Без българин в топ 100 на европейските финали

Мишел Платини е №1 в класацията на френския всекидневник „Екип"

Без българин в топ 100 на европейските финали
Нито един български футболист не попадна в класацията на френския спортен всекидневник „Екип" за най-добрите 100 футболисти на европейските първенства.
 
Единственият представител на страната ни, който имаше някакъв шанс да бъде включен в този списък, бе Христо Стоичков, който през 1996 г. раздели второто място при голмайсторите. Тогава реализатор №1 стана нападателят на домакина Англия Алан Шиърър с 5 попадения, а Стоичков, Давор Шукер, Брайън Лаудруп и Юрген Клинсман приключиха с по 3.
 
Проблемът на Камата бе, че България отпадна в групата след равен 1:1 с Испания, победа 1:0 над Румъния и загуба 1:3 от Франция. Стоичков се разписа във всеки един от мачовете съответно от дузпа, от игра и от пряк свободен удар.
 
Логично, но не само с оглед на националността на организаторите на анкетата, №1 в историята на европейските първенства стана французинът Мишел Платини. На домакинското Евро през 1984 г. десетката на „петлите" се разписа във всеки един от петте мача на своя отбор, като два пъти направи и хеттрик, за да завърши с феноменалните 9 гола в пет мача.
 
На второ място от в. „Екип" са класирали холандеца Марко ван Бастен, който почти сам донесе на „лалетата" единствената им титла от голямо първенство - европейската през 1988 г. в Германия. Таранът, който тъкмо бе преминал от „Аякс" в „Милан", направи хеттрик срещу Англия и реализира победния гол за 2:1 в полуфинала срещу домакина Германия. В мача за титлата срещу тогавашния СССР Ван Бастен вкара феноменален гол от въздуха, който и досега е признат за най-красивия в историята на европейските финали.
 

В десетката са още испанците Шави и Иниеста, Франц Бекенбауер (Гер), Зинедин Зидан (Фр), Фернандо Торес (Исп), Лев Яшин (СССР), Антонин Паненка (ЧССР) и Матиас Замер (Гер).  

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки