Славия и Левски на "Васил Левски" за сефте през новия век

Стадионът в центъра на София приемаше сблъсъците между двата отбора до се­зон 1999/2000

Славия и Левски на "Васил Левски" за сефте през новия век

След поредни 40 мача в Първа лига на клубните ста­диони в столичните кварта­ли "Овча купел" и "Подуяне" Славия и Левски ще подновят съперничеството си на на­ционалния стадион. Двубоят на "Васил Левски" е утре от 21:15 часа и ще бъде предаван пряко по Диема Спорт 2.

Стадионът в центъра на София приемаше сблъсъците между двата отбора до се­зон 1999/2000. След това те започнаха да се играят на клубните съоръжения. За по­следно Славия и Левски изи­граха шампионатен мач по-между си на националната арена на 3 април 1999 година. Тогава символичен домакин са сините. В крайна сметка в скандален сблъсък пред около 10 хиляди зрители те сти­гат до победата с 1:0. Автор на единственото попадение е Георги Бачев. Той се разпис­ва 8 28-ата минута. Инте­ресното е, че година по-рано той е извървял пътя от "Ов­ча купел" до Терена", но това не му пречи да накаже бив­шия си отбор. До края на сре­щата съдията от Велико Търново Антон Гецов гони голмайстора от терена -вдига му червен картон след преиграване на вратаря на белите...

В последните пет мача между двата отбора, играни на националния стадион, Лев­ски има два успеха - на 27 ап­рил 1997-а печели с 2:1. Три от двубоите пък завършват при равенство.

След като срещите между двата тима започнаха да се играят на клубните съоръже­ния, белите доста дълго ня­маха победа над съперника за първенство. Първата в ис­торията, която те постиг­наха на стадион "Славия" бе на 13 декември 2014 година, когато спечелиха с 3:1. Тога­ва хеттрик отбеляза фран­цузинът Жереми Манзоро, а за сините точен бе Валери Домовчийски от дузпа.

Утрешната среща ще бъде водена от Николай Йорда­нов. Това ще е третото му дерби между столичните съ­перници. Първият двубой, който столичанинът свири, бе през 2007 година и завър­ши 0:0. Той се игра на стади­он "Славия". Второто дерби Йорданов ръководи през 2008 година, когато сините се на­ложиха с 2:1 на своя "Георги Аспарухов". На Славия Нико­лай Йорданов е ръководил в Първа лига 23 срещи, в които белите имат 13 победи, 3 ра­венства и 7 загуби при голова разлика 37-19. В полза на съ­става от "Овча купел" ар­битърът е отсъдил 4 дузпи, като 3 са превърнати в голо­ве, а една е пропусната. Сре­щу Славия Йорданов е посо­чил веднъж бялата точка, но след изстрела от нея не пада гол.

На Левски съдията е свирил за първенство 33 срещи, рав­носметката от които е 14 победи, 8 равенства и 11 загу­би при голова разлика 49-31. В полза на сините Йорданов е отсъдил 7 дузпи, като 4 са реализирани, а 3 са пропуснати. Срещу Левски той е давал два пъти 11-метрови наказател­ни удари, които след това са превърнати 8 попадения.

Официално: Кабаков ще свири Вечното дерби

Вижте всички съдийски назначения за първия плейофен кръг

Левски иска петима да преподпишат, връща ас за дербито

Ел Джемили също ще бъде привикан от ръководството

Костов: Не сме толкова спокойни (ВИДЕО)

Треньорът на Левски говори след 1:0 над Берое

МЪКА! Забравен герой спаси Левски (ВИДЕО)

Фадига носи 1:0 над Берое, Сектор "Б" остана празен

Уелтън блести в Япония, даде асистенция за успех на Гамба

Бразилецът изигра силен мач

Сираков: Главницата към НАП е погасена, няма опасност от фалит

„За първи път от поне 10-15 години Левски няма лихвоносни задължения към НАП“

Левски е подновил интереса си към вратаря на Пирин

Украинският страж може да засили конкуренцията на "Герена"

Левски с най-солена глоба след кръга

"Сините" броят 8000 лева на БФС

Костов води тренировката на Левски

Треньорът с дълга реч пред играчите

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки