Кристиано Роналдо постави Единадесетата във витрината на Реал Мадрид (ВИДЕО+СНИМКИ)

Реал Мадрид е на европейския връх за рекорден 11-и път след драматична победа с дузпи над Атлетико Мадрид на финала

Кристиано Роналдо постави Единадесетата във витрината на Реал Мадрид (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кристиано Роналдо вкара победната дузпа за 5:3 и донесе "Единадесетата" рекордна купа за Реал Мадрид от Шампионска лига. Драматичният финал на "Сан Сиро" в Милано завърши 1:1 след редовното време и продълженията, а единственият и фатален за Атлетико пропуск при дузпите направи десният бек Хуанфран, който нацели лявата греда.

Капитанът на Реал Серхио Рамос даде аванс на „кралете” в 15-ата минута след гол от много тънка, но съществуваща засада, а Антоан Гризман изпусна дузпа в самото начало на втората част, когато нацели напречната греда от бялата точка след фаул на Пепе срещу Фернандо Торес. 11 минути преди края влезлият на почивката Яник Ферейра Караско изравни отблизо след отлична комбинация отдясно и успореден на голлинията пас на Хуанфран. В продълженията и двата отбора бяха много изтощени и нямаха сили за победен гол. С контузии принудително напуснаха Дани Карвахал от Реал (още в редовното време), както и Филипе Луис и Коке (във второто продължение от 15 минути).







Реал е футболен крал на Европа за рекорден 11-и път след 14-ия си финал, а "дюшекчиите" бяха обляни в сълзи след третия си загубен финал (срещу Байерн - 1974 и срещу Реал Мадрид - 2014, 2016) и все още бленуват за първия си трофей от Шампионска лига. Зинедин Зидан стана първият френски треньор, който печели трофея.

За решителната битка на финала Зизу заложи на традиционното за него 4-3-3 с Роналдо и Бейл по двата фланга, Бензема като централен нападател и много важния Каземиро в ролята на опорен халф пред защитата. Диего Симеоне избра 4-4-2 с Гризман и Фернандо Торес в предни позиции, а Саул и Коке действаха по фланговете.

Финалът започна в сравнително бавно темпо, но още в 6-ата минута Ян Облак спаси сигурен и отрази по инстинкт удара на Каземиро от няколко метра след отлично центриране на Гарет Бейл от дясното крило.



Реал Мадрид взе нещата под свой контрол и резултатът не закъсня, защото „кралете” поведоха с гол, макар и много спорен, на своя капитан Серхио Рамос в 15-ата минута. Кроос центрира заучено от фаул към намиращия се между дузпата и границата на наказателното поле Гарет Бейл, който с гръб към вратата отклони към нея с глава, а във вратарското поле най-бързо реагира Серхио Рамос и успя да добута зад голлинията за 1:0. Телевизионните повторения показаха, че Рамос беше в засада при паса на Бейл с глава, но положението беше много тънко и страничният рефер не развя флага – 1:0 и голяма радост за бялата агитка в Милано.



Диего Симеоне даде кураж на своите да не изневеряват на стила си и Атлетико постепенно изравни играта, а Хуанфран стреля високо над целта при първата добра ситуация пред „дюшекчиите”.

Атлетико напипваше верния ритъм и Гризман накара Кейлор Навас да лови, а после костариканецът спаси отлично мощното му воле от въздуха, но имаше и правилно маркирана засада. Още един удар на Антоан Гризман се оказа неуспешен и полувремето дойде при гол аванс за Реал Мадрид.

На почивката Симеоне пусна Яник Ферейра Караско на мястото на Аугусто Фернандес и сякаш и неговият отбор „превключи” към 4-3-3. Атлетико започна отлично втората част и още преди да е изминала и минута Фернандо Торес спечели дузпа след необмислена намеса на Пепе, който ритна опорния му крак в наказателното поле при нисък пас към „Хлапето”.

Торес изпусна една дузпа на реванша с Байерн Мюнхен от полуфиналите и зад топката застана Антоан Гризман, който с всичка сила разтресе напречната греда и пропусна тази златна възможност да изравни. Това бе втора пропусната дузпа за Гризман този сезон от общо четири изпълнени, като и двата пропуска дойдоха срещу Кейлор Навас.

Десният бек на Реал Дани Карвахал получи разтежение и със сълзи напусна терена, за да бъде заменен от Данило.

Атлетико се размина на косъм от гола и в 56-ата минута, когато двама техни играчи не успяха да стреля добре и в крайна сметка централният бранител Стефан Савич насочи на сантиметри покрай лявата греда. Последва амбициозен опит на Коке с воле от неудобна позиция, което прати кълбото върху мрежата над целта.

В тези минути Атлетико натискаше яростно и Саул също бе близо до целта с акробатично воле от въздуха след центриране на Караско, но и той нямаше късмет.

Реал направи първата си опасна атака за втората част в 70-ата минута, но тя можеше да бъде убийствена, защото Карим Бензема беше изведен сам срещу вратаря Облак, ала стреля право в него леко вдясно от вратата.

Зидан пусна Иско на мястото на Кроос в 72-ата минута, а пет по-късно извади централния си нападател Карим Бензема, за да пусне Лукас Васкес.

79-ата минута беше наистина инфарктна. Реал Мадрид на три пъти пропусна да реши мача – Кристиано Роналдо не сполучи с два удара, а шут на Бейл бе избит пред голлинията. Атлетико оцеля в тази ситуация и веднага тръгна напред, капитанът Габи копна красиво отдясно за Хуанфран, който от въздуха центрира успоредно на вратата и на втора греда резервата Яник Ферейра Караско заби отблизо под гредата – 1:1. Бившият съотборник на Димитър Бербатов в Монако стана първият белгиец, който вкарва гол във финал на Шампионска лига.




До края на редовното време не падна нов гол и финалът влезе в продължение, а играчите и на двата отбора бяха изтощени почти до краен предел, като Гарет Бейл и Кристиано Роналдо имаха явни проблеми.


В първото продължение от 15 минути Атлетико започна с повече енергия, а Караско развинтваше Данило в битката на резервите по единия фланг. Реал стигна до добро положение в 103-ата минута след финтове на изпитващия проблеми Роналдо, който пусна добър пас по земя в наказателното поле, но трима защитници се хвърлиха срещу топката при шута на Бейл и успяха да я спрат.

Силите тотално напуснаха двата отбора във вторите 15 добавени минути. Филипе Луис и Коке се контузиха и Симеоне бе принуден да направи двете си оставащи смени, пускайки Лука Ернандес и Томас Партей. В 119-ата минута Реал можеше да изтръгне успеха, но Лука Ернандес успя да попречи на Лукас Васкес да стреля точно в наказателното поле и драмата стигна до дузпи.

Юношата на Реал Лукас Васкес показа железни нерви и вкара първата дузпа. Гризман изравни със също толкова хладнокръвно изпълнение. Марсело беше безкомпромисен в десния ъгъл, а Габи беше още по-прецизен вляво под гредата – 2:2. Бейл вкара трета дузпа за Реал в долния десен ъгъл, Саул по земя намери долния ляв – 3:3. Капитанът Серхио Рамос вкара четвърта поредна дузпа за Реал в десния долен ъгъл, а десният бек Хуанфран изпусна и нацели лявата греда.

Това беше звездният миг на Кристиано Роналдо, който не трепна и донесе Единадесетета във витрината на Реал Мадрид с пета точна дузпа и Реал ликуваше като новият европейски шампион с рекордната 11-а купа



ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК!







   






















ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК!

Неймар говори с Лапорта за завръщане в Барселона

Договорът на Неймар с Ал Хилал е до лятото на 2025г

Барса иска звезда на Арсенал

Вижте подробности

Нови проблеми за Тонали и Нюкасъл

Разкриха още залози на халфа

Удар по Почетино преди рестарта

Бранителят получил удар в коляното

Окончателно! Алфонсо си тръгва от Байерн

Защитникът отказва да преподпише

Рома вече реши с кого ще замени Лукаку

Белгиецът почти сигурно няма да бъде откупен от Челси

Наполи бърза да подпише нов договор с Кварацхелия

Грузинецът има контракт до 2027г., но партенопеите искат да го задържат за още по-дълго

Байерн Мюнхен ще плати 12 милиона на Тухел

Баварците ще изплатят обезщетение на специалиста, въпреки раздялата по взаимно съгласие

Интер си хареса звездата на Дженоа

Алберт Гудмундсон се представя отлично този сезон

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки