Гризман възкреси Франция за пет минути срещу Ейре (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ирландия поведе с най-бързата дузпа на еврофинали, но нападателят на Атлетико обърна след паузата за 2:1

Гризман възкреси Франция за пет минути срещу Ейре (ВИДЕО+СНИМКИ)

С два гола в рамките на пет минути през втората част Антоан Гризман класира домакина Франция на четвъртфинал на Евро 2016 след обрат за 2:1 над Ейре на стадиона в Лион. Роби Брейди даде аванс на ирландците след най-бързата дузпа в историята на европейските първенства, но Гризман набързо обърна мача в 57-ата и 61-ата минута с глава след центриране на Саня и после ниско в десния ъгъл след отлично свалена топка от Оливие Жиру.

На четвъртфинала Франция очаква победителя от мача Англия – Исландия, но ще бъде без Н’Голо Канте и Адил Рами, които получиха жълти картони днес и ще бъде наказани.



Дидие Дешан заложи на 11-те, които започнаха турнира в мача с Румъния и пак използваше 4-3-3 с Гризман и Пайе зад централния нападател Оливие Жиру. Мартин О’Нийл се довери на максимата, че отборът не трябва да се пипа, когато побеждава и пусна играчите, които биха Италия с 1:0.



Това бе първа среща между двете страни след онзи скандален гол на Тиери Анри с ръка през 2009-а, който класира Франция на Мондиала в ЮАР.

Началото на мача беше шокиращо за домакините с най-бързия гол от дузпа в историята на европейските финали. Пол Погба се намеси невнимателно в наказателното поле и фаулира Шейн Лонг, а съдията Никола Рицоли не се поколеба веднага да даде дузпа.

Роби Брейди от Норич я вкара много прецизно по земя с помощта на дясната греда след точно 1:58 минути игра за 1:0 и постави нов рекорд. Освен това Брейди стана и първият ирландски играч, който бележи в два поредни мача на еврофинали, след като беше герой и срещу Италия. Това бе едва втори гол за Ейре срещу Франция за последните 34 години.



„Петлите” потърсиха бързо връщане в мача, но Дъфи изби току пред главата на Жиру, а Гризман също с глава прати в ръцете на Дарън Рандолф.

Френската защита проспиваше първата част и капитанът Дарил Мърфи накара Лорис да боксира със силен удар. Пред другата врата Погба насочи отлично от пряк свободен удар, а Рандолф се разтегна и изби.

Играта се накъса заради лекарска помощ за Погба, Хендрик, Евра и Лонг. Роби Брейди центрира хубаво в 42-ата минута от свободен удар, но Дъфи с глава насочи покрай вратата.

Продължението на първата част бе цели 4 минути и в него Гризман изпусна отличен шанс, когато няколко ирландски защитници с телата си му попречиха да вкара от 12-ина метра.

Дешан направи много офанзивна смяна на почивката и пусна Кингсли Коман на мястото на имащия жълт картон Н’Голо Канте, който ще пропусне четвъртфинала.

Кошчелни направи голям пропуск с глава в началото на втората част след центриране на Пайе от фаул и добра игра на Погба.

Ирландска контра свари „петлите” неподготвени и Маклийн центрира остро пред вратата, Лорис внимаваше и изби от опасната зона. Матюиди шутира силно и накара Рандолф да спасява.

Натискът на Франция през втората част бе безмилостен и даде резултат. Бакари Саня центрира от дясното крило в 57-ата минута и Антоан Гризман преодоля Рандолф с глава в левия ъгъл, въпреки че стражът закачи кълбото – 1:1 и оглушителен рев по трибуните.

Само 4 минути по-късно Оливие Жиру отлично между двама защитници свали с глава дълъг пас за Гризман и го изведе сам срещу вратата, а нападателят на Атлетико Мадрид отново показа кинжален завършващ удар – 2:1 и много бърз френски обрат. За Гризман това бе трети гол на турнира и той изравни постижението на Зинедин Зидан от Евро 2004.



Нещата станаха още по-неприятни за ирландците, защото в 66-ата минута Шейн Дъфи спъна откъсващия се сам срещу вратаря Гризман и Рицоли го изгони с директен червен картон, като правилно прецени, че нарушението е извън, а не вътре в наказателното поле.

Мартин О’Нийл реагира и пусна Джон О’Шей да заздрави защитата в 113-ия си мач за националния отбор. Жиняк пък замени Жиру и веднага се отличи с чудесен фалцов удар, който нацели напречната греда на безпомощния Рандолф.

Гризман се размина на крачка от хеттрик след центриране на Пайе, а в края Жиняк направи два нови пропуска във вече все по-разредената ирландска защита. Гризман получи още по-добър шанс, ала този път вратарят отрази удара му един на един.

С човек по-малко Ейре нямаше отговор в атака и опита само един опасен удар, който мина встрани.

На четвъртфинал домакините от Франция очакват победителя от мача Англия – Исландия.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки