Венко Попов: Не всеки може да се адаптира в Благоевград

Директорът на "орлите" благодари на кмета Атанас Камбитов за средствата, отпускани за клуба

Венко Попов: Не всеки може да се адаптира в Благоевград

Изпълнителният диркетор на Пирин (Благоевград) Венко Попов даде обширно интервю, в което коментира изминалия сезон за отбора и посоката, в която ще се развива клуба през следващите месеци.

 - Г-н Попов, изпълни ли Пирин с оцеляването си своята задача при завръщането в „А"група?

- Пирин изпълни задачата си, която бе поставена пред треньори и футболисти, и това ни задоволява. В началния етап на сезона доста хора не ми вярваха, че това е възможно, защото тогава имахме твърде малко точки - 4 след 13 кръга. Те не си представяха, че Пирин ще остане в „А" група, и ехидно ми се усмихваха, когато убедено твърдях, че ще се спасим. Искам сега да им видя физиономиите, след като постигнахме тази цел. Някои може би ще се опитат да омаловажат труда на момчетата, като кажат, че няма директно изпадащ заради Ли-текс. Но мисля, че ако ловчанлии бяха в групата, може би щеше да ни бъде и малко по-лесно, другите отбори щяха да се съобразяват с тях, а пък ние срещу силните играем сполучливо. Както знаете ни взеха заради изгонването на Литекс 1 точка от актива. Но най-хубавото е, че накрая стана това, за което всички в Благоевград се надявахме - да останем в „А" група. Предстои ни един нов сезон, в който се надявам да бъдем малко no-спокойни от предишния.
 
- Сега всички чакаме датата 7 юни, когато ще бъде обявен новият формат на елита - Висшата Лига?
- Да, по последни индикации на 7 юни ще се съберем отново в София и тогава, мисля,окончателно ще стане ясно началото на първенството и формата на групата за него. На нас ни се иска да бъдем повече отбори, да бъде по-интересно и повече хора да гледат футбол на ниво „А" група. Поне 14 отбора трябва да има в елита. За мен форматът на „А" група с 10 отбора е несполучлив, тъй като който и отбор да влезе от „Б" група, той е потенциален изпадащ. Разликата в класите на отборите от „А" и „Б" група е доста голяма, то се видя и тази година.

- Сега футболисти и треньори са в почивка, Вие обаче не сте. Мислите за селекция, за треньор, за всичко?
- Нашата работа сега е доста трескава, сега ние излизаме на преден план, ще изчакаме да видим кога ще започне първенството, за да може да се уточнят и началните дати за подготовката. Колкото и клиширано да звучи, селекцията е отворен процес. Винаги могат да се привлекат свободни агенти. Ние, знаете, сме такъв клуб, който не може да си позволи да купува футболисти. Надяваме се на местни момчета, които играят в другите отбори. Разбира се, и на свободни агенти, които биха свършили работа. При нас обстановката е малко специфична, не всеки се адаптира към нея, към манталитета на хората в Благоевград, и специално на феновете. Надявам се момчетата, които подберем и селектираме, да свършат работа по-добре от миналия сезон.
 
- Може ли да се каже, че едно от бразилските попълнения на Пирин - Еденилсон Бергонси, е неудачно? Каква ще бъде съдбата му?
- Не казвам, че Еденилсон е неудачно попълнение. За съжаление много малко игра при нас, но никой не е застрахован от такава тежка контузия във футбола, каквато той получи, още в самото начало на престоя си. Много рано се случи това при него и не можа да играе в първенството, в мачовете, за които го бяхме взели. Ще помислим за Еденилсон Бергонси, на него договорът му изтича в края на този месец, ще видим треньорът какво ще каже за него, дали ще му бъде нужен следващия сезон. Това е много важно за нас, защото селекцията се прави съобразно желанията на треньора. Не казвам, че имаме грешки в селекцията миналия сезон, но дано тази година попълненията ни имат по-добра участ и не страдат от такива тежки контузии, както беше при Бергонси.

- Ясни ли са футболистите, които ще бъдат освободени, на кои постове са те и какви техни заместници ще бъдат привлечени?
- На доста от нашите футболисти свършват договорите този месец. Предстоят преговори с някои от тях, с други ще се разделим най-приятелски. Треньорът ще има решаващата дума за това. На 1 юни се разделихме с един от вратарите ни - Мартин Минев. Той дойде при нас през зимната пауза от Сливнишки герой. Има си семейни причини, помоли ни да бъде освободен. Разбира се, ние нямаме нищо против, след като има проблеми за решаване, насила не можем да го държим.
 
- Пирин при всички случаи ще търси за новия сезон нападател. Спрягат се имена в медийното пространство и то на хора, които вече са свободни агенти - такива, каквито са удобни за Пирин, в смисъл, че няма да имат трансферна цена.
- Не следя слуховете в медиите. Мен ме интересува това, което е истина за отбора. Водим преговори с нападател, както и с други хора, чиито имена на този етап не мога да кажа. Защото последната дума ще бъде на треньора. А и ние знаем, че за да се увеличи конкуренцията и да имаме равностойни резерви следващия сезон, трябва да привлечем най-малко още 4-5 нови футболисти. Трябва да имаме такъв отбор, в който резервите да не се различават като класа от титулярите. Предстоят доста мачове и ще трябват хора. Мисля, че и през изминалия сезон в нашия отбор нямаше голяма разлика между титуляри и резерви. Всички се трудиха и дадоха това, което могат. Много сме доволни от цялата им работа и затова, винаги, когато сме говорили с тях, сме им вярвали и сме били убедени, че те ще свършат работата, за която са наети.
 
- През миналия сезон Пирин и Монтана, бяха двата единствени Общински клубове в елита. Ще се намерили ли генерален спонсор, който да осигури по-сериозно финансиране и да позволи на тима да преследва по-високи цели?
- Тук е мястото да благодаря на кмета на Благоевград Атанас Камбитов. Той подсигурява средствата за клуба. Откакто общината се е заела с Пирин, вървим в правилна посока. Базата ни в село Рилци се модернизира. Изграден е и вторият терен. Надяваме се в скоро време да започне строежът на новата база, която е предвидена по една от оперативните програми. Дано наистина за новия сезон да се намери генерален спонсор на клуба. Така ще отпаднат редица ангажименти на общината откъм финансирането на Пирин. Във футбола трябват много пари. За момента не сме конкурентоспособни на пазара, не можем да си позволим скъпо-платени футболисти, но пък това е една добра възможност за реализация на младите футболисти от нашата ДЮШ. Надявам се до една-две години да имаме в състава си нови качествени момчета. Нашата детско-юношеска школа не е спряла да работи, въпреки че юношеският ни отбор до 19 години едва в последния кръг се спаси от изпадане и остане в Елитната група. Лека-полека ще внедряваме нашите таланти в първия отбор.
Треньорът на Пирин: Не отписваме мача със Славия, ще се надиграваме

„Тежкото тепърва предстои“, посочи Петър Златинов преди мача с Кариана

ЗА КУПАТА: ЦСКА гостува в Монтана, аматьори посрещат Левски (СНИМКИ)

Вижте всички двойки за 1/16-финалите

ОБЗОР: Дъжд от голове и рокада в подножието на върха във Втора лига (РЕЗУЛТАТИ)

Струмска слава загуби от ЦСКА 1948 след гол от дузпа в продължението - 3:4, Арда също падна, макар че Макриев се разписа (КЛАСИРАНЕ)

Един под въпрос в Пирин за мача с Ботев

Олимпиакос окуця след Локо Пд и отмени контролата с „орлетата“

ОФИЦИАЛНО: Джамбазки аут от футбола за година!

Треньорът нападна съдия след мач от Втора лига, одрусаха здраво ЦСКА, Ботев и Локо, вижте всички решения на Дисципа

Царско село с 3 от 3, ЦСКА 1948 с победен гол в 93-ата минута (ОБЗОР НА ВТОРА ЛИГА)

Вижте резултатите от третия кръг и следете на живо тук...

Петър Златинов: Младите момчета имат нужда от подкрепа и самочувствие

„Ще искам повече концентрация във важните моменти“, каза в треньорът на „орлетата“

Бивш ас на Пирин подписа в Турция

Аймен Суда ще играе в Карабюкспор

Петър Златинов: Царско село е фаворит срещу Пирин

„Смятам, че силите във Втора Лига са изравнени и непобедими съперници няма“, каза треньорът на „орлетата“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки