Сензациите в пресата: Шампионът на Австрия наблюдава талант на Левски

ЦСКА може да играе в Правец, ултиматум от Лудогорец към Препелица, Берое с нов треньор до края на седмицата

Сензациите в пресата: Шампионът на Австрия наблюдава талант на Левски

Сензациите в родната спортна преса на 3 май, вторник, 2016 година:

Тема спорт: Залцбург следи Димитър Шейтанов

Шампионът на Австрия Peд Бул Залцбург проявява ин­терес към талантливия вра­тар на Левски Димитър Шейтанов, разбра "Тема Спорт". Представители на този клуб са наблюдавали на няколко пъти изявите на 17-годиш-ния страж с екипа на Бълга­рия. Шейтанов е юношески национал. През миналото ля­то той бе част от състава на трикольорите за европей­ското първенство, което се проведе в България.

Младокът, който е син на бившия вратар на Левски Ге­орги Шейтанов, е сочен за един от най-големите та­ланти в школата на „Герена". През зимата той бе привле­чен в мъжкия тим. Димитър пътува за подготвителния ла­гер в Турция, където получи до­статъчно игрово време от Стойчо Стоев. Интересното е, че младокът не допусна гол в мрежата си по време на спарингите.

На 15 март Шейтанов на­върши 17 години (той е роден през 1999 година). През про­летта той вече попадна два пъти в групата на Левски. Младокът бе част от 18-те срещу Берое (1:0) и Ботев Пловдив (3:0). Той все още не е направил официалния си дебют за сини­те.

През лятната пауза Левски ще направи всичко възможно да се подсили на вратарския пост. Целта на спортно-тех­ническия щаб на столичани е да вземе опитен страж, който да бъде дубльор на Боян Йорга­чевич, главно заради предстоя­щите мачове в евротурнири­те. През настоящата кампа­ния сърбинът пази във всички двубои на тима - в А група и Ку­пата на България. А негови ре­зерви бяха юношите Дими­тър Шейтанов, Александър Любенов и Николай Кръстев. Преди бреме сините имаха интерес към бившия младеж­кия национал на Чехия Иржи Павленка, но през зимата той премина от Баник Острава в Славия Прага.

Тема спорт: Пращат ЦСКА в Правец?

ЦСКА може да изиграе шампионатен мач в... Правец. Та­кава възможност съществува за гостуването на Витоша Бистрица, което вече бе отложено от април за 18 май (сряда). Една от обсъжданите опции е срещата да се прове­де в Правец, известен като родното място на дългогодишния държавен глава Тодор Живков.

Причината за това е, че Витоша няма как да приеме армейците на стадион "Лети­ще" в София, който използва в момента. Тимът не иска да играе и на националния "Васил Левски", на който пък ЦСКА бременно домакинства, дока­то се правят ремонти по "Ар­мията". За това съоръжение се иска сериозен наем в размер на 30 000 лв. на мач плюс раз­ходи за осветление и охрана. Между двата клуба все още няма окончателна договорка за мястото на провеждане на срещата, а от Зоналния съвет-София не бяха открити за коментар по темата вче­ра. Резервен вариант за про­веждане на двубоя е стадион "Славия".

Стадионът в Правец е в прилично състояние, като бе изграден преди по-малко от 5 години. Той е част от мест­ния спортен комплекс, който предлага доста добри условия за футбол, тенис, баскетбол и други дисциплини в зала. Капа­цитетът на съоръжението обаче не надвишава 2000 мес­та, което може да е проблем в случай на голям наплив на фе­нове на ЦСКА.

Тема спорт: Лудогорец с ултиматум към Андрей Препелица

Лудогорец е поставил ул­тиматум на Андрей Препели­ца, научи "Тема Спорт". Полу­защитникът е имал среща с ръководството, на която му е било съобщено, че до края на шампионата ще се бори за оставането си в отбора. 30-годишният румънец пристиг­на в Разград през миналото лято като свободен агент, след като договорът му със Стяуа изтече. Хората по ви­соките етажи в Лудогорец имаха големи очаквания към халфа и смятаха, че той ще се превърне в така търсения класен партньор на Свето­слав Дяков в средата на тере­на, но това засега не се случ­ва.

На този етап от сезона Препелица по никакъв начин не оправдава не само тран­сфера си, но и възнагражде­нието си от 450 хиляди евро на година. Заплатата му изле­зе наяве в румънските медии няколко дни след официално­то му привличане от зелени­те. Договорът на играча е до лятото на 2017 година. Въ­преки че е един от най-скъпо-платените в Разград, а и въобще в А група, бившият капитан на Стяуа не убежда­ва с изявите си и е твърда ре­зерва на далеч по-ниско коти­ращия се Лукас Саша. Брази­лецът е далеч от класата на Дяков, но дo момента се представя на ниво, като ком­пенсира липсата на определе­ни качества с повече борба.

Самият Препелица също има претенции към Лудого­рец. Те са свързани с треньо­ра Георги Дерменджиев. Спо­ред него специалистът не му дава достатъчно голяма въ­зможност за изява, което му пречи да намери най-добрата си форма. Той има едва 4 ма­ча след Нова година и общо 22 през кампанията, като е престоял само 1011 минути от възможни 1980. В не мал­ка степен халфът смята, че и това му е коствало място сред избраниците на селек­ционера на Румъния Ангел Йорданеску. Препелица не бе в състава на северната ни съ­седка за контролите с Литва и Испания през март, които бяха и една от последните репетиции преди европей­ското първенство във Фран­ция. На практика в момента шансовете на Андрей да осъ­ществи мечтата си да играе на финалите са илюзорни. Не така стоят нещата с Клау-диу Кешерю и Козмин Моци, които засега попадат в раз­ширения списък на Йордане­ску.

Тема спорт: Обявяват новия треньор на Берое до края на седмицата

До края на седмицата тряб­ва да стане известен новият старши треньор на Берое, обя­виха от клуба. В момента наче­ло на заралии е Пламен Липен­ски, но той е временен вари­ант. За наследник на освободе­ния Петър Хубчев се спрягат доста имена. Под Аязмото упо­рито крият хората, с които преговарят. Опции са Димитър Васев, Стойчо Младенов и др.

Все още не е ясно и дали бъде­щият наставник на староза­горци ще се съгласи да работи в тандем сьс спортен директор, както иска ръководството на клуба. Досега тази длъжност, наравно с треньорската, съ­вместяваше Петър Хубчев. Та­ка действаше и Илиан Илиев. Последният спортен директор на заралии беше Васил Драголов.

Не е ясно и дали временният наставник Пламен Липенски ще остане в екипа на новия стар­ши треньор. Много е вероятно това да се случи.

Петима ключови футболи­сти за Берое пък ще се завър­нат в игра в предстоящото гостуване на Черно море. Дву­боят е в петък от 15:30 часа. Иво Иванов и Игор Джоман изтърпяха наказание от две срещи, заради което пропусна­ха последните два мача на ста­розагорци. Спас Делев, Неманя Милисавлевич и Веселин Пенев не взе­ха участие при домакинство­то на Славия (1:1), но сега от­ново ще са на разположение на старши треньора Пламен Липенски.

Тема спорт: Иван Караджов опция за смърфовете

Иван Караджов може да се завърне в Локомотив Пловдив. Вратарят пази на „Лаута" през 2012 година. Старши треньорът на чер­но-белите Илиан Илиев иска задължително да привлече страж през лятото.

Титулярят Ясин Ел Харуби се оча­ква да бъде продаден. Той имаше доста неубедителни прояви през пролетта, как­то и разногласия с някои от водещите футболисти в тима. Караджов не е пазил почти година и половина, но през това време поддър­жаше форма със Славия. Са­мият вратар е решил да да­де ново начало на кариера­та си. Последният тим у нас на юношата на ЦСКА бе Берое.

Опция през Локомотив Пловдив е и настоящият ре­зервен страж на заралии Илко Пиргов.

Тема спорт: Чандъров обещал четирима нови на Костов

Бъдещият собственик на Ботев Пловдив Румен Чандъров е имал среща със старши треньора Нико­лай Костов относно лятната селекция на тима. Бизнесме­нът е обещал минимум чети­рима нови футболисти на на­ставника. Става въпрос за чужденци, с които да бъде вдигната класата за следва­щия сезон. Тогава ще бъде го­нено и място в тройката.

Костов е поискал нов вра­тар, бранител, вътрешен халф и нападател. Канарчета- та изпитват остра нужда от таран и страж. На тре­ньора вече са предложени до­ста играчи, които да види и евентуално да привлече. Поч­ти всички са свободни аген­ти, каквото е и основното изискване.

Специалистът е разговарял с Чандъров и за бъдещето на Тодор Неделев, който е под наем от Майнц 05. Вероят­ността атакуващият халф да остане обаче не е много голя­ма. През тази седмица се оча­ква новия си договор с клуба да подпише централният защит­ник Радослав Терзиев. Лъчезар Балтанов вече удължия своя контракт за още един сезон.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки