Трансферното лято на „Олд Трафорд” е в разгара си

След привличането на първите две имена, остава само да бъде намерен качествен заместник на Патрис Евра

Трансферното лято на „Олд Трафорд” е в разгара си

Покрай Евро 2012 е нормално трансферното лято да остане на заден план, но феновете на Манчестър Юнайтед надали биха приели това за оправдание. Причината се крие не само в думите на изпълнителния директор Дейвид Джил след края на сезона, че предстоят множество промени в отбора, а и в дългоочакваното пристигане на нов диригент в състава – Шинджи Кагава.

23-годишният японски национал идва в отговор на много молитви, отправени от привържениците на „червените дяволи” и свързани с пълноценен заместник на поостарелия Пол Скоулс. Рижавият халф бе принуден да се завърне на терена заради кризата в средната линия, макар лично Пеле да му вдигна ръката на собствения му бенефис миналото лято. Тогава „Олд Трафорд” напуснаха Харгрийвс, Браун, Обертан, О’Шей и Ван дер Саар, а местата на последните трима бяха заети съответно от Ашли Йънг (€ 18 млн.), Фил Джоунс (€ 19.3 млн.) и Давид Де Хея (€ 20 млн.).

Обективно погледнато трансферите се оказаха сполучливи, ала освободената от Пол Скоулс позиция остана вакантна. После дойдоха дълготрайните контузии на Видич и Флетчър и така тимът не толкова категорично, но напълно закономерно сдаде шампионската титла, връчвайки я на градския съперник Сити. Вярно е, че „гражданите” станаха единственият първенец в историята на ВЛ, коронясан заради по-добрата си голова разлика, но статистиката сочи, че тези попадения бяха нанизани точно във вратата на Юнайтед (6:1, 1:0), така че за Фърги оправдание нямаше. Не получихме отговор и на въпроса защо шотландецът упорито отказваше да признае нуждата от Димитър Бербатов в някой мачове, но пък се уверихме, че юношите Дани Уелбек и Джони Еванс бележат прогрес.

Очевадният от няколко години факт, че „червените дяволи” се нуждаят от искра в средата на терена обаче стана болезнено видим дори и за човека с очилата на резервната скамейка и той посегна към чековата книжка. В момента 15 млн. евро, дадени на германския шампион Борусия /Дортмунд/ за плеймейкъра Шинджи Кагава изглеждат като истински трансферен удар. „Самураят” обаче би могъл да поиска съвет от Де Хея (21 г.) затова колко трудна е адаптацията към Премиършип и нуждата от добри познания по английски език. Още повече, че дори израсналият в гетото на Лондон Рио Фърдинанд преди време призна, че понякога трудно разбира наставленията на Фъргюсън.

Сигурното е, че последният е видял всичко във футбола и е повече от наясно, че щом ще налага схема с Кагава в нея, то със сигурност ще му е нужен и някой обещаващ младок за подсигуряване на тази позиция. Да, зад нападателя биха могли да играят Йънг и Парк, ала кореецът показа колко е далеч от определението „плеймейкър” в решителния за титлата мач на „Етихад”, така че няма да е изненада, ако дори бъде продаден. Затова и е почти сигурно, че след като вариант „А” с привличането на Еден Азар пропадна, то Фъргюсън има и вариант „Б”, а пресата на Острова вече се чуди дали това не е 18-годишният юноша на Крю Александра - Ник Пауъл. Англичанинът притежава нещо различно от Кагава, а именно завършващ удар извън наказателното поле и го показа във финалния плейоф за влизане в Първа лига.

Тийнейджърът вече мина медицински тестове и подписа сделката за 8 млн. евро, а с сега Фъргюсън може да започне с шлифоването на поредния диамант, присъединил се към редиците на Юнайтед преди да навърши 20 г. Сега пред човека, чието име носи най-голямата трибуна на „Олд Трафорд”, стои предизвикателството да предаде на наследника си напълно обигран отбор с играчи в разгара на кариерите си, но преди това той трябва да посочи заместник на втория капитан Патрис Евра. Французинът ще остане без алтернатива на пейката след отдаването под наем на близнака Фабио да Силва, обещано от самия Фърги.

Според първоначалните очаквания в Юнайтед искат това да бъде Летън Бейнс, но шотландецът винаги има изненада в ръкава си и нищо чудно тя да е свързана с по-млад състезател, защото с Джоунс (20 г.), Еванс (24 г.), Рафаел (21 г.), Смолинг (22 г.), та дори и Фраъйрс (19 г.), всички останали места в отбраната изглеждат перспективно осигурени. Ако приемем, че с Поуъл (19 г.) и Кагава (23 г.) бъде решен въпросът с вътрешните халфове и в атакуващ аспект (Андерсон (24 г.) и Клевърли (22 г.) могат да се справят в дефанзивен план) то с крила като Валенсия (26 г.), Нани (25), и Йънг (26 г.), а и с нападатели като Рууни (26), Ернандес (24) и Уелбек (21), бъдещето на „Олд Трафорд” изглежда доста по-ведро.

Сигурно е обаче, че ветераните Евра (31 г.), Видич (30 г.), Рио (33 г.), Карик (30 г.), Скоулс (37 г.) и Гигс (38 г.) още не са изиграли последния си мач, а и имат какво да предадат най-вече като опит на следващото поколение. Несигурно остава бъдещето на Флетчът (28 г.) и Парк (31 г.), както и това на Македа (20 г.) и Тиаго Мануел Диас Корея – Бебе (21 г.). Сигурно е и още нещо, предстои вълнуващ сезон във Висшата лига, но нека преди това се насладим на финала на Европейското!

Емил Арсов, Novsport.com

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки