България падна с 0:3 от Полша и се прости с финала, ще спорим за бронза с Куба (видео+снимки)

След неубедителна игра на нашите и някои спорни съдийски решения Полша стигна за първи път финала в Световната лига

България падна с 0:3 от Полша и се прости с финала, ще спорим за бронза с Куба (видео+снимки)

България загуби от Полша с 0:3 гейма (23:25, 20:25, 18:25) и изпусна историческия шанс да играе за първи път финал в Световната лига по волейбол. След загубата пред около 12 000 души в "Арена Армеец" в София, "лъвовете" ще играят за четвърти път в мач за бронза от турнира, а Полша за сефте отива на финал. Там поляците ще срещнат САЩ, които в първия полуфинал също биха чисто с 3:0 Куба.

Утре от 17:30 ч. България ще спори с Куба за бронза, а после от 20:45 ч. САЩ и Полша ще определят новия носител на титлата в Световната лига.

И в трите гейма тази вечер България тръгваше мудно и допускаше Полша да поведе. И в трите гейма "Дружината" водеше с 8:5 на първото техническо прекъсване. В нашия тим капитанът Владо Николов и Тодор Алексиев направиха по 9 точки, а най-сърцатият в мача - Вальо Братоев се отчете с 8.

За Полша Бартош Курек стана топ реализатор на мача с 12 точки, Новаковски добави 8.

България: 1. Георги Братоев. 11. Владимир Николов (к), 12. Виктор Йосифов, 15. Тодор Алексиев, 18. Николай Николов, 21. Тодор Скримов 13. Теодор Салпаров (либеро)
Селекционер: Николай Николов

Полша: 1. Пьотр Новаковски 2. Михал Винярски, 5. Павел Загумни, 6. Бартош Курек 9. Збигниев Бартман 18. Марчин Мозджонек (к), 16. Кристоф Игначак (либеро)
Селекционер: Андреа Анастази

Първи гейм:

Полша поведе набързо с 3:0, но после свихме разликата само до точка. Последва обаче силен сервис на Курек и след контра Полша поведе с 6:3. Ники Николов направи ас, но полската блокада запази аванса от три точки до първата пауза и България изоставаше с 5:8.

„Лъвовете” увеличиха силата на сервиса и въпреки някои грешки намалиха разликата до една точка. Тогава дойде отличен отскок на Курек на блока и Полша дръпна с 13:10. Ники Николов би от сервис в аут за 14:11. Тук съдиите малко ни бутнаха и дадоха за аут един ас на Бартман – 14:12 за Полша, а после съперникът също сбърка сервис и България беше близо 14:15. Второто техническо прекъсване дойде при 16:14 за Полша.

След паузата сбъркахме преценката при една блокада и Полша с две поредни топки на линията поведе с 18:14. Тук Найден Найденов спря играта. Загумни надхитри Теди Салпаров с пусната топка на втори удар и геймът тръгна категорично в полска посока – 19:14.
Вальо Братоев даде лъч надежда с две точки от сервис, но изоставахме с 19:23. Тук полският треньор също се възползва от правото си да прекъсне мача за минута. Валентин Братоев вдигна още два пъти публиката на крака и с бомби от сервис доближи „лъвовете” на две точки от Полша – 21:23. Анастази пак взе прекъсване, а хаосът в полското поле бе явен.

Алексиев спаси първия геймбол за Полша, а после Виктор Йосифов блокира отлично за 23:24. Новаковски обаче заби през центъра и чудото не можа да се случи с първия гейм – 23:25 и 0:1 за Полша.

Втори гейм:

В началото на втория гейм мачът се изнерви. Серия от спорни съдийски решение опъна нервите на българите, а мощният сервис на Полша и добрата им блокада накара Найден Найденов да поиска прекъсване при 2:6. Внярски сбърка сервиса на Алексиев и след паузата намалихме на 5:7, ала на прекъването пак Полша водеше с 8:5.

Полша продължи да мачка, а срещу Курек нямаше кой да противодейства. Така втората пауза дойде при 11:16 и минорно настроение по трибуните на „Арена Армеец”.

Цецо Соколов не беше много убедителен и макар че направи 2-3 от марковите си бомбени точки, сгреши и прати в аут за 15:20. Това изнерви Найден Найденов и той го извади за сметка на капитана Владо Николов. Поляците играеха по-умело в завързаните точки и накараха Найденов да вземе ново прекъсване при 15:21. Отново Вальо Братоев опита да обърне развоя на гейма и със силен сервис даде шанс на Алексиев да забие от контра – 17:21. После обаче Братоев прати в аут. "Трикольорите" не можаха да подложат на напрежение "Дружина полска" в тази част и след две оспорвани точки за поляците вторият гейм приключи. 0:2 за Полша.

Трети гейм:

Спорните съдийски решения диктуваха ритъма на мача и в третия гейм. Една явна точка за България бе отсъдена като аут и съответна бе присъдена на Полша. Поляците си играеха в типичния самоотвержен стил и за трети пореден път се оттеглиха с аванс от 8:5 при първото прекъсване.

Полската блокада си свърши работата за 18:12, а Вальо Братоев прати в аут за 19:12. Съперникът можеше да си позволи и една грешка от сервис за 19:13. И Монджолек сбърка за 19:14, но после Курек с летящ отскок заби в центъра – 20:14. Тук някъде публиката в „Арена Армеец” загуби вяра в успеха и започна да си тръгва. Тодор Алексиев направи блокаут за 20:16, но Владо Николов от трудна ситуация би в аут – 21:16. Капитанът се реваншира по блока за 21:17. Ярош не се стресна и с много сила направи точка за 22:17. Главният съдия вбеси българските играчи и публиката в следващата точка, когато даде аут на Вальо Братоев, а не видя, че полската блокада докосна мрежата. Тук феновете в „Арена Армеец” започнаха да скандират „Мафия, мафия!”. Нашите излязоха от релси и загубиха гейма с 18:25, а с това и мача – 0:3.


Галерия от мача вижте ТУК!!!

Владо Николов с призив към феновете на Левски

Вижте какво каза президентът на "сините"

Бленджини обяви състава на България за Лигата на нациите

Вижте 30-те избраници на новия селекционер

Левски удари ЦСКА и е на победа от титлата (ВИДЕО)

„Сините“ биха с 3:1 и са пред първи волейболен триумф от 15 години насам

Контузия приключи сезона на Алекс Николов

Вижте подробности

Марица (Пловдив) е шампион на България за десети пореден път

След успех над ЦСКА

Левски с обрат срещу ЦСКА в първия мач от финалната серия (ВИДЕО)

"Сините" изоставаха с 0:2 гейма, но се окопитиха и победиха

Жените на България до 18 г. поемат към Гърция

Тимът на Антонина Зетова във Втора група

Волейболистките на Левски взеха бронзовите медали

„Сините“ спечелиха малкия финал със Славия

Марица е на победа от 10-а поредна титла

„Жълто-сините“ с втори пореден успех срещу ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки