Сензациите в пресата: Изваждане от А група стряска Левски

"Сините" треперят за мястото си в елита и Европа, по 1500 лв. за купа в Монтана, Ботев маха Голас и Златков, Черно море се разбра с каре

Сензациите в пресата: Изваждане от А група стряска Левски

Сензациите в родната спортна преса на 17 май, вторник, 2016 година:

Труд: Левски трепери за мястото си в елита и Европа

„Левски“ е заплашен от изваждане от „А“ група според Дисциплинарния правилник на БФС след инцидента между феновете на „сините“ и органите на реда в Благоевград. Осем полицаи са пострадали след сблъсък с гостуващата агитка по време на двубоя от 34-тия кръг на „А“ група между „Пирин“ и „Левски“ (0:1). Това е трето подобно провинение за агитката на 26-кратните шампиони през настоящия сезон, а според наредбата наказанието за това е изхвърляне от шампионата и глоба от 20 000 лева.

Първият инцидент бе в края на декември, когато фенове на „Левски“ раниха полицай по време на мача от турнира за Купата на България срещу „Литекс“ в Ловеч при загубата с 0:3. Само няколко дни по-късно, още преди да се произнесе Дисциплинарната комисия, „сини“ привърженици удариха с камък в главата друго длъжностно лице - Юри Стоименов, главен делегат на скандално прекратения двубой от 20-ия кръг на „А” група с „Литекс“.

Тогава „сините“ се разминаха с наказание от 1 домакински мач пред празни трибуни и затваряне на сектор „Б” на "Аспарухов” за 2 срещи, както и парична санкция от 20 000 лева.

Сегашният сблъсък между фенове на „Левски“ и длъжностни лица е под №3 за сезон 2015/2016. В наредбата на БФС за подобно провинение изрично се казва: „За нанесен удар и/или побой в “района на стадиона” на длъжностни лица при повторен случай - лишаване от домакинство до края на първенството, а при следващ такъв - изваждане на отбора от групата."

Ако БФС покаже стриктност, както в казусите с ЦСКА, "Локомотив" (Сф) и "Литекс" през последната година, то "сините" ще се простят и със спечеленото място в Лига Европа.

В неделя вечерта инцидентът се случи в самото начало на срещата, когато група закъснели привърженици на „сините“ се опитаха да влязат на стадион „Христо Ботев“ без билети, но бяха спрени от органите на реда.

Липсата на пропуски доведе до скандал между двете страни, вследствие на което феновете започнаха да хвърлят камъни, бутилки и други предмети към униформените. Телевизионните кадри дори показват абсурдна ситуация, в която полицаите бягат уплашени пред... "синия народен гняв". В създалата се ситуация бяха ранени 8 държавни служители, изпълнявали служебните си задължения. На шестима от пострадалите е оказана медицинска помощ и са освободени за домашно лечение, а двама са настанени за лечение в болница с комоцио и без опасност за живота.

Досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 1 от НК е образувано срещу 9 футболни фенове, които са задържани в ареста на полицията, съобщиха от МВР

Труд: Сектор „Б” се оплака от полицейски терор

Привърженик на „Левски“ е бил приет по спешност в Държавната болница в Благоевград, след като е бил зверски бит от полицаи след края на двубоя с „Пирин“. Запалянкото е с куп наранявания по тялото и със съмнения за фрактура.

„Общо седем фена на „Левски“, един от които малолетен, са задържани на бензиностанция в близост до стадиона след края на мача - обясни пред „Труд“ привърженик на „сините“, пожелал анонимност. - Впоследствие са били бити, има и свидетели. Вече 18 часа са затворени в полицейското управление и системно ги малтретирали. Един от тях е припаднал, а друг е в състояние на шок. Още преди двубоя от местния фенклуб предупредиха, че ще има провокация от страна на униформените. Умишлено бяхме бавени и изнервяни по входовете.“

24 часа: ЦСКА погасява за три години дълга към НАП без лихвите

Според неофициал­на информация на срещата между ръко­водството на ЦСКА в лицето на представи­теля на Гриша Ганчев - Милко Георгиев, и премиера Бойко Бо­рисов е било договорено да бъде изпла­тен дългът към НАП от страна на „черве­ните".

Двете страни са се разбрали да бъдат изплатени 7 милиона лева, колкото са бор­човете без лихвите, в период от три години. Най-вероятно дър­жавата ще опрости лихвата към дълга към НАП от страна на „червните", която е повече от 4 милиона лева.

В замяна на това Гриша Ганчев се е ангажирал да инве­стира над 30 милиона лева в стадион „Бъл­гарска армия" и в ба­зата на Панчарево, които си остават дър­жавна собственост и са дадени на клуба на концесия за опре­делен срок.

Тема спорт: По 1 500 лв. на човек в Монтана при купа

Футболистите на Мон­тана ще приберат по 1500 лева премия, ако победят ЦСКА във финала за Купата на България, разбра "Тема Спорт". Сблъсъкът за тро­фея е на 24 май от 20:00 часа.

Не е изключено кметът и благодетел на клуба Златко Живков да завиши още мал­ко бонусите. Всички в тима вярват, че може да донесат отличието на стадион "Огоста”.

В същото време стана яс­но, че продажбата на биле­ти за финала на "Васил Лев­ски" върви доста вяло сред феновете в Монтана. До вчера са били продадени около 400 бройки. Очаква се на сблъсъка на националния стадион да присъстват около 1800 души от северо­западния град. Те чакат под­крепа и от фенове на Лев­ски.

Тема спорт: Ботев маха и Голас, и Даниел Златков

Ботев Пловдив няма да разчита на вратаря Виктор Голас и на защитника Даниел Златков за новия сезон. За то­ва информираха източници от клуба. Бразилският страж продължи със слабите си изя­ви и в последния мач на своя тим с Черно море и отчая треньорското ръководство, което е взело решение да се освободи от него. Обмисля се вариант как да бъде прекра­тен договорът му, който из­тича след една година.

За­щитникът Даниел Златков, чийто контракт приключва след края на сезона, няма да получи предложение за нов и ще си търси друг тим. В мача с Черно море той беше резер­ва.

Ботев вече се раздели с Мариян Огнянов и Валентин Галев. Нови договори няма да има още за Орлин Старокин, Грегъри Нелсън и Кифуети. Досега преподписаха само Лъ­чезар Балтанов и Радослав Терзиев. Очаква се до дни то­ва да стори и Йордан Хри­стов.

Тема спорт: Чистката в Берое е факт

Новият старши треньор на Берое Александър Дими­тров предприе сериозна чист­ка в тима. Само трима от играчите с изтичащи догово­ри остават под Аязмото, раз­бра "Тема Спорт". Това са защитниците Георги Динков и Илия Миланов и халфът Том. Останалите ще напуснат клу­ба. Халфът Игор Джоман има предварителен договор с клуб от Израел, като е отказал предложение от Турция.

Останалите, които си тръ­гват, са централният брани­тел Владимир Зафиров, халфо­вете Елиаш да Силва, Стивън Петков, Георги Сърмов и напа­дателят Исмаил Иса. Послед­ните двама ще се опитат да си уредят договори с клубове зад граница. Много вероятно е от Берое да си тръгне и ре­зервният вратар Илко Пир-гов. Поне 4-5 ще са новите по­пълнения за следващия сезон, довериха от клуба.

Ръковод­ството на заралии постави за задача пред Димитров да за­почне подмладяване на съста­ва. В случая любопитното е, че си тръгва 21-годишният Стивън Петков, а остава 30-годишният Том.

Младият наставник вече е провел разговори с двама играчи, които да подсилят тима. Това са халфът на Бо­тев Пловдив Милен Гамаков и бившият нападател на канар­четата Алекс Колев, който в момента е в белгийския Геел. Договорите и на двамата из­тичат в края на месеца и така биха дошли под Аязмото като свободни агенти.

Тема спорт: Черно море се договори с четирима

Черно море се споразумя с четирима от играчите в ти­ма за нови договори. Кон­трактите си за различни пе­риоди продължават врата­рят Чанович, защитникът Михаил Венков и халфовете Тодор Паланков и Даниел Ге­оргиев. Както е известно, Никола Спасов ще продължи да води варненци.

След като нападателят Мат Курьор официално обя­ви, че си тръгва от "Тича", още петима футболисти ще имат неговата съдба след края на сезона. Полузащитни­кът на варненци Стенио дос Сантос заминава за Португа­лия, тъй като е искал да бъде близо до семейството си. В Черно море няма да останат също крилото Симеон Рай­ков, централният защитник Мамуту Кулибали, нападате­лят Живко Петков и Педро Еуженио.

Още преди края на първен­ството Спасов се отказа отуслугите на Иван Маркович и Борислав Стойчев. Продъл­жават преговорите с опор­ния халф Марк Клок и напада­теля Бакари. На двамата са им предложени завишени условия, максимални за клуба, които явно все още не ги удо­влетворяват. На "Тича" тър­сят двама защитници, три­ма халфове и двама напада­тели.

Клок пък е пред трансфер в шампиона на Румъния Астра Гюргево. Това разкри ме­ниджърът на играча Бисер Механджийски. 23-годишният Клок беше близо до трансфер по Нова година в A3 Алкмаар, но сделката се провали. На последния мач с Ботев Пд юношата на Утрехт е бил наблюдаван от двама представители на Ас­тра, които са останали оча­ровани от качествата му, а и от факта, че през юни та­зи година става свободен агент. От 2014 година той е в Черно море и за два сезона е отбелязал 1 гол в 46 мача във всички турнири.

Шестима национали на Ботев отново при "канарчетата"

На "Колежа" се готвят за Черно море

ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки