Шенсой: Българските съдии са добри, но свирят под натиск

„Висшите сили ни бутнаха сега сами да решаваме съдбата си, а „А” група без ЦСКА е все едно Примера без Реал и Барселона”

Шенсой: Българските съдии са добри, но свирят под натиск

Старши треньорът на Пирин (Бл) Наджи Шенсой говори пред "Тема Спорт" за предстоящото гостуване на Монтана. Двубоят в петък е директен в битката за оцеляване и участие на бараж.

Г-н Шенсой, Пирин има аванс от 2 точки пред Монтана, който трябва да запази, ако иска да избегне бараж. Какво да очакват феновете от развръзката в битката за оцеляване?

- Според мен всичко трябваше отдавна да се е изкристализирало. Да е ясно кой ще е на бараж и кой се спасява. А то е - Монтана ще играе плейоф, а Пирин се спасява. Обаче виждате - необективно съдийство в последния ни мач с Левски в Благоевград, срещу Берое пак у дома. В двата мача не ни свириха по две чисти дузпи. Но висшите сили ни бутнаха сега сами да решаваме съдбата си, която, пак повтарям, отдавна трябваше да е ясна. В същото време видяхте как Монтана спечели срещу Черно море у дома. Тогава в последните секунди Клок игра неотговорно. Сега резултатът е ясен - Черно море не иска да му поднови договора. Чужденците им не бяха сериозни в онзи мач. Визията ми е точна. Но каквото стана, стана. Сега ни чакат два решителни мача и две големи точки предимство. Равенството с Монтана също ще ни стигне, защото и психологическото предимство е при нас. Ние обаче отиваме за 3 точки в Монтана и да докажем, че сме по-добър отбор от тях и че абсолютно не заслужаваме да играем бараж.

Това, че няколко дни по-късно на тях им предстои финал за купата с ЦСКА, предимство ли е за Пирин?
- Да, това може да им окаже влияние. Затова ги съветвам повече да се концентрират за купата, отколкото на мача с нас, защото тогава може да загубят и от Пирин, и после от ЦСКА. И накрая от двата стола да седнат на земята.

Доволен ли сте от работата, която свършихте досега с Пирин, и резултатите, които постигнахте?
- Как да не съм доволен... Когато дойдох, от 13 мача Пирин имаше само 4 точки, два вкарани гола. А Монтана в същото време имаше 12 точки - 8 повече от нас. А сега ги изпреварваме с две. Не бива да забравяме, че ни се отне един пункт и от двубой с Литекс. Направихме голямо нещо в Пирин. Отделно съдиите ни отнеха най-малко 6-7 точки. Това мога да го докажа със записи. С всички тези точки сега щяхме да сме се спасили.

Защо според вас съдиите свирят срещу Пирин, може би пречите на някой?
- Не мога да кажа такова нещо. Просто съдийството не е обективно. По-големите отбори много се подкрепят. Ние нямаме лоби и фланелката на Пирин остава незабелязана. Не сме силни в БФС.

Може би съдиите ни са слаби и просто не умеят да свирят?
- Не, не. Напротив - много са добри. Просто душата им не иска да свири това, което виждат и се случва на терена. На Балканите още има проблеми със съдийството в мачовете с големите отбори. По-чисти дузпи от тези две срещу Левски сега в последния мач няма, но не ни се дават. На „Герена", когато загубихме, не се свири очеваден фаул срещу Христов... моля ви се, за какви слаби съдии говорим?!? Добри са, но свирят под натиск. Големите им нареждат как да свирят, това е проблемът в България. Това е истината. Съдийството остава много назад от качеството на футбола и играчите в шампионата. Има 4-5 големи отбора, които имат своето лоби и мачкат по-малките като Пирин.

Какво ще е вашето бъдеще начело на Пирин Благоевград? Договорът ви е до края на шампионата.
- Това е втори престой за мен в Пирин. При първия играхме финал за купата срещу Литекс. Може би ще минат 20 години преди Пирин отново да играе финал. Това не беше малък успех. Затова и феновете ме искаха сега, когато им беше трудно, и затова дойдох - да им помогна. Те много ме обичат и аз тях също. Сега чакам да минат двата мача, да завърша мисията си и после може да седнем и да видим какви ще са целите за следващия сезон, какво ще се иска от мен. Аз съм професионален и интернационален треньор и, честно да ви кажа, така ще гледам и на бъдещето си.

Значи дори и да се стигне дотам Пирин да изпадне в Б група, пак сте готов да водите отбора?
- Няма шанс Пирин да изпадне. Няма да играем и бараж, отиваме да победим Монтана. Но и да се играе бараж - няма страшно. Ще го вземем.

От кой отбор очаквахте повече?
- Може би Ботев Пловдив. Те имат голяма традиция и финансов потенциал. И разликата между това и резултатите е доста противоречива. Мисля, че те заслужават много по-големи успехи.

Кой футболист ви направи най-голямо впечатление през сезона?
- Има много добри играчи в А група. Тук не включвам Лудо-горец, при тях говорим за голяма класа и разлика спрямо останалите. Чужденците им са качествени, но за мен по-важно е какво прави България със своите деца. Хубавото е, че тук винаги е имало и ще има сериозни таланти. Божидар Краев от Левски мога да го отлича, Велковски в Локо Пловдив. При нас в Пирин също има качествени момчета -Тасев, Траянов, Костов... Винаги има качествени млади момчета. Просто трябва време и търпение да се работи с тях, и то правилно.

Липсва ли ви ЦСКА?
- Излишно е да се говори за ЦСКА и това какво представлява този отбор за България и футбола тук. Не мога да си представя Примера без Реал Мадрид или Барселона, моля ви се. Или в Турция да ги няма Галатасарай или Фенербахче, или Олимпиакос в Гърция. Желая на ЦСКА колкото се може по-бързо да се върне там, където му е мястото - в А група. Тогава и първенството ще е по-качествено. Победите им над Берое на полуфинала за купата ме карат да вярвам, че ще я спечелят.

Какво е мнението ви за новия формат на А група?
- Аз съм за. Мисля, че шампионатът трябва да е от 14 или 16 отбора. 

Актуално

17:30 19/04 БОТЕВ ВР - ЕТЪР 0:0
20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки