Монтана води с 6:3 на ЦСКА

Емил Велев 4 пъти е губил финал като футболист и треньор, от които 3 са срещу армейците

Монтана води с 6:3 на ЦСКА
Играчите и старши треньорът на Монтана Емил Велев са по-успешни на финали за Купата на България от колегите си в ЦСКА. Това показа справка на "Тема Спорт" със статистиката, фактите сочат, че от настоящия отбор на Монтана има 4-ма играчи, както и наставникът Велев, които са ставали преки участници в спечелването на общо б Купи на България. На "Армията" пък носителите на трофея са трима. Единият е треньорът Христо Янев, а другите - крилото Момчил Цветанов и халфът Борис Галчев. Така играчите и наставникът на Монтана водят с 6:3 на ЦСКА по спечелени Купи на България.
 
Най-успешен в отбора от Северозападна България е халфът Станислав Генчев. Той има два национални трофея с пряко свое участие, извоювани с Литекс през 2008 г. (1:0 над Черно море) и с Лудогорец през 2012 г. (2:1 над Локо Пд, воден от сегашния му треньор Емил Велев).
 
Самият Велев е печелил само една Купа на България. Това става през 1984 г., когато Левски побеждава с 1:0 Ботев Пд на финала в Кърджали. Кокала влиза в 63-ата минута на мястото на Пламен Цветков. В другите си решителни сблъсъци за трофея обаче Велев е уникален карък - той е загубил 4 поредни финала за купата, от които два са като футболист и два като треньор! Още по-интересното е, че 3 от тях са именно срещу настоящия му съперник ЦСКА.
 
Негативната серия на Кокала започва на злощастния 19 юни 1985 г., когато неговият Левски губи с 1:2 от ЦСКА. Ексцесиите на терена и безпрецедентното разформироване на двата отбора впоследствие са пословични в родната история... Кокала губи като играч и финала през 1987 г. - отново от ЦСКА и отново с 1:2.
 
На Велев не му върви и като треньор във финални сблъсъци за Купата на България. През 2011 г. губи със Славия пак от ЦСКА с 0:1. Тогава и сега в състава на армейците е Борис Галчев. Настоящият треньор на Монтана отстъпва на още един финал за националния трофей - през 2012 г. начело на Локо Пд от Лудогорец с 1:2.
 
Другите футболисти в неговия състав, които са стигали до отличието, са Иван Ко-конов, Иван Стоянов и Йордан Тодоров. Коконов вдигна купата с Черно море през 2015 г. при обрата с 2:1 след продължения срещу Левски. Той влиза в 75-ата минута на терена.
 
Стоянов стига до трофея през 2012 г. с Лудогорец срещу Локо Пд (2:1). А Йордан Тодоров е печелил купата с ЦСКА -през 2006 г. играе пълни 90 минути при 3:1 над Черно море. Той обаче има и два загубени финала с армейците - през 2004 г. от Литекс (2:2 и 3:4 при дузпите) и през 2005 г. от Левски (1:2).
Така някои от играчите на тима от "Огоста", както и треньорът Емил Велев добре знаят какво е да си на финал за Купата на България и какво е необходимо, за да го спечелиш. Нека сега обаче да видим какво е положението в ЦСКА.
 
Настоящият треньор на червените Христо Янев има един спечелен трофей в турнира. Той е от времето му на играч на ЦСКА - през 2006 г. при 3:1 над Черно море. Тогава Ицо играе 15 минути, като заменя Велизар Димитров. Наставник му е Пламен Марков, който сега се води изпълнителен директор на ФК ЦСКА.
 
Янев има и два загубени финала. Единият е през 2004 г. от Литекс (2:2 и 3:4 след дузпи). Тогава офанзивният халф играе 86 минути и е заменен от Жоао Пауло Брито. Христо губи и финала през следващата 2005 г. Този път от Левски с 1:2 под ръководството на Миодраг Йешич. Янев играе пълни 90 минути и бележи от дузпа за крайния резултат. С него има и един любопитен случай. През сезон 2001/02 участва във всичките б мача по пътя на ЦСКА към финала, в които вкарва 3 гола, един от които в последната минута на "Лаута". Но точно за решителния сблъсък с Левски е извън групата - той се контузва след свой гол срещу Литекс в полуфинала реванш (5:3). А на финала сините бият с 3:1.
 
Капитанът на ЦСКА Борис Галчев също като Христо Янев има един трофей с армейците - през 2011 г. при 1:0 над Славия с треньор Емил Велев. Той играе пълни 90 минути. А другият с Купа на България при червените е Момчил Цветанов. Чико я вдига през 2009 г. с Литекс след 3:0 над Пирин Бл на Терена". Крилото обаче играе само 3 минути, след като заменя един от голмайсторите Вилфред Нифлор. През 2008-а е в групата на ловчанлии за финала с Черно море (1:0), но остава неизползвана резерва.
 

Освен Янев, Галчев и Цветанов в ЦСКА в момента има още двама футболисти, играли в директен спор за Купата на България. Това са Стоян Колев и Костадин Хазуров. Интересното е, че двамата губят с ЦСКА заедно с Христо Янев драматичния финал през 2004 г. от Литекс. Тогава Хазуров играе 63 минути, а Колев е под рамката през целия двубой. При изпълнението на дузпите той прави геройства под рамката, като спасява три шута - на Небойша Йеленкович, Николай Димитров-Джаич и Станислав Бачев. Пред Колев се открива прекрасен шанс да донесе трофея на ЦСКА - той е пети изпълнител за армейците, които водят с 3:2 при дузпите. Шутът му обаче е спасен от Здравков Здравков, а Костадин Джамбазов веднага след това изравнява. После Сакалиев и Гай от червените се дънят, а Хидиуед слага точка на спора -4:3 и трофей за Литекс.   

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки