Португалският триумф е възможен само заради новия формат на Евро 2016

На всяко друго Европейско първенство Португалия нямаше да излезе от групата

Португалският триумф е възможен само заради новия формат на Евро 2016

Португалия е шампион на Евро 2016. Без значение какво казват хората, това няма да се промени. Те ликуват с трофея и това ще се помни през годините занапред. Най-накрая те успяха и спечелиха голям турнир за първи път в своята история.

Трябваше им и късмет, но и така се печели.

Португалия изобщо нямаше да стигне до елиминационната фаза, ако не беше новият разширен формат на турнира с 24 отбора. Те завършиха трети в тяхната група, не спечелиха нито един мач и на всяко друго Европейско първенство щяха отдавна да са се прибрали у дома. Но благодарение на новия формат, трети отбори в групите продължиха напред и сред тях бе и Португалия.

Разширеният формат бе идея на Мишел Платини. Може би си мислите, че това е бил шанс да се включат повече отбори и турнирът да разпространи влиянието си в повече държави, както УЕФА обяви при обявяването на промяната. Възможно е да си мислите, че това беше само политически ход на Платини да събере подкрепа сред УЕФА в опита си да стане президент на ФИФА, който се провали след наказанието му. Но без значение какви са причините за промяната във формата на европейските финали, промяната е факт и Португалия се възползва.

Те също така имаха късмет да попаднат в по-лесната горна част от схемата на турнира. Трябваше да победят Хърватия в осминафиналите, но после срещнаха Полша и Уелс, които не са грандове.

Освен това те спечелиха само един мач в редовното време (в полуфинала срещу Уелс). За седем мача те спечелиха два пъти след продължения и направиха четири равенства.

Това звучи ли ви като шампион? Не звучи. Те са първият шампион, който печели само един мач в редовното време. Те са първият отбор, който се възползва от разширения формат на турнира и наистина имаха лесен път към финала. Но това не ги прави незаслужен шампион. Те играха турнира при същите правила както всички останали и бяха единственият оцелял отбор в края.

Португалия може би е неочакван шампион. Може би са странен шампион. Дори може да са късметлийски шампион. Но те са шампиони и напълно заслужиха трофея, въпреки че нямаше да имат този шанс на нито едно друго Европейско първенство, в което нямаше 24 отбора.

Правилният момент е всичко!

Райън Розенблат, FOX Soccer

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки