Финансовият феърплей е само за замазване на очите

Реал и Ювентус са положителните примери на трансферния пазар това лято, английските грандове харчат безспир

Финансовият феърплей е само за замазване на очите

Финансовият феърплей, който УЕФА въведе от началото на сезон 2011/12, бе мащабно прокламиран като изцерение за масовото задлъжняване на футболните клубове на Стария континент. Финансовият феърплей бе принципно договорен през септември 2009-а и представлява финансови рамки за допустимите загуби на клубовете за период от три поредни сезона. Факт е, че общите загуби на европейските клубове са намалели от 1,7 млрд. евро през 2011 г. до 400 млн. през 2014-та.

Феновете очакваха едно по-справедливо футболно общество, в което малките ще имат по-големи шансове срещу големите при добри резултати на терена.


Всичко това обаче се оказва само на думи. Защото в графата приходи големите европейски грандове, начело с Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Барселона получават стотици милиони от реклами, спонсори и ТВ права, а малките клубове няма как да генерират такива приходи. Това от своя страна води до ограничени ресурси за разходи.

На трансферния пазар това се изразява в няколко конкретни примера от това лято. На единия полюс е Ювентус, който има големи приходи от ТВ права и спонсори, но не си позволи да остане на минус от трансферния пазар. Италианският шампион привлече шестима – Игуаин (90 млн. евро), Пянич (32), Пяца (23), Куадрадо (5), Бенатия (3), Дани Алвеш – свободен трансфер, а отделно 9,5 млн. евро бяха платени за откупуването на Марио Лемина от Марсилия. Това прави общо 162,5 млн. евро похарчени за нови играчи. Продадени бяха Погба (105 млн. евро), Мората (30), Роберто Перейра (13), Дзадза (5), Исла (4) и още шестима за общо 4,2 млн. евро /цените за Куадрадо, Бенатия и Дзадза са само за този сезон, иначе сумите са по-големи/. Така балансът е на плюс с точно 1,2 млн. евро.

Реал Мадрид също е на плюс това лято. „Кралете” си върнаха Мората за 30 млн. евро и нямаше други гръмки нови имена. Продадени бяха Хесе (25 млн. евро), Денис Черишев (7) и Борха Майорал.

Ситуацията в Ливърпул е сходна с тази в Ювентус с почти нулев баланс - загубата е само 600 хил. евро.

От другата страна обаче идват финансовите гиганти от Висшата лига, които дори без големи успехи могат да си позволят да харчат огромни суми за трансфери заради значителния аванс на английското първенство във финансово отношение пред останалите.

Манчестър Юнайтед купи Погба (105 млн. евро), Мхитарян (42), Бейли (38) и привлече Ибра без пари за общо 185 млн. евро, но получи само 8,25 млн. евро от продажбите на Макнеър, Блекет и Уил Кийн. Това формира загуба от 176,75 млн. евро на трансферния пазар.

За сравнения Манчестър Сити е на загуба със 162 млн. евро това лято на трансферния пазар.

Челси е точно със 100 млн. евро на загуба след привличането на Давид Луис, Мичи Батшуай, Нголо Канте, Маркос Алонсо и вратаря Едуардо.

Арсен Венгер "стовари" 61 млн. евро за Лукас Перес и Шкодран Мустафи в самия край на пазара и доведе общата загуба на Арсенал това лято до точно 99,75 млн. евро. Шампионът Лестър е само с 28 млн. евро на загуба.

На практика обаче само парите от ТВ права след новия договор за правата във Висшата лига ще покрие около 100 млн. от тези загуби и финансовия феърплей ще бъде спазен.

Барселона регистрира загуба от 90,65 млн. евро, като брои над 122 млн. евро за Андре Гомеш, Пако Алкасер, Самуел Умтити, Лука Дин, Яспер Силесен и Денис Суарес.

Германският шампион Байерн го кара по-умерено и е само 18 млн. евро назад след привличането на Ренато Санчес и Матс Хумелс и раздялата с Марио Гьотце, Пиер-Емил Хойберг, Себастиан Роде и наема на Бенатия.

При по-малките клубове в Англия възможностите са много по-големи заради общото парично превъзходство на английския елит и това доведе до това, че над половината от клубовете от Премиършип счупиха трансферните си рекорди това лято.

В другите страни по-свитите приходи от спонсори и ТВ права при по-малките не позволява гръмки трансфери и в никакъв случай не може да се говори за равнопоставеност, а за диктат на парите.

Голов рекорд във Висшата лига беше счупен

Доскорошното върхово постижение беше 1084 гола

Барса още се чуди за Серхи Роберто

Вижте подробности

Анчелоти приветства решението на Шави

„Струва ми се правилно, той върши добра работа и познава добре Барселона“

Карагър съветва Ливърпул да помисли за Нунес

Вижте подробности

Рио Фърдинанд каза от какво зависи бъдещето на Тен Хаг

Вижте какво заяви легендата на Манчестър Юнайтед

Президентът на ПСЖ отново скочи срещу Суперлигата

"Попитах президента на Барселона кога ще се откажат от тази глупава идея"

Шави: За 3 минути се разбрахме да остана

Вижте какво заяви треньорът на Барселона

Пеп: Де Дзерби върши изключителна работа в Брайтън

"Те имаха доста проблеми и важни футболисти бяха продадени"

Потвърдено: Рангник с оферта от Байерн

Вижте какво разкри спортният директор на Австрийската футболна федерация

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки