Перес: Реал (Мадрид) е вечен, вече мислим за 12-ата

Поискахме от УЕФА промяна във формата на Шампионската лига, защото вярвам, че сегашният вече е изчерпан

Перес: Реал (Мадрид) е вечен, вече мислим за 12-ата

Президентът на Реал (Мадрид) Флорентино Перес даде интервю пред в. "Марка" след спечелването на единадесетата европейска титла в историята на клуба.

 

Дон Флорентино, как се чувствате отново като победител в Шампионската лига?

 

- Задоволството е голямо. Най-вече заради феновете, които са способни да отговорят на призивите на клуба от всяка точка на света. В такива ситуации си даваш сметка колко голям е Реал. Може би не е нормално да вдигнеш трофея 11 пъти, но е безспорно, че тази надпревара носи гените на клуба. Чувстваме се по-добре от всеки друг в този турнир. Нашите големи фигури като Сантяго Бернабеу, Алфредо ди Стефано и Франсиско Хенто ни научиха какво е Купата на Европа.

 

Какво чувствахте по време на финала в Милано?

 

- Един приятел ми изпрати видео, на което детето му плачеше след гола на Атлети-ко. Един такъв финал е много трудно да се обясни. Не е нормален мач. Атмосферата е специална, всички го чакат. Има едновременно напрежение, надежда и удовлетворение. В историята си Реал е губил 3 финала, Барселона също. Ювентус и Байерн - по 5 (на Юве всъщност са 6). Един такъв мач може да се загуби.

 

Може ли да се обясни спечелването на последните ви 5 финала със същия този бял ген за турнира?

 

- Самодоволството не е сред добродетелите на Реал и сега ние вече мислим за 12-ата. При нас целите са винаги максималните. Имаме страстна, но взискателна публика. Това също е част от историята на Реал. Играчите чувстват натиска от трибуните и се мотивират да стават още по-добри.

 

Щяхте ли да заложите на такъв успех през януари, когато трябваше да смените Бенитес със Зидан?

 

- Спадът в играта ни се дължеше и на проблемите с контузии, но аз вярвах, че сме способни да направим нещо, тъй като разполагаме с прекрасен отбор. Никога не сме губили надежда, че ще спечелим важен трофей. Бенитес също свърши добра работа, не бива да го забравяме.

 

Ясно е, че Реал не се проваля в Шампионската лига, но какво трябва да направи, за да спечели и титлата в Примера?

 

- Направихме добър сезон в Примера, нищо че не станахме първи. Предишните години също. Откакто се завърнах през 2009-а, точките ни всеки сезон щяха да стигнат за спечелването на който и да било друг шампионат. Не е нормално да имаме по 91, 94 или 92 точки и да не станем шампиони. Никога преди това не са били събирани толкова много. Затова ситуацията в Ла Лига се нуждае от по-специален анализ.

 

Какъв анализ?

 

- Това, което не е нормално, не е нормално. Не може да не станеш шампион с повече от 90 точки. Нито тук, нито във всяко друго първенство по света. За да спечелим титлата, в последните години трябваше да имаме 100 и да вкараме 120 гола (сезон 2011/12). В никоя друга страна не е така. Атлетико стана първи с 90 (2013/14), така че бих искал и ние да сме на върха, когато имаме 90, 92 или 94. За нас е много трудно да спечелим Примера.

 

Какво си казахте със Зидан веднага след спечелването на Шампионската лига?

 

- Зидан символизира ценностите на мадридизма - респект, смиреност, талант. Той е много сериозен в работата. Когато говорих с него през януари, ми каза, че е готов, че познава отлично Реал и обстановката в съблекалнята. Каза ми: "Спокойно, господин президент, ще спечелим нещо, сигурен съм". В Милано, когато се прегърнахме, той отсече: "Постигнахме го". Същото каза и през 2002-а. Имаше мания за Шампионската лига. За нашия проект Зидан бе стратегически ход, защото големите играчи като него носеха със себе си и големи приходи, както и ентусиазъм, фундаменталният елемент бе Зидан. Той промени новата история на Реал. От 2001-а  насам създаде начин за разбиране на футбола, който ни помогна да спечелим тези европейски трофеи.

 

Със спечелването на Шампионската лига отговорихте на много критики...

 

- Има някои, които не ме обичат, но не знам защо, тъй като не съм им направил нищо. Същите се радваха, че са станали шампиони със 75 точки (2006/07), но Реал отпадаше в първия кръг за Купата на краля и на осминафинал в Шампионската лига. Аз винаги съм се целил във всички турнири. Въпреки че сме загубили титлата с 90 точки, аз предпочитам тези 90 точки. Стигнахме шест пъти поред минимум до полуфинал в Европа. За мен това е добро управление. Обединението между играчите и треньора е невероятно. Заслугата е на Зидан благодарение на него съществува тази хармония. Слушам играчите да говорят за семейство, за братя. Това е успехът на Зидан.

 

Говори се за подсилване на средата на терена, въпреки че Каземиро направи фантастичен сезон.

 

- За някои силните му изяви бяха изненада, но не и за мен. Никога не съм се съмнявал в него. Беше тук в годината, в която спечелихме Десетата. Ясно бе, че може да се превърне в един от най-големите.

 

Сезонът на Хамес обаче не бе добър...

 

- Присъедини се кьсно към отбора, а и другите, които са на неговото място, се представяха добре. Хамес си остава един от големите играчи, които имаме. Не сме говорили с него за бъдещето, нито пък е пристигала оферта. Хубавото е, че всички сега вече са във ваканция и можем да работим на спокойствие.

 

Затворена ли е вече опцията да вземете Де Хеа след силните изяви на Кейлор?

 

-Тези неща не ги решавам аз. Този пост е много труден и няма как да имаш двама вратари от най-висока класа, защото единият винаги трябва да остане на пейката.

 

Спечелването на Шампионската лига води и до повече разходи. Някои играчи ще искат да им повишите заплатите. Готови ли сте за това?

 

- Това никога не е било проблем в Реал. В момента не познавам нито един играч на Реал, който да желае да напусне. А тези, които го направиха, вече съжаляват, че вече не са при нас.

 

Има ли непродаваеми играчи?

 

- Със сигурност има, защото клаузите им за откупуване са високи. Реал не е клуб, който продава. Повечето дори отказват да печелят повече пари в други клубове, за да останат при нас и да изживеят всичко това (сочи към европейската купа).

 

Смятате ли, че Бейл направи голям скок този сезон?

 

- В края на кампанията бе феноменален, няма никакво съмнение.

 

Славата на Реал Мадрид безкрайна ли е, както написа "Марка" на първа страница?

 

- Както каза "Екип", мисля, че Реал е вечен. Дадоха ни наградата за клуб №1 на миналия век. Станеш ли играч на Реал, навсякъде те разпознават. Това е клубът на цял свят.

 

Създаването на нова европейска лига е мина, която може да се експлоатира, за да се скъсят разликите с Висшата лига на Англия? Реал ще подкрепи ли подобен проект?

 

- Бъдещето е отворено за всичко, за един наистина европейски турнир, в който и Реал ще бъде част. Сега е много сложно, но в бъдеще може да се случи. Ние поискахме от УЕФА промяна във формата на Шампионската лига, защото вярвам, че сегашният вече е изчерпан.

 

Интервюто е публиквувано във вестник "Тема спорт"

Кандидатите за треньор на Милан се увеличават

Франческо Фариоли е последното име, което е свързано с "росонерите"

Историческо: Интер - Торино ще се свири от изцяло женска бригада

Мария Капути ще бъде главният рефер на срещата

Коман няма да е готов за Евро 2024

Французинът се контузи тежко срещу Кьолн и трябва да почива още няколко месеца

Барселона иска да продаде четирима, но те се дърпат за трансфер

Вижте подробности

Слот заяви: Искам да водя Ливърпул

"Фейенорд и Ливърпул преговарят в момента и чакам да видя какво ще излезе от това", обяви специалистът

Ливърпул си хареса звезда на Палмейрас

Луис Гилерме ще струва на мърсисайдци около 20 милиона евро

Рома матира Удинезе в последните секунди при доиграването (ВИДЕО)

Браян Кристанте вкара в 95-та минута на "Блу Енерджи"

Анчелоти: Шави взе правилното решение

Треньорът на Реал Мадрид коментира горещата тема в Барселона

Алваро Мората отново се връща в Ювентус?

Испанецът може да бъде напусне Атлетико Мадрид през лятото

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки