Йешич: С Гриша Ганчев ЦСКА отново ще е голяма сила

Христо Янев знае как да спечели купата, казва бившият треньор на червените

Йешич: С Гриша Ганчев ЦСКА отново ще е голяма сила

Бившият треньор на ЦСКА Миодраг Йешич, който вдигна титлата с отбора през 2005 г., даде интервю за вестник "Тема Спорт" преди финала за купата между армейците и Монтана на 24 май. Сърбинът говори както за решителния сблъсък, така и за благодетеля на червените Гриша Ганчев, с когото на два пъти работи съвместно в Ловеч.

 

Г-н Йешич, какво е мнението ви за представянето на ЦСКА през този сезон? Какво означава достигането на финал за купата, след като отборът тръгна от трета дивизия?

 

- Представянето на отбора през целия сезон и класирането за финала доказаха еднозначно, че ЦСКА само си губи времето в трета дивизия. Мястото му е в лита, да се бори за титли, да играе в евротурнирите... Но се вижда, че това в момента е най-обичаният, най-атрактивният отбор в България, нищо че не е в А група. Само погледнете посещаемостта - интересът към срещите за купата е изключително голям, а по няколко хиляди ходеха дори и на незначителни мачове от първенството. Ето и сега ЦСКА ще напълни "Васил Левски" за финала. Това доказва колко значим и необходим е този клуб на българския футбол. Историята повелява ЦСКА да е в елитната група и да се бори за трофеи. По най-бързия възможен начин трябва да се завърне там, където му е мястото. Другото е безумие. За какъв футбол може да говорим в А група без ЦСКА. Това, е клубът, който привлича най-голям интерес и това е вън от съмнение.

 

В тази връзка Гриша Ганчев обяви преди няколко дни, че ЦСКА още от следващия сезон ще е в А група. Докъде може да стигне клубът при този собственик, когото вие добре познавате от престоите си в Литекс (2007-2008 и 2014 г.)?

 

 

- Аз познавам Гриша Ганчев като много сериозен човек като много голяма фигура, която помага непрестанно на българския футбол, а и на спорта като цяло. Нямам съмнение, че той ще даде всичко от себе си, за да върне ЦСКА на познатите му позиции в А група и Европа. Информирам се постоян но по медиите какво се случва в ЦСКА, но има доста разнопосочни публикации. Разбирам, че някои медии поддържат една линия за бъдещето на клуба, а други - съвсем различна... Важното е най-после всички въпросителни около ЦСКА да бъдат разрешени. И оттам вече ЦСКА ще бъде голяма сила при този собственик. В това нямам никакво съмнение. Той е точният човек за ЦСКА и виждате, че феновете са зад него.

 

Сега предстои финал за купата срещу Монтана - последния в А група. Това е парадоксален сблъсък - трето-дивизионен тим срещу аутсайдер в елита...

 

- Това не е случайно, Монтана си заслужи мястото на финала. Наистина е странно какви са изходните позиции на двата отбора. Но това няма никакво значение, а говори за малката разлика в класите в българския футбол. Иначе е ясно, че Лудогорец е с две стъпки пред всички останали в този момент. Както и да е - аз очаквам ЦСКА да спечели купата. Нека не се заблуждават, че ще е лесно, но традициите говорят за победа на ЦСКА. Атмосферата на стадиона ще е страхотна, феновете ще са 12-ият играч. При такава подкрепа няма как да не оставиш сърцето си на терена. Вярвам, че играчите ще се справят. Те заслужават само похвали.

 

Вие работихте с настоящия треньор на ЦСКА Христо Янев на "Армията". Какво можете да кажете за него? Очаквахте ли да стане наставник още тогава?

 

- Ицо Янев го познавам много добре. Той има футболен характер и изобщо не е изненада това, което прави като треньор. Янев ще се развива още и ще израсне много. Заслужава да вдигне трофея в края на сезона. Пожелавам му много успехи. Той имаше много добър характер като играч. Сега виждам в него качества да стане голям треньор.

 

Какво бихте го посъветвали за финала от позицията на човек с много богат опит във футбола? Впрочем вие имате един загубен финал за купа та с ЦСКА - от Левски през 2005 година, а тогава Христо Янев се разписа от дузпа...

 

- Янев знае как и какво трябва да предприеме, за да спечели купата. Той също има голям опит, включително и в чужбина. Работил е с големи имена в треньорската професия и  в  България, и във франция, а беше и в Гърция. Той може да подготви много добре психологически отбора, за да вземе важен мач като финалния за купата. Като футболист беше много добър по отношение на това, че съвсем точно изпълняваше каквото му се кажеше. И на базата   на   многото треньори, с които е работил, Янев си е изградил свой метод. Знае добре как  да   подготви отбора, защото самият той е участвал в такива важни битки. Ще мотивира както трябва играчите и очаквам да спечелят купата.

 

ЦСКА  е   на финал, но няма нито един национал в мъжкия отбор на България.  Как  си  го обяснявате?

 

- Имам свое мнение, но не бих искал да го споделям публично, за да не преча на националния селекционер. Не е редно аз да му казвам кои играчи трябва да вика. Да, в ЦСКА има качествени  футболисти,  но в  крайна сметка Петев си преценява.   секи треньор има своето мислене и виждане за различните играчи. Да, някои от тези в ЦСКА имат качества за националния отбор. Това е несъмнено. Но явно визията на Ивайло Петев е по-различна.

 

Успяхте ли да гледате някой мач на ЦСКА, кои играчи ви направиха впечатление?

 

- ЦСКА има добър отбор, за което говорят резултатите и начинът им на игра. Постигната е добра сплав между млади и опитни Напълно си заслужиха да се борят за купата и да я спечелят. Имат играчи, които са способни да направят големи неща във футбола. Дано успеят да се развият по най-добрия начин.

 

Вашият  сънародник Люпко Петрович, с  когото   неведнъж сте се изправяли в битки в България, пое преди дни Левски с идеята да се задържи за по-дълго време. Смятате ли, че ще е от полза на "Герена"?

 

- Мисля, че е способен да направи доста неща. Там в синия лагер имат "пространство" да действат. Организационно са добре. Но на терена... вече колко време стана, без да са спечелили нищо? Те искат да го променят това. Мисля, че Люпко може да направи отбора по-добър. Това няма как да стане внезапно, но с помощта на ръководството е способен да вдигне нивото.

 

Защо напуснахте Сараево през март тази година?

 

- Добре ме питате, но преди като млад много говорех и много критикувах. Сега обаче имам повече опит и съм се поуспокоил. Като съм свършил работата, не искам да казвам нищо после и да се връщам пак на минали неща. Нито дума не съм казал за Сараево, за да не преча на хората, останали след мен. Просто не е коректно. Каквото е било - било, остава в миналото.

 

Готвите ли се за ново треньорско предизвикателство? Вие имате много богата кариера...

 

- Има някакви варианти, до началото на новия сезон би трябвало да е ясно какво ще стане. Работи ми се, не ми омръзва. Вярно, много отбори съм обиколил, но футболът ми е страстта и не мога без него. Какво да правиш - любов (смее се).

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки