Китайско в менюто на Милано

Ще попадне ли Милан в китайски ръце? А после?

Китайско в менюто на Милано

 Събота вечер прикова вниманието на повече от 100 милиона души по цялото кълбо, които следяха с притаен дъх над 120 минути хайлайт футбол. Сцената беше Сан Сиро в Милано. Място, от което бяхме свикнали вторник или сряда да се излъчва Шампионска лига, но от две години това не е така. Следващата ще бъде трета. И докато Интер успяха да докарат поне Лига Европа да облепи балконите на „Джузепе Меаца“ със своето лого, то градският им съперник е на командно дишане от есента на 2013 г.


Някои специалисти на Ботуша определят „началото на края“ при Милан с продажбата на Златан Ибрахимович и Тиаго Силва в ПСЖ през лятото на 2012 г. Това обаче не звучи сериозно, тъй като историята показва и много по-сериозни раздели между звезди и отбори като тази на Кристиано Роналдо и Юнайтед, Шевченко и Милан, Луис Суарес и Ливърпул, но до такова пропадане в тези клубове никога не се стигна. Дори „мърсисайдци“, които до скоро бяха сравнявани със съдбата на Милан, играха финал в Лига Европа преди две седмици.

Водещото мнение е едно – Силвио Берлускони се изчерпа. Не финансово, а ръководителски. Грешките в управлението на клуба започнаха около 2009-та година, но почвата рухна четири години по-късно. Най-големите трусове при „росонерите“ дойдоха, когато Силвио даде картбланш на своя дългогодишен другар Адриано Галиани да действа с пълна сила на всички нива в клуба. След напускането на Ариедо Брайда, Фестър (както е прякорът на Галиани) седна на два стола, но впоследствие се оказа на земята.

Хаосът в политическия живот на Берлускони с възраждането на партията „Форца Италия“ и неуспехът да влезе в парламента през 2013 г., делата срещу Финивест и 560-те милиона евро глоба, която й беше наложена, допълнени от скандалите с бунга-бунга партитата му в Анкоре, пратиха Милан на последно място в приоритетите на магната. Връзката му с клуба беше единствено на първите мачове от сезона и дербита, когато се настаняваше във ВИП ложите на „Меаца“ и в края на всяка една финансова година, когато погасяваше огромните загуби.

Логично, Милан започна да буксува и играта на отбора докара срив, какъвто последно беше виждан преди Силвио да купи клуба преди 30 години. Продажбата на „росонерите“ започна да става неизбежна дори и за нарцистичната натура на Берлускони, който винаги е държал да отбележи, че е най-успешният собственик в историята на играта. През цялата 2015 г. името на тайландския инвеститор Бий Таечебол се въртеше на приливи и отливи в медийното пространство, след като на няколко пъти се среща с Берлускони и води преговори за продажба. Историята придоби още по-голямо внимание, когато след вечеря в Сардиня двамата излязоха и дадоха общо интервю, в което дори се поклониха един пред друг, изразявайки уважение по азиатски.



Типично за Силвио обаче нещо се оказа недомислено и сделката се провали с обяснението, че „произходът на инвестициите не е ясен“. Поредната кошмарна кампания, която завърши преди две седмици доведе до нови протести на фенските фракции в Милано, насочени не толкова към президента, а по-скоро към Адриано Галиани, чиято дейност в клуба очевидно води до следващи провали.

Преди месец, очаквано или не, излезе информация от Кориере дело Спорт, че китайски консорциум Galatioto Partners Sport изявява желание да закупи мажоритарния дял на Милан за 700 милиона евро. На пръв поглед позната картинка след историята с Бий. Но дали?

Нещото, което светна лампичката на футболната общественост, че може би наистина има нещо сериозно, е че Финивест излезе с официално прессъобщение, с което отрича да е има съгласие между китайците и Милан, но не и, че такива преговори се водят.

Няколко дни след това, наяве излезе и първото име от тази група – Джак Ма. Собственикът на онлайн платформата за пазаруване „Alibaba“ и най-богатият азиатец, пръв беше свързан с покупката и в червено-черното семейство се запали огън на надежда.



От тогава всеки ден излизат нови подробности около преговорите, а самият Берлускони направи официално видео обръщение, че търси купувач за Милан и е склонен да се раздели с любимия си клуб. Дори гафът с това, че държеше портрет на „себе си“ на младини с червено-черен екип, а на другия ден в социалните мрежи излезе оригиналната снимка, от която стана ясно, че това не е той, остана на заден план сред ентусиазмa на феновете.

На 10-ти май излезе ново прессъобщение на Финивест, публикувано в официалния сайт на „росонерите“, гласящо, че преговори наистина се водят, след съгласието на двете страни. Нещо, което не се случи и при разговорите за продажба миналата година.



Очевидно е едно – Берлускони никога досега не е давал толкова много медийни изявления в период от един месец. Още повече – говори открито за преговори между него и китайците, а не завоалира с други думи. Потвърди, че става въпрос за закупуване на 50+ процента от дяловете на отбора и също така, че желае да остане почетен президент в период от три години.

Днес пък предстои среща, около 13:00 ч. бг. време, на която ще му бъдат представени всички имена в списъка от участници в китайската група, а сутринта самият Берлускони потвърди, че днешните преговори са решаващи.

Какво да очакваме ако сделката стане факт?

Първо, най-важното преди всички чували с пари е това каква ще бъде ролята на Силвио в новото управление. Дали ще остане ръководен президент, почетен или въобще няма да има нищо общо с клуба. Ако има дори и малко влияние в управата, можем да бъдем сигурни, че той ще направи всичко възможно Адриано Галиани да остане водещ човек за операциите на и извън трансферния пазар. Информации в Китай предположиха, че ако Фестър остане на поста си, ще бъде под контрола на супервайзер, назначен от азиатците.

Ако можем да тълкуваме италианската преса, то по действията на неизвестните купувачи става ясно, че не желаят Галиани да борави с финансите им през лятото. Дори се заговори и за връщане на Паоло Малдини като спортен директор, което прати повечето тифозите в делириум. От своя страна, самият Паоло също даде няколко изявления, свързани с бъдещето на клуба, което даде още повече надежди на феновете.

"Странно е, че има толкова малко легенди в клуба, те могат да дадат усещане за традиция. Милан и Интер имат малко идеи и губят пари. Нужна е чистка и да се започне отначало.". заяви легендарната тройка за "росонерите".

Изграждането на нов стадион за клуба също не беше забравено. Слуховете са, че първата финансова инжекция за годината от страна на китайците ще бъде в размер на 300 милиона евро, част от които ще бъдат заделени за началото на проекта за строеж.


Проектът за нов стадион, който представиха Милан през юли 2015 г., но скоро след това стана ясно, че няма да се осъществи

Можем да бъдем сигурни, че стигне ли се до сделка, азиатците ще направят всичко възможно да изстрелят Милан в небесата със звездни покупки. Дори се заговори за проектосхема на трансферната политика, с която всеки желан футболист ще бъде купуван за главозамайващи цени в китайски отбор и ще бъде прехвърлян с формални сделки в Милан, с което да се заобиколят санкциите на Финансовия Феърплей на УЕФА, поне в първите години на азиатското управление.

Не може да се предположи колко време ще продължат преговорите и дали въобще ще се случат, защото все пак говорим за сценарии, в който един от главните герои е човек като Берлускони. Сигурно е единствено, че Милан имат нужда от промяна. Ако ги определим като ресторант, може би именно включването на китайско в менюто на фалиращото им заведение, може да ги изведе до битките за звездите на Мишлен и „големите уши“ в Европа.

Виктор Петков, novsport.com

Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Кои са големите губещи от Конгреса на БФС

Венци Стефанов, групичката на Бербатов, Градев и Руди Гела няма да липсват на никого

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки