България ще домакинства кръг от Moto GP, Валентино Роси ще бъде консултант за пистата

България ще приеме кръгове от световния шампионат по мотоциклетизъм в клас 125сс, 250сс и MotoGP.

България ще домакинства кръг от Moto GP, Валентино Роси ще бъде консултант за пистата

България ще приеме кръгове от световния шампионат по мотоциклетизъм в клас 125сс, 250сс и MotoGP. Днес в София БФМотоциклетизъм, представлявана от президента на федерацията Богдан Николов и "Дорна Спортс", в лицето на Кармело Есполета подписаха предварително споразумение за споменатия период от време. Това стана в сградата на ДАМС пред погледа на председателя на агенцията Весела Лечева, председателя на Организационния комитет за Гран при на България - Румен Петков, както и членове на Организационния комитет.

„Това за нас и изключително предизвикателство, защото критериите за домакинство са доста сериозни”, заяви председателят на ДАМС Весела Лечева.

От своя страна г-н Есполета сподели, че изборът на България не е бил случаен. „Видях интереса на правителството. Когато даваме домакинство на дадена страна, за нас са важни няколко неща – ангажираност на властите в дадената държава, интересна писта, от кой регион е държавата кандидат за организатор. В случая има сериозна заинтересованост от страна на правителството, проектът за пистата и много интересен, а в тази част на Европа има поле за развитие на
Moto GP”, каза Есполета.

Според него, България е доказан организатор на подобни прояви, сред като няколко години поред има призове за организатор номер едно на състезания по мотокрос и супермото.
„България няма да има съдбата на Турция, защото тук има интерес към този спорт и проектът има подкрепа”, добави Кармело Есполета.

Председателят на Организационния комитет за Гран при на България Румен Петков обяви, че има два варианта за място, където да бъде изградена пистата. До месец, месец и половина трябва да стане ясно къде точно ще бъде изградена тя.
„Уверен съм, че ще сме готови през 2011 година. Това нямаше да е възможно без подкрепата на институциите и усилията на Богдан Николов”, заяви Петков и отбеляза шеговито, че всичко е постигнато с „енергия, последователност и немалко нахалство”.
Запитан дали е редно да се прави такова нещо в условията на икономическа криза, Петков заяви: „Това може да влезе в антикризсния план, защото ще се развие туризма в региона, където ще бъде пистата, ще има необходимата реклама за България, ще се развие местната икономика. Има сериозен инвеститорски интерес, така ще се справим.”

Президентът на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов бе кратък, но изчерпателен: „Благодаря на правителството, на ДАМС и на Румен Петков. Мога да кажа културно, че бяхме достатъчно пробивни, за да получим едно такова състезание. Аз лично имам три важни дати в живота си: първата е 26 февруари 2009 година, втората ще бъде когато първото състезание от MotoGP стъпи в България и третото – когато българин застане на почетната стълбичка.”

За да стъпи български пилот наистина на почетната стълбичка на едно такова състезание е предвидено да започне обучение на деца, които в бъдеще да се пуснат в най-голямата мотоциклетна надпревара.
Консултант по проекта за пистата ще бъде не който и да е, а световният шампион Валентино Роси.
За да се популяризира още повече този спорт у нас БНТ започва излъчване на всички кръгове от световната надпревара за MotoGP.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки