Венцислав Христов: Левски не отстъпва на Лудогорец

Всички в съблекалнята сме зад Стойчо Стоев, сигурен съм, че ще се представим на ниво в Европа, каза нападателят

Венцислав Христов: Левски не отстъпва на Лудогорец
В началото на февруари Венцислав Христов отвори нова страница в кариерата си с трансфера си на „Герена". Ход, който до голяма степен бе всичко или нищо за нападателя, за който 2015 година бе една от най-лошите в професионален план. Той изживя неуспешен престой в хърватския Риека, а след това и в албанския Шкендербеу. Престоят му в Левски започна почти по най-добрия начин. Той реализира четири гола, като всеки от тях бе с цената на точки за сините. "Тема Спорт" спря нападателя за интервю веднага след срещата с Лудогорец. Този път Венци не бе усмихнат, както обикновено, а лицето му издаваше, че е ядосан.
 
Венци, изглеждаш ядосан от равенството с Лудогорец. Като че ли двубоят не отговори на очакванията на феновете и имаше повече сблъсъци и единоборства, отколкото чист футбол. Как ти се сториха нещата на теб?
- Може би хората са станали доста критични, защото двубоят имаше прилично темпо на игра. Наистина имаше остри сблъсъци, но и хубави атаки, динамиката бе добра, фактът, че Лудогорец не доминираше, е благодарение на нашето стабилно представяне и пресата, която налагахме в голяма част от мача.   Единственото,   което липсваше, бяха головете. Ако бяхме успели да ги пробием и да реализираме, това щеше да отвори двубоя и хората пред телевизорите и на трибуните да видят още по-хубав футбол. Най-жалкото е, че не можахме да зарадваме хората, които са отделили от финансите си и са дошли да подкрепят любимия си отбор и нас, футболистите.
 
Играхте стабилно отзад, но напред ви липсваха чистите голови положения и като че ли бяхте леко пасивни. Защо се получи така?
- Като цяло имахме повече ситуации за гол от Лудогорец. Ако бяхме съумели да реализираме една от тях и бяхме повели, нещата щяха да тръгнат в съвсем различна посока. Причината е, че Лудогорец щеше да излезе по-напред, за да търси изравнителен гол. Знаете, че левият им бек (б.р. - Натанаел) понякога се увлича повече в атака. Това щеше да ни даде възможност да използваме скоростта си и да контраатакуваме. Но явно, че и шансът не бе на наша страна. Няма как по друг начин да обясня например, че при доста от единоборствата се получаваше така, че печелим топката, но или се подхлъзваме, или става нещо друго от подобен характер, като например рикошет. Но все пак те са класен отбор, който разполага с качествени футболисти, и затова, както гласи неписаното правило - късметът е на страната на по-добрия. За мен обаче и в двата мача през тази година Лудогорец не показа, че ни превъзхожда с нещо. Разликата от 14 точки не отразява реалните възможности на двата тима. Така че дистанцията от чисто футболна гледна точка не е толкова голяма.
 
Искаш да кажеш, че Лудогорец не е по-напред от вас. Така ли?
- Точно така. Лудогорец не е по-напред от нас. Наистина и разликата в селекциите е сериозна. Истината е, че в момента няма нужната взаимозаменяемост. Но работим в тази насока, за да може да подобрим още представянето си.
 
Не служи ли това като оправдание?
- В момента може да звучи като оправдание, но такава е реалната ситуация.
 
Лестър обаче има далеч по-ниски финансови възможности от Манчестър Сити, но е на победа от шампионската титла в Англия...
- Ясно е, че не всичко във футбола опира до пари. Там обаче говорим за съвсем различни мащаби. Но виждате, че Лестър са събрали момчета, които са наистина качествени, ала заслуга за това има и статутът на самото първенство, което е сред най-
привлекателните в света. Реално голяма част от тях
са били отхвърлени оттук-оттам, но в даден момент се събират и сега показват, че досега грешно са били пренебрегвани.
 
В  началото феновете не те приеха много топло заради едно твое изказване за ЦСКА. По-късно обясни, че си искал да кажеш, че е голям клуб, но не си бил правилно разбран. Приеха ли те вече привържениците?
- Мисля, че да. Може би хората са оценили това, че се раздавам на терена и се боря, заслуга за това имат и съотборниците, които ми помагат. Останах с впечатленията, че привържениците са ме приели. Аз още като идвах на „Герена", бях наясно, че
единственият начин да спечеля феновете е да се боря докрай. Никога не съм бил от хората, които говорят много какво ще направят и така нататък. Думите не са фактор, а действията. Аз мога да заявя, че съм левскар от дете, но това са празни приказки, ако не го показвам на терена. Левски не се нуждае от играчи, които да говорят, че са левскари, а да милеят за отбора и да го демонстрират с представянето си в мачовете. Затова бях наясно, че всичко си зависи от мен. Надявам се занапред да продължавам да радвам привържениците с голове. Със сигурност ще положа максимални усилия, за да го сторя. Наясно сте, че всеки ден и мач е ново доказване.
 
Предстои ви мач на „Герена" с Черно море, който в последния кръг срещу Славия успя да излезе от тежката серия без победа, в която беше. Притеснява ли ви събуждането му?
- Бях изненадан от това, което ставаше с Черно море. Те са сериозен отбор, но нямам обяснение защо толкова дълго време не бяха печелили. Имат бързи и технични крила, не бива обаче да забравяме Жоро Илиев. За мен той е барометърът на Черно море, уникален футболист. Вижда се, че дори на 34 години е много полезен и има още какво да даде.
 
Спечели два трофея с Берое и дойде с нагласата на „Герена" да вземеш нови. Но за момента не се получава. Защо се стигна дотук?
- Реално преди изваждането на Литекс имаше шансове за шампионската титла. Но административното отнемане на 7 точки от  актива   ни се отрази  лошо  от психологическа гледна точка на отбора. Това до някаква степен вкара повече напрежение в съблекалнята преди гостуването на Лудогорец в първия пролетен кръг. Едва ли не така се получиха нещата, че ако не бием в Разград, всичко  приключва и така се получи за съжаление.
 
Досега имаш 4 гола за Левски от идването си през зимата. Сам си постави цел да завършиш с осем попадения. Ще можеш ли да я изпълниш? Засега нямаш гол с глава.
- Честно казано, не ме интересува дали ще вкарам общо пет, шест или осем гола. Важно е отборът да побеждава и да се развива. Това е на първо място за мен. Нормално е, когато аз вкарвам, да печелим мачовете си, все пак съм централният нападател на Левски. Относно головете с глава - работя в тази насока. Това не е най-силният компонент в играта ми, но се надявам в бъдеще да имам възможност да реализирам по този начин с екипа на сините. Имам реално попадения с глава.
 
Ако трябва да поставиш оценка на играта си срещу Лудогорец, то каква би била тя?
- Не ми се получи. Аз съм максималист и искам винаги да се представям по-добре. Работлив футболист съм и съм свикнал сам да създавам положенията си, а с Лудогорец нямах никакви ситуации да реализирам. Затова смятам, че можеше и доста по-добре.
 
Мнозина специалисти смятат, че ще се провалите в Европа. Какво е твоето мнение?
- Лошото на българския футбол е, че всеки се изказва негативно. Левски нямало да се представи добре, нека изчакаме и ще видим. Трябва да сме по-големи оптимисти. Вярвам в потенциала на отбора и съм сигурен, че ще се представим на ниво в Европа.
 
Договорът ти изтича. Ще останеш ли на „Герена" и през следващия сезон?
- Това зависи от ръководството. Израснал съм в София и знам какъв клуб е Левски. Така че е нормално да искам да остана.
 
Бъдещето на човека, който те доведе в клуба - Стойчо Стоев, обаче е несигурно...
- Досега ръководството не е показало, че му няма доверие. Смятам, че и шефовете, и ние, футболистите, сме зад треньора.
 
Кой футболист ти беше нещо като кумир в годините, в които тренираше в Локомотив София?
- Нормално е да е някой от златното поколение от САЩ 1994. Харесваше ми Христо Стоичков. Наско Сираков също бе голям нападател и голмайстор. Не бих пропуснал и Бербатов, който играе доста елегантно. 

    

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки