Лудогорец с най-висок коефициент в историята си, прибира €14 млн. за влизане в групите

Разградчани в 4-а урна при жребия, мачът с Виктория бе най-слабо посетеният плейоф

Лудогорец с най-висок коефициент в историята си, прибира €14 млн. за влизане в групите

Лудогорец има най-високият клубен коефициент в историята си, сочи ранглистата на УЕФА.

В нея се взимат предвид последните пет кампании в Европа. В момента разградчани са събрали 27,750 т.

За този сезон имат дотук 2,425, за миналия - 1,200, за по-миналия - 7,850, а най-много събраха през 2013/14 - 15,125 т., когато играха осминафинал в Лига Европа, пише "Тема спорт".

Далеч напред исторически е първият ни участник в групите на ШЛ Левски, който имаше коефициент 17,885 т. за сезон 2005/06, като тогава общо събра 35,016 т.

Преди 10 години България е на немислимото днес 16-о място в ранглистата на УЕФА с 24,582 т., а сега на 29-о с 13,750 т., пред нас е дори Казахстан с 13,875 т. преди снощните мачове. Очевидно ще разминем бившата съветска република, защото, ако Лудогорец очаквано влезе в груповата  фаза на Шампионската лига, получава само от класирането си с бонус 4 т., т.е. националният коефициент се вдига с 1,000.

Реално, с колкото и да се качи рейтингът ни, това няма да доведе до промяна на отборите и кръга, от който ще стартират през следващия сезон. Тимовете от страните от 18-о до 28-о място в класацията на УЕФА тръгват, както следва - шампионът от 2 кв. кръг, носителят на купата - от втория кв. кръг на ЛЕ, а останалите два участника -от първия кв. кръг.

Тъй като Лудогорец вероятно ще е тимът с най-нисък коефициент в груповата фаза на ШЛ (освен ако Копенхаген не отстрани АПОЕЛ Никозия), то при жребия идния четвъртък ще бъде в четвърта урна.

В случая не броим Лестър, който влиза по право в първа урна като шампион на Англия. На хартия може да има кошмарен жребий (Барселона, Борусия Д и Тотнъм), но и доста приемлив (ЦСКА Москва, Байер Леверкузен, Базел).

Иначе първият двубой между Лудогорец и Виктория Пилзен бе най-слабо посетеният от плейофите на Шампионската лига - на трибуните имаше 11 812 човека.

В останалите 9 сблъсъка само още два събраха по-малко от 20 хиляди зрители според официалния сайт на УЕФА. Мачът Динамо Загреб -Залцбург РБ бе изгледан от 13 784 зрители, а Виляреал - Монако от 19 516.

Най-посетената среща очаквано бе тази на Селтик с Апоел Беер Шева - 52 659 зрители имаше на "Селтик парк" в Глазгоу. С около хиляда по-малко бяха тези на "Амстердам Арена", където пред 51 436 запалянковци Аякс не успя да победи Ростов - 1:1.

Така или иначе обаче, Лудогорец е само на двубой от големия джакпот, който очаква българския шампион при успех в плейофната фаза. В Разград ще приберат 14 млн. евро от УЕФА при евентуално участие в следващото ниво на турнира.

Тимът на Георги Дерменджиев ще заработи 2 млн. евро под формата на бонус и още 12 за участие в групите.

Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки