Мария Гроздева: Имам сили не само за още една Олимпиада

Осемкратната вече европейска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева сподели, че има още какво да спечели в спортната стрелба и че се радва на всеки успех, въпреки че има всичко.

Мария Гроздева: Имам сили не само за още една Олимпиада

Мария Гроздева стана европейска шампионка за осми път. Това се случи на първенството на Стария континент в Прага, което се проведе през изминалия уикенд. Какво каза пред журналисти Мария след днешната пресконференция, можете да прочетете в следващите редове.

 

- Някои те обявиха за деветкратна шампионка, смяташ ли, че е добър знак като почнат хората да им губят бройката?

- Смятам, че лятото имаме Европейско първенство на малокалибрено оръжие и могат да станат девет.



- Това е по-скоро като прогноза, така ли?
- Да.



- Каза, че се радваш много за този медал, защото е с добър резултат, какъв е точно резултатът и защо е толкова добър?
- 388 точки. Можеше и малко по-силен да бъде, но да не бъдем максималисти, тъй като в последната серия изпуснах пет деветки, от които 4 бяха по 9,9 десети, тоест на косъм не хващаха десетката, така че можеше да е и доста по-висок резултатът, но няма значение. Бях много спокойна, много уверено стрелях, без страх, без притеснение. Просто имах ден, ден късмет и добра подготовка зад гърба си.



- След като си олимпийска шампионка, имаш всичко в спорта, една европейска титла носи ли ти допълнителна радост или става нещо рутинно?
- Всеки медал ми носи радост, абсолютно всеки медал, защото вече не се печелят толкова лесно, както едно време. Едно време по необръщах внимание, защото се отчитахме с медали на всяка Световна купа или Европейско първенство, но сега вече, когато е по-силна конкуренцията и все по-трудно започнахме да печелим медали, аз се радвам на всеки медал. Плюс това европейска титла не е никак малко – Европейско, Световно, Олимпиада, това са форумите.



- Голям интерес предизвика въпросът за
Big Brother, не си решила да участваш, такава ли е ситуацията към момента?
- Към момента съм поканена, обмислям го, не че не съм решила или пък съм решила, просто е въпрос на още малко време, за да решим дали наистина ще вляза или ще си остана отвън.



- А твоите условия?
- Моите условия са известни на продуцентите, аз също съм запозната с техните…



- Ти самата фенка ли си на това?
- Да, аз по принцип го гледам, всяко издание на Big Brother го гледам, интересно ми е, сега казват, че щяло да бъде по-интересно, защото е с благотворителна цел, но да видим, все още не съм решила.



- Кое е следващото голямо състезание, от което да чакаме медал?
- Световните купи в Мюнхен и Милано, които са в средата на май, но вече се стреля и с двете оръжия – малокалибрено и въздушно. Надявам се да отида подготвена и да ви зарадвам.



- Имаш ли сили да ни зарадваш и с олимпийска титла?
- А, аз сили имам много, даже не за една Олимпиада, може и за повече. Да кажем, че сега започвам. В нашия спорт се шегуват, че съм млада и изгряваща звезда, нищо, че съм на 36 години, мога до 56 сигурно. Мисля, че имам още доста сили за много състезания, стига да съм с добри резултати. В момента, в който усетя, че някой тук ме бие на наше ниво или пък изобщо не мога да печеля медали, ще се откажа сигурно, няма да продължавам да се излагам, но докато мога, а аз смятам, че мога, ще продължавам.



- Очакваш ли вече една сериозна конкуренция и на вътрешно ниво. Доколкото разбрахме Антоанета Бонева има доста добри резултати напоследък, макар и само на тренировка?
- Много добре, много се радвам. Между другото тя беше и все още е моя сериозна конкурентка. Винаги когато сме заставали на състезание заедно да стреляме съм имала в предвид, че тя е там, така че аз силно се надявам наистина да имам една вътрешна конкуренция, защото само така се правят резултати. Спомням си едно време – имаше да се преборя с четири - пет жени, докато изляза на ниво Световна купа, а сега няма почти никой.




- Ще издържи ли тя на напрежението след всичко, което се случи?
- О, разбира се, според мен тя вече се е преборила. Тя самата е позитивен човек и каза, че ще гледа само напред, ще се подготви, остава всичко зад гърба си. Много неприятен инцидент, за който ние всички смятаме, че тя нее виновна, някаква грешка се получи.




- На световно ниво, каза, че вече някои от старите имена все по-трудно влизат във финалите на големи състезания, можеш би да отличиш някоя, която досега не е била фактор, но може да стане такъв?
- На Европейското имаше една-две, аз не ги познавам, но те не влязоха във финал. А от по-опитните. Старите кучета рядко пропускат. Нино Салуквадзе, например, първата й Олимпиада е 1988 година, златен медал е взела тогава, но е била на 19 години, след това нямаше медали, докато дойде в Пекин и там взе отново медал – бронзов, но тя почти винаги си влиза във финалите на големи състезания, което говори, че старите кучета са си стари кучета и те могат да се борят и знаят как. Единствено китайките, те идват някакви млади, вземат медали и след един олимпийски цикъл си отиват и идват нови.



- Каква е рецептата за това спортно дълголетие?
- Рецептата, може би, че сме родени в България, а не в Китай. Ако бяхме там, щяха бързо да ни заместят.
Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки