Жозе Моуриньо – точният човек в точното време

Манчестър Юнайтед най-накрая назначи мениджър, способен да го върне там, където му е мястото.

Жозе Моуриньо – точният човек в точното време

Най-накрая настъпи моментът, който милиони фенове на Манчестър Юнайтед очакваха с нетърпение, а именно назначението на Жозе Моуриньо за мениджър на отбора.

Информация за възможна сделка между португалския специалист и клуба от „Олд Трафорд“ изтече още преди няколко месеца, но чак след края на сезона всичко бе официално потвърдено.

След като Челси се подсили с Антонио Конте, а градският съперник Манчестър Сити назначи Пеп Гуардиола, „червените дяволи“ отвърнаха подобаващо на предизвикателството на големите си опоненти. Жозе пристига на „Олд Трафорд“ точно тогава, когато е най-необходим.

„Идвам тук в правилния момент от своята кариера“, заяви Моу в интервюто си непосредствено след назначението.

„Манчестър Юнайтед е клуб, който може да водиш, само ако си достатъчно подготвен.“

Това е не само правилния момент за него, но и точният за Юнайтед. След три турбулентни сезона, предизвикани от раздялата с футболната икона сър Алекс Фъргюсън, отборът най-накрая назначи мениджър, способен да го върне там, където му е мястото.

Специалния може да се похвали с богата визитка – 22 трофея, спечелени в Португалия, Англия, Италия и Испания. На два пъти той е вдигал трофея от Шампионската лига – с Порто през 2004 г. и с Интер през 2010 г. Освен това, той има три титли във Висшата лига с Челси и определено знае как да бъде успешен в първенството на Острова.

Сега край тъчлинията на „Олд Трафорд“ няма да седи смирено вечно пишещият в тефтерчето си Ван Гаал, там няма да е и намусеният Дейвид Мойс. Пред скамейката на Юнайтед ще се разиграва истинско шоу!

Там ще има един човек, който ще крещи, ще скача, ще спори със съдиите, ще се усмихва ехидно при грешка на рефера, ще бяга от радост, когато отборът му отбележи.

Там ще има човек, погълнат от страстта на футболната игра. Точно това им трябва на „червените дяволи“ – страст. Нуждаят се от онази магия и необяснима аура, която витаеше във въздуха по времето на Фърги.

Моу ще добави стил. При Мойс и Луис ван Гаал Манчестър Юнайтед бе безличен. Отборът изгуби страховития си блясък. Стилът на този тим винаги е бил директен – невероятна скорост по крилата, изящество в полузащита, много удари по посока на вратата, мълниеносни контраатаки.

Определено Моуриньо може да накара тима да играе по този начин, въпреки че той си има собствена футболна философия. Да, с нея отборът няма да е „най-юнайтедския“, но ще печели мачовете си и ще бъде постоянен.

Впечатляващото при Моу е, че той може да се нагоди прекрасно към играта на съперника и спрямо него да избира стратегията. Правил го е толкова много пъти. Разгромявал е редица отбори, но когато се е налагало, е затварял мачовете по уникален начин.

Спомняме си отлично втория мач от полуфиналите на Шампионската лига през 2010 г., когато той буквално „заключи“ вратата на Интер на „Камп Ноу“.

Определено „Олд Трафорд“ ще се превърне отново в непревземаема крепост. Във втория си период начело на Челси (2013-2015) Специалния постигна серия от 77 мача без загуба у дома. Факт, на който привържениците на Манчестър Юнайтед биха се зарадвали, тъй като в последните години отборът им загуби статута си на непобедим. Има голяма вероятност „червените дяволи“ отново да се превърнат в страшилището на английския футбол.

Въпреки че не успя да се класира в Шампионската лига, Юнайтед няма да пострада особено, що се отнася до трансфери. Та кой не би искал да играе под ръководството на един от най-успешните мениджъри в света?

Още повече, че агентът на Моу - Жорже Мендеш, един от най-добрите в бранша, е представител на много от футболистите, които Моу би искал да привлече.

Португалецът може да си върне и някои от старите момчета, с които е работил и с които все още пази добри отношения. Вече започват да се спрягат имената на Ибрахимович, Бензема, Уилиан и още куп звезди, които могат да акостират на „Олд Трафорд“.

Жозе не е треньор за много сезони. Договорът му с Юнайтед е за 3+1 години. Средно по толкова той остава в даден отбор. „Червените дяволи“ обаче в момента не се нуждаят от нов сър Алекс, на тях им трябва човек, който да възстанови баланса, да върне самочувствието, да надгради над една стабилна основа, поставена волно или неволно от Ван Гаал, а и да печели трофеи.

Луд, екстравагантен, откачен, но брилянтен в работата си и отдаден на футбола, Жозе Моуриньо сякаш идва в правилния момент. Страстта и емоцията, която кипи от този футболен гений, най-вероятно ще започне да кипи и в кръвта на футболистите на Юнайтед.

Ще започне да кипи и във феновете на отбора, така гладни за нови успехи. Моу е фигура, която предизвиква респект, която може да те командва, да те хвали, но и да те съсипе. Такъв лидер в съблекалнята сега е необходим на „червените дяволи“. Така нужно е това ново лице, което да олицетворява клуба. Моу е орисан да печели. Всички факти сочат, че облаците над „Олд Трафорд“ ще се размърдат и там отново ще грейне яркото слънце.

Димитър Радев, Novsport.com

Ювентус започна преговори с Жоржиньо от Арсенал

Торинци искат да върнат халфа в Италия

Легенда на Арсенал: Нямат шанс за титла

Пол Мърсън отписа своя любим клуб

Деле Али: Всяка сутрин се будя с мисъл за Мондиал 26

Халфът не е играл от над 400 дни

Арсенал също се издъни у дома, гредите не спряха Вила (ВИДЕО)

Страхотен ден за Манчестър Сити в битката за титлата

Нов срив за Ливърпул на "Анфийлд" (ВИДЕО)

Голям удар за Клоп в битката за титлата

Финансови проблеми за Евертън

Собственикът Фарад Мошири готов да продаде клуба

Сити се качи на върха след разгромна победа над Лутън (ВИДЕО)

"Гражданите" спечелиха с 5:1 срещу противника си

Марсиал си тръгва от Юнайтед като свободен агент през лятото

Договорът на французина няма да бъде подновен

Нюкасъл направи за смях жалък Тотнъм и му вкара цели 4 гола (ВИДЕО)

"Свраките" постигнаха разгромен успех над противника си

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки