Димитър Пенев: Сегашният ЦСКА ще се помни дълго време

Какво да си говорим за българския футбол, като няма нито козирка, нито стадиони, казва треньор №1 на XX век

Димитър Пенев: Сегашният ЦСКА ще се помни дълго време
ЦСКА навършва 68 години от своето създаване днес. По този повод потърсихме един от най-ярките символи на клуба - Димитър Пенев, за да коментира празника на армейците. Той е човекът с най-голям брой мачове като футболист и треньор на червените -534! От тях 329 са като играч на ЦСКА, а 205 като треньор на тима. Отделно Пенев има 90 участия и 2 гола за националния отбор, както и 55 мача начело на България. Пред "Тема Спорт" той говори за предстоящия финал за купата Монтана - ЦСКА, трудния момент, в който е изпаднал червеният клуб, както и цялостната ситуация в родния футбол.
 
Г-н Пенев, ЦСКА навършва 68 години, но има ли поводи да празнува?
- Защо да няма? Да, периодът е тежък, тъй като отборът участва във В група, но пък достигна до финал за купата, което е сериозно постижение. Така че честитя празника на Всички, които са от червения отбор. На колегите ми Ветерани им пожелавам здраве и да намерят сили да дойдат на финала за Купата на България. Нека да присъстват на двубоя с Монтана, за да си върнат спомените от миналото. А на привържениците желая ЦСКА да им носи много радост. В последните години не сме имали кой знае какви поводи, но ето че сега можем да се поздравим с Купата на България. И аз вярвам, че отборът ще я спечели. ЦСКА играе добре този сезон и има аргументи, за да вдигне трофея. Надявам се да го постигнем със силно представяне. Аз съм убеден, че сегашният отбор на ЦСКА ще се помни дълго време от феновете. В момента се пише история и спечелването на купата ще е най-добрият финал на този сезон. Наистина, моментите са изстрадани, защото ЦСКА не е там, където по право принадлежи. Но дори и в тези трудни мигове, клубът отново показва защо е марка номер едно в България. Това е ЦСКА - традицията повелява да се бори за трофеи.
 
Вие сте човекът с най-голям общ брой мачове в ЦСКА като футболист и треньор...
- Да, но това не означава, че сам съм написал историята на ЦСКА. Има много други хора, които са оставили ярка следа в клуба.
 
Кой е най-яркият ви спомен, свързан с ЦСКА?
- Те са страшно много, няколко книги могат да се напишат от тях... Може би най-успешният ни период с мое участие като футболист беше     елиминирането на действащия еврошампион Аякс през 1973-та. С ЦСКА съм ставал 7 пъти шампион и 4 пъти съм печелил купата само като играч. Като треньор имам по 3 титли и 3 купи на България, първата суперкупа взехме през 1989 г., играхме полуфинал на КНК през същата  година – срещу Барселона. Как да отличиш само един спомен? Много неща съм запомнил и ги ценя високо. Все пак имам над 500 мача като футболист и треньор в ЦСКА, 90 участия в националния отбор... Това е богата история. Отворете книгите,   прегледайте   ги, спомнете си за тези времена. Демокрация е все пак, всеки може да чете каквото иска.
 
Какво е мнението ви за това, което се случва в ЦСКА в момента? Отборът се представя силно на терена, но за поредна година не се знае какво ще стане с клуба…
- Да, спокойно е в отбора, няма скандали за пари и други подобни, каквито често имаше в последните години. Но и аз както всеки привърженик искам да науча в най-скоро време какво ще стане с ЦСКА. Къде ще играе, с какво дружество... Това са въпроси, независещи от мен и от вас. Има си хора, които дават пари за клуба, те, предполагам, знаят най-добре какво ще стане.
 
А как виждате цялостното състояние на българския футбол?

- Какво да си говорим за футбола, и аз не знам. Няма козирка, няма стадиони, А група е с 9 отбора... Положението далеч не е цветущо.  

Гидженов свири Левски - Славия

Владимир Вълков с наряд за визитата на ЦСКА в "Надежда"

ЦСКА ще бъде поставен ако се класира в Лига Европа

Добри новини за "червените"

Каранга: Целта на ЦСКА е титлата

Тук съм да завърша историята, обясни нападателят

Привикаха Каранга на специален разговор

Причината е ясна - липсата на голове

ИЗВЪНРЕДНО: Четирима напускат ЦСКА

Вижте кои са те

Цветомир Найденов към ЦСКА-София: Аз ви играя с 19-годишни, а вие ми играете със съдиите!

Благодетелят на ЦСКА 1948 не остана доволен от съдийството в този двубой

Скаршем се закани на Левски: Мисля да им вкарам два гола!

Норвежкият футболист на ЦСКА бе герой срещу ЦСКА 1948

Ел Местро: Показахме страхотна реакция, най-важен е резултатът

Треньорът на ЦСКА бе много доволен от успеха над ЦСКА 1948

Българин герой за ЦСКА навръх 3 март (ВИДЕО)

Ранен гол помогна "червените", Берое игра 75 минути с 10 души

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки