелилия квалификацията Калоян Ангелов тръгна преди да е угаснала и последната лампа на светофара и беше наказан с 10 секунди от съдиите. Той финишира първи , но не му достигнаха едва 0.8 секунди, за да стопи наказанието си и остана на 2-ро място в крайното класиране. Победител при F1000 е Атанас Нейчев  (България, Априля), а трети Йордан Алексиев  (България, сузуки). Интересно за отбелязване е тръгването от 12 позиция на старта на Михаил Атанасов  (България, Сузуки) който  успя да задмине всички съперници още в първата обиколка, но се подхлъзна и падна. За щастие нищо сериозно за здравето, но нямаше как да продължи карането си и приключи участие.

До края на днешното състезание всички пилоти в оставащата надпревара караха с гуми за мокро трасе, въпреки, че на места пистата изсъхна. Организаторите начело с президентът на Балканската мотоциклетна федерация Богдан Николов прецениха  ,че има опасност за състезателите и решението беше взето категорично.

Страхотна битка за подиумно класиране имаше в SuperSport. Лидер от самото начело на колоната  беше Ненад Стоянович  (Сърбия, Ямаха) , но големия фаворит Йонел Паскота от Румъния, Далибор Милетич и българските пилоти дадоха максимума от своите сили, за да стигнат до награждаването. Александър Георгиев  (България, Хонда) направи впечатляващи изпреварвания и от седмо място се предвижи до второто. Силна атака от Бойко Божинов  (България, Ямаха) през оставащите 5 обиколки и двамата караха почти с еднакви времена. Финалната линия пресече Георгиев, а само на 24 хилядни зад него, трети, остана Божинов. Публиката на Серес дълго време аплодира нашите пилоти за майсторското каране и битката до последния сантиметър.

Фантастично каране на Мартин Чой (България, БМВ) в днешното състезание в SuperBike. Най-добрият ни пилот на писта показа за пореден път, че е голям талант и професионалист. Чой падна по време на втората квалификация още в първата обиколка и не завърши, но благодарение на времето от първата сесия 1.19.489 се нареди на старта зад местния любимец Хараламбус Параскевополис (Ямаха).Още във втората обиколка от общо 12 Чой успя да задмине гръцкия пилот и да увеличава преднината си. Красен Кънчев (България, БМВ) в 4-та обиколка също изпревари Параскевополис и първите двама в най-силния клас бяха българи до самия финал. Въпреки опитите на Хараламбус за победата, остана трети зад Чой и Кънчев.

Както вчера по време на 2-ия кръг на Балканския шампионат, така и днес България спечели двете отборни титли по нации. Втори са Сърбия, а трети Румъния.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки