За 5 сезона в Европа: Лудогорец заработи 66 млн. лева

Разградчани ще вземат почти €15 млн. само този сезон, футболистите прибират по 250 хил. лв. бонуси

За 5 сезона в Европа: Лудогорец заработи 66 млн. лева

Лудогорец заработи около 66 млн. лева за петте си участия в евротурнирите от дебюта си през 2012/13.

Точната цифра само от наградния фонд на УЕФА е 33 194 990 евро.

Разградчани имаха два слаби сезона - първият и четвъртият, в които отпадаха още от първия си съперник, но настоящата кампания скоро ще се окаже най-успешната в историята чисто финансово.

Както е известно, евроцентралата има право да променя на три години правилата и бонусите за турнирите, като новият цикъл стартира от 2015-а. Когато тимът за пръв път влезе сред 32-ата елитни тима на Стария континент, премиите бяха по-малки.

Рекордната сума дотук за Лудогорец бе от 14 365 000 евро за сезон 2014/15, когато събра 4 точки в груповата фаза.

Тя бе формирана както следва: 2,1 млн. евро от успеха в плейофа над Стяуа, 8,6 млн. евро от влизането в групите, 1,5 млн. евро от 4-те спечелени точки и 2 435 000 от маркетпула.

Отделно са парите от билети и тв права за втория и третия квалификационен кръг, но през годините те едва ли са надскочили 1 млн. лева.

Цифрата от маркетпула вероятно малко ще се вдигне сега, но, общо взето, се движи в този диапазон (2-2,5 млн. евро) за страните от калибъра на България, посочва "Тема спорт".

Сега бонусите са по-големи както за влизане в групите (12 млн., преди 8,6 млн.), така и за победа там (1,5 млн., преди 1 млн.). За триумфа си миналия сезон Реал Мадрид прибра 94 млн., а финалистът Атлетико - 82 млн.

Играчите на Лудогорец пък ще получат по 250 хиляди лева премия за класирането си в групите на Шампионската лига. Бонусът е бил оповестен лично от собственика на клуба Кирил Домусчиев в съблекалнята на стадиона в Пилзен минути след равенството с Виктория (2:2).

Интересното е, че същата сума бе обявена от спортното министерство за златен медал на игрите в Рио, но такъв така и не бе извоюван. Вчера в една от социалните мрежи се появиха любопитни видеоклипове от чужденците Клаудиу Кешерю и Густаво Кампаняро.

В тях се чува как футболистите при научаването на размера на премията от боса - 200 000 лева, започват да скандират: "Още 50, още 50".

Възгласът първоначално бе приет от Домусчиев с отрицателно поклащане на пръста и широка усмивка, но после в еуфорията, тръгвайки да излиза от съблекалнята, даде знак на съгласие с ръка. Факт е обаче, че тези премии са без аналог. Общият размер на бонусите е около 8 милиона лева, а очакваният приход от УЕФА е над 14 милиона евро.

След успеха над Цървена звезда, който гарантира минимум участие в групите на Лига Европа, обещаният бонус на калпак е бил 100 хиляди евро.

Интересното е, че през 2014 година, когато бе отстранен Стяуа, при влизането в групите на ШЛ премията е била 100 хиляди евро. Тогава заради геройството си Козмин Моци получи отделен, специален бонус. На него бе кръстена и трибуна на стадиона в Разград.

Полицейска акция срещу уредени мачове в Сервена Македония

Органите на реда са влезли във Футболната федерация на Македония

Върнаха гостуващите фенове за дербито Селтик - Рейнджърс

Гостуващите фенове бяха забранени дълги години в дербито на Шотландия

Мениджърът на Нюкасъл защити Тонали

Еди Хау коментира информацията, че италианецът може да получи още едно наказание за залози

Алегри: "Във футбола се броят резултатите"

Вижте подробности

Алонсо реши: Остава в Байер Леверкузен

Специалистът ще може да бъде откупен срещу 15 милиона през 2025г.

Кимих иска да види новия треньор преди да преподпише

Договорът на играча изтича през лятото

Реал Мадрид представя Мбапе през август?

Церемонията може да се отложи заради Евро 2024 и Олимпиадата

УЕФА говори за сигурността на Евро 2024

Ето какви мерки са взели от централата

Гуардиола е взел решение за бъдещето си

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки