Григор Димитров рухна психически и дори не довърши финала в Истанбул (ВИДЕО)

Гришо скъса пет ракети и счупи три от яд при загубата със 7-6, 6-7, 0-6 от аржентинеца Диего Шварцман

Григор Димитров рухна психически и дори не довърши финала в Истанбул (ВИДЕО)

Григор Димитров рухна психически и дори не можа да завърши с достойнство финала на TEB BNP Paribas Istanbul Open срещу аржентинеца Диего Шварцман. Григор спечели драматичния първи сет със 7-6(4) след цели осем пробива в подаванията на двамата, но после загуби втория сет след още един тайбрек.

Мачът обаче ще се запомни с нервите на Григор и случилото се в края. Димитров вече бе строшил две ракети от яд и получи наказателна точка, а при 0-5 за съперника и 40:40 на негов сервис най-добрият български тенисист счупи трета ракета и се отказа от мача, като отиде да стисне ръкатана съдията и противника си. За аржентинеца Шварцман това е първа титла от турнир на ATP.

Това е първи сблъсък между Григор Димитров и Диего Шварцман в техните кариери. През миналата година и двамата отпаднаха на полуфинал.

Първият сет представляваше нещо, което много рядко може да се види – сет с общо осем пробива. Първите два гейма бяха трудно спечелени от сервиращия, а Гришо проби аржентинеца в третия гейм и затвърди пробива за 3-1. Шварцман бързо намали на 3-2, а после Григор допусна ситуация 15:40 и загуби подаването си за 3-3. Григор пак натисна и веднага направи рибрейк за 4-3, но не се възползва и на свой ред допусна втори пробив – 4-4. Пробивите продължиха да валят и Гришо взе скрит сетбол, с който проби за трети път за 5-4. И отново Димитров не затвори частта, а допусна пробив за 5-5. Нов пробив и 6-5 за Григор, който за трети път не успя да затвори частта на свое подаване – 6-6.

Гришо обаче показа по-здрави нерви в тайбрека и поведе с 5-1, Шварцман опита да обърне и стигна до 5-4, но Григор взе двете точки на свое подаване и затвори най-после частта със 7-6(7:4).

Вторият сет започна по възможно най-добрия начин за хасковлията. Той тръгна с гейм на свой сервис, проби във втория и затвърди пробива пак със свой сервис за 3-0. Едва в четвъртия гейм Шварцман се разписа, но Гришо пак стана колеблив и допусна пробив за 3-2. Аржентинецът също не сервираше добре и Григор го проби за 4-2, след което поведе с 5-2 и му трябваше само гейм в следващите три, за да ликува с титлата. Това обаче не се случи, защото в деветия гейм при 5-3 и свой сервис Гришо загуби много оспорван гейм за 5-4, а после Шварцман изравни за 5-5. Димитров получи разтежение и допусна нов пробив за 6-5, но успя да се добере до нов тайбрек, пробивайки сервиса на своя съперник за сета.

Вторият тайбрек не донесе късмет на Гришо. Той отново изпитваше физически проблеми с левия крак и Шварцман спечели със 7-4 точки, за да вкара финала в решителен трети сет.

Решителният трети сет тръгна лошо. Гришо пак изпитваше дискомфорт, а противникът му се възползва, за да го "разхожда" по ширината на целия корт. С четири поредни точки Шварцман направи пробив за 2-0, а в изблик на ярост Григор пак строши ракетата си в корта, както се случи и в първия му мач на турнира.

Нещата станаха още по-лоши и 23-годишният аржентинец спечели на нула своето подаване и това на Димитров за 4-0. За четвърти път ракетата на Григор се скъса, той строши и нея със злоба в корта, бе наказан с точка, публиката го освирква, а това значеше трети пореден гейм на нула и 5-0 за Шварцман.

Григор трябваше да се постарае да вземе поне един гейм, но психиката тотално му изневери и той счупи трета ракета и при 40:40 директно се отправи към съдията, за да сложи край на мъките си.

След мача Григор получи освирквания, а Шварцман ликуваше като шампион. Докато Шварцман се радваше, Димитров гледаше с празен поглед в нищото и опитваше да си върне самоконтрола.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки