Азар и Белгия загатнаха за мощта си с 4:0 над Унгария (ВИДЕО+СНИМКИ)

Белгийците постигнаха най-голямата си победа на голям форум и най-убедителния успех на Евро 2016

Азар и Белгия загатнаха за мощта си с 4:0 над Унгария (ВИДЕО+СНИМКИ)

Белгия разби Унгария с 4:0 в поредния осминафинал на Евро 2016 и ще срещне Уелс на четвъртфинал в горната част от схемата на турнира. Капитанът на белгийците Еден Азар избухна с гол и асистенция, а Тоби АЛдервайрелд и резервите Мичи Батшуай и Яник Ферейра-Караско вкараха другите голове на стадиона в Тулуза. Това е най-изразителният успех за Белгия на голям форум и най-голямата победа на Евро 2016 досега в турнира.

Преди мача последната победа на унгарците над този съперник датираше от 1958 година и тази вечер тенденцията Белгия да печели се затвърди.

Кевин де Бройне бе много активен в началото и стреля над целта, а веднъж през купа от тела донесе лесно спасяване за ветерана Габор Кирали.



Първият гол за „Червените дяволи” обаче не закъсня и след 10 минути игра Де Бройне центрира на втора греда от фаул, а там бранителят на Тотнъм Тоби Алдервайрелд с глава прониза Кирали под гредата за 1:0. Това бе първи гол за Алдервайрелд за националния отбор от ноември 2013-а насам и първи гол през първото полувреме за Белгия на Евро 2016.



Кирали надделя очи в очи срещу Де Бройне след блестящ пас на Лукаку. В 25-ата минута Мертенс получи пас в празно пространство на десния фланг, но избра да стреля и сбърка, защото Де Бройне и Азар чакаха пас в центъра.

Гредата и Габор Кирали спасиха маджарите от сигурен втори гол в 35-ата минута, когато Де Бройне завъртя отлично над стената от фаул, но Кирали със сетни сили изби в гредата, а Лукаку беше в засада при добавката.

Унгария се пробуди в края на първата част и удар на Ловренчич мина на сантиметри от целта, а Куртоа нямаше как да реагира. Джуджак опита воле, но също прати топката встрани. Преди почивката Кирали се намеси още веднъж  и спаси удара на Мертенс.

Втората част продължи в духа от първата с надмощие на Белгия. Кирали изби хубав изстрел на Азар под гредата отляво, а Вермаелен не позволи на Салай да стреля след центриране на Джуджак.

В средата на полувремето рикоширал удар на Пинтер почти прехвърли Куртоа, но почти и стражът на Челси се разтегна, за да избие назад в ъглов удар. Юхаш бе много близо до изравнителен гол, но не намери вратата след центриране на Джуджак от фаул.

Голова вихрушка помете унгарците в последния четвърт час.



Мичи Батшуай замени Лукаку в 76-ата минута и само две по-късно Еден Азар много хитро чукна зад защитник, който чакаше засада на друг играч и докато се чудеше Азар продължи сам атаката и пусна по земя пред вратата за Батшуай, който отблизо не сбърка – 2:0. Нападателят на Марсилия стигна до попадението с първото си докосване до топката.

Само минута по-късно Белгия проведе котнра по учебник от собственото наказателно поле до Еден Азар вляво по атаката с четири паса, Азар се мушна между трима защитници успоредно в наказателното поле и прецизно прати в долния десен ъгъл – 3:0. Голът бе първи за звездата на Челси на голям международен форум.

Салай пропусна шанс за почетен гол, а Куртоа спаси шут на резервата Елек.

В добавеното време дойде мига на друга белгийска резерва – Яник Ферейра-Караско. Наинголан пусна удобна топка за бързия нападател на Атлетико Мадрид, който надбяга пазача си и намери долния ъгъл за крайното 4:0.

Може би единствената лоша новина за Белгия тази вечер бе жълтият картон за Томас Вермаелен, който пропуска четвъртфинала заради наказание.

Логично Еден Азар бе избран за играч на мача.

Четвъртфиналът на Белгия срещу Уелс е в петък, 1 юли.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки