Новата А група с 12 или 14 отбора и плейофи

Седмият в първенството ще играе за мястото в Европа на клуб от топ 6

Новата А група с 12 или 14 отбора и плейофи

Новото футболно пър­венство ще бъде с12 или 14 отбора и плейофна фаза. Броят зависи изця­ло от клубовете, получи­ли лиценз. Ако 15 отбора бъдат лицензирани, то шампионатът ще е с 14, като групата ще бъде по­пълнена по спортен принцип.

Това са основните рам­ки, приети след редица срещи между холандска­та фирма „Хиперкюп", БФС, клубовете и раз­личните заинтересовани страни. От компанията имат една седмица, в която събраните данни ще бъдат компютърно ана­лизирани. На 7 юни ще бъдат представени кон­кретните най-добри оп­ции, а заинтересованите клубове ще гласуват. Новият формат ще бъде приет с мнозинство от 60%. На 8 юни изпълни­телният комитет на БФС ще приеме новия фор­мат. Сезон 2016/2017 трябва да стартира на 23 юли.

„Анализ на данните показва, че мачовете в България не трябва да започват след 20 часа. В много от градовете и градският транспорт не се движи след този час, кое­то също е проблем за посещаемостта", обясни представителят на „Хи­перкюп" Питър Нювенхус.

„Българинът ходи на стадиона, когато мачът е със залог. Това е свързано и с манталитета. Неслучайно и близките страни бягат от формата с мачове всеки срещу всеки. Мно­зинството от клубовете е за първенство с две фази", разясни още той.

Ако новата суперлига е с 12 отбора, почти сигурно след редовната фаза тя ще се раздели на две шестици. Първите 6 играят за тит­лата, вторите за спасение. При тази схема най-ве­роятно 1 отбор изпада директно, а два ще играят плейоф за спасение с вто­рия и третия от „Б" група.

Класираният на 7-о мя­сто обаче ще има допъл­нителен стимул - да пре­дизвика в един мач тим от топ 6 - последния с евроквота от първенството, за класиране в Лига Европа. Домакин ще е отборът от първата шестица.

При вариант на първен­ството с 14 отбора се открояват две опции - „американска и датска. Американски наричаме модела, при който след редовна­та фаза отборите се раз­делят на първа шестица и втора осмица, но в борба­та за оцеляване влиза но­каут система с елимина­ция по подобие на плейо­фите в НБА. 7-ият от ре­довния сезон среща 14-ия, 8-ият - 13-ия, и т.н. Идеята е да се играе до 2 победи в 3 мача, но има и предложение победи­телят да се излъчва по стандартната схема за турнирите в две срещи. Победителите продъл­жават в плейофи до излъчване на 7-ия в край­ното класиране. Той от­ново играе мач срещу от­бор от топ 6 за място в Лига Европа. Загубили­те продължават битката до излъчване на изпадащите директно и стигащите до плейоф с отбор от „Б" група.

Датският модел е с разделяне след редовната фаза на първа шестица и две отделни групи по 4 отбора. В тях 7-и, 10-и, 11-и и 14-и играят 6 мача всеки срещу всеки, а същото правят и 8-и, 9-и, 12-и и 13-и. Точките от редов­ната фаза са анулирани. Изготвя се ново класи­ране. Първите два отбо­ра от групите се срещат на кръст, а победители­те играят за класиране на 7-о място. 7-ият пре­дизвиква последния с евровиза от топ 6 за мя­сто в Лига Европа. Тре­тият и четвъртият в групите продължават спо­ра кой изпада директно и кой ще има плейоф с тим от „Б" група.

Идеята при всички модули е една - отлага­не на развръзката до последно. Всяка спечелена точка ще се премира от разпределението на тв правата. Ако отбор от топ 6 загуби плейофа за Лига Европа, губи само евровизата, но не и за­работените пари от точки.

Вторият ешелон по­чти сигурно ще е от 16 отбора. Обсъжда се разделяне на две осми­ци след редовна фаза.

БФС поздрави Етър за вековния юбилей

Ето какво написаха от централата

Билетите за ЦСКА - Левски вече са в продажба

Пропуските за Сектор "Б" и "Г" са по 10 лева

Етър е вековен!

Легендарния клуб на Велико Търново днес празнува 100 години

Лудогорец е на 90 минути от нов финал за Купата на България

Разградчани изковаха солиден аванс от 3:0 срещу Хебър в първия мач и реваншът изглежда протоколен

Бабич даде почивка на Полонски, за да го съхрани за следващите мачове

Не контузия е причината за смяната на халфа срещу Черно море

Емил Велев: Левски трябва да иска много повече победата

Бившият наставник на "сините" коментира предстоящото последно Вечно Дерби за сезона

Левски U14 разби конкуренцията и стана шампион 3 кръга преди края

Отборът на Георги Коруджиев свърши отлична работа

Етър съобщи имената на още звезди за юбилея

Вижте кои ще участват в празника по случай 100 години футбол във Велико Търново

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки