Експерти искат промени в правилника за третиране на мозъчните травми

Исканията са за удължаване на задължителния възстановителен период

Експерти искат промени в правилника за третиране на мозъчните травми

Експерти в областта на мозъчните травми призовават за преразглеждане на начина, по който се третират подобен тип контузии във футбола. Извършените от въпросните специалисти изследвания, включващи всички подобни инциденти от 2014 г, водят до това заключение.

Вчера крилото на "Манчестър Юнайтед" Антони Марсиал получи именно такава травма при единоборство с Дарил Янмаат от "Уотфорд". В 27-ата минута на двубоя двамата си спретнаха челен сблъсък, от който най-много пострада Марсиал. Френският национал веднага беше изведен извън терена. Наставникът на "Юнайтед" Жозе Моуриньо се принуди да го смени, тъй като дезориентираният Марсиал отново беше повален, реферът не отсъди фаул, а малко след това "Уотфорд" откри резултата. Португалският треньор на "червените дяволи" Жозе Mоуриньо обясни, че не е знаел нищо за състоянието на играча.

"Хедуей" - благотворителна организация, подкрепяща хората с мозъчни травми, обяви, че не коментира конкретния случай, но говорителят ѝ подчерта нуждата от промяна в правилата за подобни ситуации. Авторитетният "Телеграф" пише, че поне един от членовете на Английската футболна асоциация е на същото мнение.

"Хедуей" приветства последните промени в правилника за действие при мозъчни сътресения, но те не бяха приложени успешно. Има нужда от изясняване на ролята на независимия лекар в тунела. Не е ясно до каква степен той определя дали футболистът е в състояние да продължи игра. Ако е така, защо не виждаме тези лекари по-късно, когато се решава дали играчът да бъде сменен. Изобщо някой консултира ли се с тях?", заяви Люк Григс.

"Според правилника, при най-малки съмнения за мозъчно сътресение, пострадалият футболист не трябва да остава на терена. Важно е да се поясни, че подобни травми са трудни за диагностициране. Освен това и на медицинските лица се налага да работят под огромно напрежение, вземайки бързи решения, които могат да повлияят на резултата от мача"

"Безопасността на първо място. Твърде често се случва играч да получи мозъчно сътресение, но да остане на терена. Обикновено скоро след това той бива заменен. Тук става дума за излишен риск. Ако футболистът получи нов удар, мозъчната травма може да се утежни", допълва Григс.

Във футболния правилник е посочено, че при мозъчно сътресение състезателят може да се върне обратно към спорта след не по-малко от 6 дни. По принцип обаче при подобен тип травми се препоръчва 14-дневен възстановителен период. Целта е да се предпазят не само професионалистите, но и аматьорите, и децата.

Професор Антонио Бели, който е част от Независимия Борд, отговарящ за мозъчните травми, твърди, че всеки един инцидент се анализира и подлага на дискусия."Екипът ни се състои от Пийт Хамлин - неврохирург оперирал боксьора Майкъл Уотсън, както и невропатолога Уили Стюърт, поставил на бившите футболисти Джеф Асъл и Франк Копъл диагноза хронична травматична енцефалопатия. При нас са и други експерти. Ситуациите се разглеждат, правилата се променят. Има развитие в това отношение, работата ни е отворен процес", разяснява Бели, цитиран от Би Ти Ви.

Наистина има напредък в третирането на мозъчните травми във фубола. Примерите са безброй. Вратарят на английския шампион "Лестър" Каспер Шмaйхел например изгледа срещата с "Бърнли" от трибуните, тъй като дни преди това бе получил удар в главата на тренировка. По-рано тази година бранителят на "Ливърпул" Мамаду Сако пък напусна преждевременно терена във финала за купата на лигата, въпреки желанието си да остане в игра.

През този сезон наставникът на "Нюкасъл" Рафаел Бенитес не включи в групата за двубоя с "Брайтън" две от звездите си - Александър Митрович и Дуайт Гейл. Причината: челен сблъсък между тях на тренировка.

"Съндърланд" пък посрещна "Тотнъм" без Патрик ван Анхолт. Шест дни преди мача защитникът получи тежък удар в главата срещу "Евертън". Не е ясно защо "черните котки" са решили да не го пускат в игра, но можем да предположим.

Все още няма информация дали през уикенда Марсиал е бил сменен заради мозъчна травма, както и ще бъде ли той на разположение на треньора Жозе Моуриньо за мача с "Нортхемптън" утре (купа на лигата).

"Знам само, че трябваше да го сменя. Нямам идея какво е състоянието му. Може да е била травма в коляното, глезена или главата. Не знам... Тогава бях се фокусирал върху мача. Не исках да мисля за други неща, като как е той. Нямам представа какво точно се случи с него в онези минути", каза наставникът на "Юнайтед" Жозе Моуриньо.

Едно е ясно - става дума за ситуации, в които човешкият живот е поставен на карта. Ударите в главата могат да причинят сериозни травми и към инциденти като този с Марсиал трябва да се подхожда внимателно. Липсата на комуникация или нежеланието на треньорите да се разделят с ключов играч могат да доведат до необратими последствия.

Луис Енрике: Не бързаме да станем шампиони

Треньорът на ПСЖ обяви, че целта е отборът да вземе титлата, но не държи това да е много рано

10 от Барса рухнаха срещу ПСЖ (ВИДЕО)

Вижте подробности

Спортинг (Лисабон) с оферта да си върне Роналдо, дава му шанс да играе в ШЛ

Той има оферта от клуба в който стартира голямата му кариера

Радост в Интер Маями: Меси вече е здрав и се завръща сред титулярите

Травмата в бедрото му е отшумяла

Съвсем очаквано: Бенфика дава нов договор на ветерана Ди Мария

Аржентинецът играе страхотно, макар че е на сериозна футболна възраст

ПСЖ с амбициозен ход, ще се пробва за капитана на Челси Рийс Джеймс

Първите разговори между двете страни вече дори са стартирали

Бензема разкритикува съотборниците си в Ал Итихад

"Не мога да печеля сам мачове", категоричен е той

ПСЖ надви Марсилия на "Велодром" с човек по-малко (ВИДЕО)

Парижани спечелиха комфортно

Интер Маями загуби катастрофално без Меси в състава (ВИДЕО)

Отборът на аржентинеца отстъпи с 0:4 срещу Ню Йорк Ред Булс

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки