Сензациите в пресата: Наско Сираков се завръща в Левски

Щутгарт следи Краев, Големи премии в ЦСКА при успех на финала, Левски в шах за треньорския пост, чистка в Черно море

Сензациите в пресата: Наско Сираков се завръща в Левски

Сензациите в родната спортна преса на 30 април, събота, 2016 година:

Тема спорт: Наско Сираков пред завръщане в Левски

Наско Сираков е все по-близо до завръщане в Левски. Голмайстор №1 в историята на сини­те изгледа втори пореден двубой от ложите на новия сектор А на стади­он "Георги Аспару­хов". Той наблюдава внимателно мача с Черно море (5:1), а преди това и този с Лудогорец, след кой­то не спести критиките си по адрес на отбора.

Честите му посе­щения на „Герена" са изненадващи с оглед на факта, че през октомври 2013 го­дина той се бе зака­нил да не стъпва по­вече там. Тогава ултраси съблякоха Ивайло Петев на представянето му като треньор и го изгониха, а Наско на­пусна поста на спортно-технически директор.

През пролетта Сираков е имал ня­колко разговора с един от собствени­ците на сините Иво Тонев. Председате­лят на УС на клуба държи да работи пак с Наско. През следващия месец на „Герена" ще правят концепция за разви­тието на клуба и е много вероятно и Сираков да има ду­мата по нея. Още повече че бъдещето на Георги Иванов и Стойчо Стоев в Левски е неясно.

Меридиан мач: Щутгарт гледа Краев срещу „моряците”

Емисари от Германия гледаха на живо изяви­те на таланта на Левски Божидар Краев, научи „Меридиан Мач". Аген­тите бяха на „Герена" и наблюдаваха срещата между „си­ните" и Черно море, завършила с убеди­телното 5:1. Краев дори се изяви добре, реализирайки гола за 1:0.

Най-вероятният отбор, който е изп­ратил скаутите е Щутгарт. Немците отдавна следят из­късо българския па­зар, след като там игра с огромен ус­пех легендата на родния футбол Кра­симир Балъков. От­делно, в момента Щутгарт не е в осо­бено цветущо със­тояние и би било възможно млад иг­рач от родния шам­пионат да бъде взет.

Краев е доста попу­лярно име на пазара в последните месе­ци. Той дори изкара проби в Ман Сити и Ювентус преди мал­ко повече от една година. През мина­лото лято на „Герена" бяха склонни да го пуснат само сре­щу много сериозна сума, но сега неща­та не стоят по този начин и е твърде ве­роятно от Левски да го пуснат и за по-малка сума при под­ходяща оферта.

Единственият проблем, който би­ха имали „сините", е с квотата за игра­чи до 21 години, тъй като оставането на близнаците Радос­лав и Борислав Цо­неви също е под въпрос.

Тема спорт: Яки премии в ЦСКА при триумф за Купата

Футболистите на ЦСКА ще получат много сериозни премии, ако победят Монта­на на финала и спечелят Купа­та на България. Спорът за трофея между ЦСКА и послед­ния в А група е на 24 май от 20:00 часа, а цените на биле­тите са: 20 лева за сектор А, 15 лева за В и 10 лева за Г и Б. Досега армейците не взимаха бонуси при успех в надпрева­рата. Отдавна се знаеше, че възнаграждения за играчите в турнира ще има само ако достигнат до отличието. По пътя си към финала на "Ва­сил Левски" ЦСКА реализира 33 попадения и допусна само два в деветте си мача - Со­фия 2010 (4:1), Септември Сф (1:0), Сарая (11:0), Ботев Ихт (5:0), Нефтохимик (3:1), Спар­так Пл (2:0), Созопол (3:0) и Берое (2:0, 2:0).

В сряда футболистите получиха въз­награжденията си за април, въпреки че месецът още не е изтекъл. Това не е инцидент­но, а се превърна в практика, откакто Гриша Ганчев се зае с издръжката на най-успешния български клуб. По време на управлението му всичко се изплаща още преди да е из­текъл месецът, за който съ­ответните суми са дължими. До момента подобно нещо не се бе случвало на "Армията".

Играчите взеха и преми­ите, които са си заработили в първенството, като за вся­ка победа се полагат по 450 лева. От началото на сезона някои от състезателите са си докарали по над 10 хиляди ле­ва само от бонуси.

Премията при триумф във финала за купата ще е някол­ко пъти по-висока от тези, които се дават в първен­ството, като не е изключено да достигне внушителни раз­мери.

Тема спорт: Левски в шах за треньорския пост

В края на месец март Упра­вителният съвет на Левски постави ултиматум на трень­ора Стойчо Стоев с оглед на незадоволителните резулта­ти на тима в началото на про­летния полусезон. Задачата, поставена му от ръковод­ството, бе да бие наред и да подобри значително играта на състава. А ако това не стане, то Стоев от лятото трябва да си търси нова работа. След прекъсването в първенството заради контролите на нацио­налния отбор с Португалия (1:0) и Македония (2:0) сините спечелиха с 1:0 срещу Берое и с 3:0 срещу Ботев Пловдив, нап­равиха 0:0 с Лудогорец, а в четвъртък разбиха с 5:1 Черно море. А представянето им оп­ределено върви във възходяща линия и това си пролича срещу моряците - това бе най-изрази­телният успех на тима през кампанията.

И докато преди месец позициите на Стойчо Стоев на „Герена" бяха сериоз­но разклатени, то сега ситуа­цията не изглежда такава. Специалистът се ползва с доверие­то на играчите. А има и дого­вор за следващия сезон. Друг е въпросът дали той ще поже­лае да остане - на няколко пъти той посочи, че ще говори за контракта и бъдещето си в края на месец май.

Засега ръководството все още не е наясно дали ще търси нов наставник, или ще продъл­жи да разчита на Стоев. Спортният директор Георги Иванов също бе намекнал, че може да си тръгне. В моменти­те на криза той бе плътно зад Стоев и посочи, че ще напусне, ако треньорът не запази мяс­тото си.

В началото на месец май Уп­равителният съвет на Левски ще трябва да решава за концеп­ция за развитието на отбора през следващите няколко годи­ни. Тогава трябва да има ясно­та какъв ще е спортно-техни­ческият щаб на отбора през следващата кампания.

Тема спорт: Чистка в Черно море

Сериозна чистка се задава в Черно море след изключи­телно слабата пролет. Така­ва бе анонсирана от треньо­ра на моряците Никола Спа­сов след поражението с 1:5 от Левски на стадион "Геор­ги Аспарухов".

Вече е ясно, че от "Тича" със сигурност си тръгва централният нападател Живко Петков. Сред вероятните напускащи са Симеон Райков, както и взетите през зимата Иван Вълчанов, Иван Маркович и Владислав Романов.

Централният нападател Бакари пък започна прегово­ри с ръководството за под­писването на нов договор. Неясно е бъдещето на звезда­та на тима Матиас Курьор. Неговият контракт изтича, а той е силно желан от Левски.

Тема спорт: Берое реже бюджета, ако се размине с Европа

Юбилейният сезон, в който Берое става на 100 години, мо­же да се окаже не чак толкова успешен, колкото всички очак­ваха. Заралии вече отпаднаха за купата, която искаха да вдигнат, а защитата на вто­рото място от преди година трудно ще се осъществи. Още по-лошо, зелено-белите може и да не се класират за Лига Европа.

Днес те приемат Славия в изключително важен мач за третото място. Момчета­та на Пламен Липенски водят с 4 точки пред белите. Ако ЦСКА спечели Купата на Бълга­рия във финала с Монтана, то и четвъртата позиция ще да­де евровиза, но в Берое са длъжни сами да си опекат ра­ботата.

Според източници от клу­ба, ако заралии не успеят да се класират за евротурнирите, бюджетът за следващия сезон ще бъде орязан.

Задачата за зелено-белите днес не е никак лесна, защото в трите мача дотук срещу Славия те записаха две равенства в София и паднаха у дома.

Настоящият наставник Пламен Липенски ще остане в щаба на новия старши трень­ор. Засега името му се пази в тайна. Знае се само, че той ще дойде в Стара Загора със спортен директор. Досега та­зи длъжност се съмвестяваше от Петър Хубчев.

На двубоя днес се очаква доста ниска посещаемост. феновете на заралии са разо­чаровани от слабата игра на тима напоследък и отпадане­то за купата от ЦСКА.

Меридиан мач: Скандалджии отказват да си тръгнат от Славия

Двамата френс­ки нападатели на Славия - Донел Муканза и Дуде Н’Донгала, отказ­ват да разтрогнат своите договори с „белите". Два­мата бяха изхвър­лени от треньора Александър Тарханов и президента Венцеслав Стефанов, тъй ка­то не се влагат в тренировките, а освен това се правят на конту­зени

 Към днешна дата Муканза и Н’Донгала са за­точени да трени­рат с децата. Вче­ра те гледаха отстрани как мъж­кият тим се готви за визитата на Бе­рое. Договорите им изтичат в края на сезона, така че навярно те няма да пожелаят да разтрогнат по взаимно съгла­сие, за да могат да приберат зап­лати за май и юни.

Н’Донгала прис­тигна в Славия през октомври, като записа 14 ма­ча и вкара 3 гола за „белите". Това е негово второ от­страняване от първия отбор. Де­бютното беше за­ради прибиране във Франция без разрешение на треньорите. Му­канза пък прис­тигна през февру­ари от Збройовка Бърно. Той игра 6 двубоя, като в тях вкара едно попа­дение - при визи­тата на Лудогорец.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки