Още не се знае нито форматът, нито името на новата А група

Банковата гаранция отпада като изискване, изпаднали и загубили бараж няма да се допускат в елита

Още не се знае нито форматът, нито името на новата А група

Към момента не са ясни нито името, нито формата на родния футболен елит за следващия сезона, призна Атанас Караиванов, изпълнителен директор на „Футбол Про Медиа”. Караиванов не смята, че А група ще е от 16 отбора, какъвто е най-одумваният и одобряван вариант засега.

„Желанието да се върне формата с 16 отбора е почти неосъществимо. От тези 18 отбора два ако изпаднат, другите трябва на 100% да защитят финансовите критерии и да бъдат лицензирани. Иска ми се да гледам реално. Можем да се върнем към схема с 16 отбора и след година, не е нужно да е веднага. Колкото от тези отбори придобият право, трябва да покажат стабилност и да не се изложим, да станем за смях и да отпадат отбори в движение. Тогава хората ще си кажат, че сме тръгнали да правим промени и нищо не сме направили. По-добре да се забави, да се отложи, отколкото да сме скочили преди да кажем „Хоп”.


Той обяви, че най-вероятно изискването за банкова гаранция ще отпадне като условие за кандидатстване.

„Мисля, че банковата гаранция ще отпадне. Това ще се определи в следващия етап на дискусии. Темата за добър терен и осветление – това важи за следващия сезон. Всички отбори трябва да имат осветление, а отбор, който няма осветление, трябва да представи договор за друг стадион, който има осветление. Малко от малко това трябва да жегне участниците, че не може с години да си чакаме така и нищо да не се случва. Тези, които не поставиха осветление, страшно сбъркаха, защото се плащат 10% от парите, а сега са 25%. Отбори като Лудогорец. Берое, Локо (Пд), те почти си възвърнаха инвестицията, защото е голям процентът – 25%, за осветление. След 9 май работната група с председател Павел Колев, който е двигател на всичко и пионер в идеята, ще се срещне с холандската фирма и клубовете. Холандците имат идеи за формат, но трябва детайлно да се изучи същността на българския футбол”.

Караиванов подчерта, че изпаднали отбори и загубили бараж няма да бъдат допуснати до участие в новия елит.

„БФС измисли перфектно схемата и става въпрос за нещо, което ще бъде направено без прескачане на групи и никой няма да е притеснен, че друг ще бъде поканен от еди-къде си и хоп, ще цъфне в А група. Хората гледат реално – от 29 клуба 18 са пожелали. Някои знаят, че ако изпаднат от „Б” група (Септември), изпаднал отбор няма да има право да участва в А група. За загубил бараж важи същото. Първият в „Б” група, вероятно Дунав, си придобива право за участие”.

Името на новата група също не е ясно.

„Да се надяваме, че предстои нещо положително. Невинаги всяка промяна има гарантиран успех. Всички искаме в един труден момент за футбола, трудни моменти ни лишиха от три отбора с традиции в елита. Дали с такова спазване на правилата не рискуваме намаляването на интереса към А група и този най-популярен спорт да загуби влияние и интерес у нас? Според мен Висша лига си е подходящо име, но опонентите не го приемат заради много голяма претенциозност или че нашите клубове са толкова зле, че нямат право да наричат надпреварата си Висша лига”, каза Караиванов и даде пример от волейбола.

„Хората в българския волейбол, където интересът към вътрешното първенство е в пъти по-нисък не се срамуват да се нарекат и Суперлига, и Висша лига. А ние срещаме голяма съпротива все едно прекръстваме „Трабант” на „Мерцедес”. Имало го е това име преди години, А група се  е казвала „Висша лига”. Работата на холандската фирма и работната група от 8 човека, която сме, е, че ще се работи какъв ще е форматът и колко отбора ще бъдат допуснати и избор на името, Но името ще се избере внимателно след много консултации. Може би пак ще сме малко скромни и по български ще избягаме. А хората приеха това име и говорят за новата лига, за новата Висша лига. Има значение как се казва, опаковката е много важна”.

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки