Уелс изживя най-великата вечер във футболната си история (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Драконите" обърнаха Белгия за 3:1 и се класираха за първи път на полуфинал на голям форум, очаква ги Португалия

Уелс изживя най-великата вечер във футболната си история (ВИДЕО+СНИМКИ)

Уелс постигна най-големия успех във футболната си история и за първи път се класира на полуфинал на голям форум. „Драконите” победиха фаворита Белгия с 3:1 в четвъртфиналите на Евро 2016 на стадиона в Лил, въпреки че губеха още 13-ата минута. Раджа Наинголан даде аванс на Белгия с топовен шут отдалеч, но капитанът Ашли Уилямс изравни с глава след корнер в 30-ата минута. 10 минути след паузата Хал Робсън-Кану направи пълен обрат с чудесен финт след центриране на Рамзи, а резервата Сам Воукс сложи точка на спора с глава пет минути преди края.

В първия си полуфинал на еврофинали Уелс ще срещне Португалия в сряда на стадиона в Лион. Уелс стана първият дебютант след Швеция /1992/, който стига до топ 4 на европейски финали. Те са и първите британцит на полуфинал от 1996 година насам. Лошите новини за Уелс са, че Аарън Рамзи и Бен Дейвис ще бъдат наказани за полуфинала.

Крис Коулман направи само една промяна в своя състав и заложи на Робсън-Кану на върха на атаката вместо Сам Воукс. Белгия имаше проблеми в защита. Вертонген имаше травма в глезена, а Вермаелен бе наказан, което наложи включването на Джейсън Денайер и Джордан Лукаку, по-малкият брат на Ромелу Лукаку. Ферейра-Караско замени Мертенс по десния фланг на атаката. Двата  отбора бяха в една квалификационна група и Уелс се представи отлична – равен като гост и победа с 1:0 у дома.

Пороен дъжд валеше над „Пиер Мороа” в Лил още преди началото на мача, а близостта на града от белгийската столица правеше числения превес на феновете на „Червените дяволи” осезаем.

Белгия започна много силно и Уелс оцеля на три пъти в седмата минута. Ферейра-Караско получи отлично центриране от Ромелу Лукаку втора греда, Хенеси спаси, Джеймс Честър изби от голлинията добавката на Муние, а Джо Алън попречи на Азар от третия опит.


Бейл стреля от външната страна на мрежата при контра, но началният натиск на белгийците даде резултат. Азар чукна към Наинголан далеч извън наказателното поле, Рамзи закъсня да затвори халфа на Рома и той с артилерийски снаряд в близкия горен ляв ъгъл прониза разтегналия се максимално Хенеси за 1:0. Това бе втори гол за Наинголан на турнира след онзи срещу Швеция.

Още до 24-ата минута трима от защитата на Уелс – Бен Дейвис, Джеймс Честър и Крис Гънтър вече имаха жълти картони.
След гола си обаче „дяволите” отстъпиха инициативата на „драконите”. Рамзи отлични върна от аутлинията за Нийл Тейлър, а ударът на играча на Суонзи бе спасен по страхотен начин от Тибо Куртоа.

След половин час игра Аарън Рамзи центрира от корнер и капитанът Ашли Уилямс с глава заби в мрежата – 1:1. Това бе първи негов гол за националния отбор в официален мач и той дойде след заучено положение, при което играчите на Уелс се скупчиха на едно място преди центрирането и после се разпръснаха, а Уилямс остана сам в центъра.

Още веднъж Ашли Уилямс успя да стреля с глава при същото заучено положение от корнер, но този път неточно. Преди почивката Рамзи центрира меко, а Робсън-Кану надскочи съперник, ала насочи право в Куртоа.

На почивката Вилмотс извади Ферейра-Караско и пусна Маруан Фелайни. Де Бройне стреля над целта, а Азар финтира двама и прати на сантиметри покрай далечната греда с техничен шут.

Студен душ за Белгия дойде в 55-ата минута. Бейл раздаде хубав пас за Рамзи надясно, халфът на Арсенал центрира около дузпата за Хал Робсън-Кану, който в стил Йохан Кройф настъпи топката и се обърна между слисаните Денайер и Муние, а после лесно вкара отблизо за 2:1 и хвърли в екстаз уелските фенове. Хал Робсън-Кану в момента е без отбор, след като договорът му изтече, а той постави и своеобразен рекорд като стана първият играч, който не играе в елитен отбор и бележи повече от един гол на европейски финали.



Фелайни получи бърз жълт картон за остро влизане срещу Бейл, а Де Бройне стреля право в Хенеси.

Четвърт час преди края Алдервайрелд центрира хубаво отдясно, Фелайни надскочи Честър, но от няколко метра с глава извади в аут покрай далечната дясна греда. После Бен Дейвис изчисти с глава току пред Лукаку при ново хубаво центриране.

Вилмотс се мъчеше да промени нещо и пусна Мертенс и Батшуай. По-важно обаче се оказа влизането на Сам Воукс в 80-ата минута на мястото на Робсън-Кану.

Само пет минути след появата си на терена Воукс получи центриране от десния фланг от Крис Гънтър и красиво обърна с глава в далечния ляв ъгъл – 3:1 и край на белгийските мечти, а приказката за Уелс продължи
.

Уелс - Белгия 3:1
0:1 Наинголан '13
1:1 Уилямс '30
2:1 Робсън-Кану '55
3:1 Воукс '85


Анчелоти: Шави взе правилното решение

Треньорът на Реал Мадрид коментира горещата тема в Барселона

Алваро Мората отново се връща в Ювентус?

Испанецът може да бъде напусне Атлетико Мадрид през лятото

Голов рекорд във Висшата лига беше счупен

Доскорошното върхово постижение беше 1084 гола

Барса още се чуди за Серхи Роберто

Вижте подробности

Анчелоти приветства решението на Шави

„Струва ми се правилно, той върши добра работа и познава добре Барселона“

Карагър съветва Ливърпул да помисли за Нунес

Вижте подробности

Рио Фърдинанд каза от какво зависи бъдещето на Тен Хаг

Вижте какво заяви легендата на Манчестър Юнайтед

Президентът на ПСЖ отново скочи срещу Суперлигата

"Попитах президента на Барселона кога ще се откажат от тази глупава идея"

Шави: За 3 минути се разбрахме да остана

Вижте какво заяви треньорът на Барселона

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки