Първата купа влиза в музея на Левски

„Сини сърца" намери 6 златни медала за експозицията, размени ги за артефакт на Ботев (Пд)

Първата купа влиза в музея на Левски
Подготовката за музея на Левски върви с пълна сила. Организацията е най-вече в ръцете на фенското сдружение „Сини сърца", което е сред най-уважаваните от агитката. Привържениците издирват ценни експонати свързани с историята на Левски, които да бъдат изложени в музея.
 
„Меридиан Мач" научи, че вече е осигурен един от най-важните артефакти. Става дума за първата купа, която е връчена на Левски -„Триколорул". Тя съвпада и с дебютния задграничен мач на „сините". През 1923 година отборът гостува в Букурещ на местния Триколорул за контролна среща. Преди двубоя президентът на румънците връчва въпросния трофей на „синята" делегация. Левски печели с 4:2. Според източници на „Меридиан Мач" от „Сини сърца" са платили над 10 000 лева за купата „Триколорул", която е била в частна колекция.
 
За експозицията са били осигурени и 6 златни медала, които са спечелени от Левски в началото и средата на миналия век. Интересното е, че те са били разменени с колекционера Антон Петров срещу ценен артефакт свързан с любимия му Ботев (Пд). В музея на Левски ще влязат златните отличия от Купа „Гургулят" (1924), Купа „Благотворителност" (1930), Купа на Столичния гарнизон (1932), Царска купа (1942), Купа на Съветската армия (1950) и шампионски медал от републиканското първенство за юноши през 1953 година.
 

Срещу споменатите 6 артефакти Антон Петров е получил златен медал, който е спечелен от футболистите на Ботев (Пд) в края на шампионата през 1929 година. Бартерът е бил подкрепен с малко пари на ръка за колекционера. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки