Иван Вуцов: Левски го чака добро бъдеще със Спас Русев

Сините са едниственият отбор, който може да събори Лудогорец, катгоричен е бившият треньор

Иван Вуцов: Левски го чака добро бъдеще със Спас Русев

Бившият футболист и треньор на Левски Иван Ву­цов дадe интервю пред "Те­ма Спорт", в което комен­тира решението на новия собственик Спас Русев да извади феновете от Упра­вителния съвет на клуба. Той взе отношение и около представянето на сините от началото на сезона, как­то и наближаващото веч­но дерби с ЦСКА, което е на 15 октомври.

Г-н Вуцов, новият соб­ственик Спас Русев реши да извади феновете от Управи­телния съвет на Левски. Пра­вилно ли беше това според вас?
- Решението на Спас Русев да извади феновете е правил­но. Те нямат място в ръковод­ството на Левски. Не може привържениците да решават кой да е треньор, каква да е политиката на клуба и така нататък. Това не им е рабо­та. Не може публиката да преценява кой какво да прави, досега до някаква степен бе така. Разбира се, че могат да изказват мнение за назначе­нието на треньори, селекция­та, ръководството, но не и те да взимат решението и да са последна инстанция. В край­на сметка феновете не тряб­ва да оказват влияние за тези процеси. Не става така, как­то го мислят - с нареждане и заповед. Запалянковците са толкова много, че ако ги съберете на едно място, няма да се получи едно мнение. Един ще казва едно, втори ще казва съвсем друго и така до безкрай. Но вече казах - не им е и работа да го правят. Ако е, тогава за какво е стар­ши треньорът. По-добре в такъв случай да няма настав­ник и те да решават, да съби­рат отбора и да правят под­готовка. Така клубът ще спе­сти една заплата.

Феновете се притесня­ват, че когато не са в Управителния съвет, няма да има надзор върху това, което се прави, и ще се прикриват ня­кои процеси. Смятате ли, че това е възможно?
- Какво ще се прикрива?! Сладкото от мушмули ли?! Няма такова нещо, всичко ще е наяве. Виждате и състава, виждате кои играят, какво има да прикриват.

Притесненията им са свързани с финансовата част. Опасенията на фенове­те са, че може да се стигне до положението в последни­те месеци от управлението на Тодор Батков, в които Левски бе сериозно задлъж­нял.
- Няма такива работи, фи­нансови проблеми не може да има. Сега Левски разполага със собственици, които си дър­жат на своето. Това не е държавно предприятие да кра­деш от него или да прикри­ваш някакви работи, както бе едно време. Кой ще краде от Спас Русев или например от Васил Бож­ков? Това е отживелица и няма как да се случи. Не познавам хората, на кои­то новият собственик повери властта. Виждам, че има една жена (б.р. - адвокат Диана Ива­нова), която замени Баждеков в Управителния съвет. Чета и се информирам от вестници­те, но не я познавам тази лич­ност. Русев даде власт и на си­на си (б.р. - Евгени), довери се на свои близки хора. Той им има доверие не защото мисли за грабеж и крадене, а защото ще свършат работата така, както иска. Това доказва, че намеренията му спрямо Лев­ски са много сериозни.

Светло ли е бъдещето на Левски в такъв случай?

- Сега ако Левски няма свет­ло бъдеще, то кога? Лошото е, че отборът и клубът изпу­снаха много моменти и Лудо­горец избяга доста напред не­зависимо от загубата срещу ПСЖ (1:3). Разградчани напра­виха повече от Левски в по­следните години и ще бъде трудно да ги достигнем. Ще ги борят, ще ги борят, ама няма кой. Ако и сините не ги гонят, няма кой да им опонира, защо­то ЦСКА е разпердушинен, Ли­текс се разтури, а Черно море, Берое, Локо Пловдив и Ботев Пловдив не са дорасли.

Каква е оценката ви за представянето на отбора от началото на сезона? В момента сините са лидери в класирането и макар да изпи­тват трудности в игрово отношение, печелят срещи­те си.
- Не мога категорично да ка­жа, защото съм загубил леко представа, понеже не съм ги гледал скоро. Смятам обаче, че ще намерят сили и възможно­сти да подобрят качеството на състава и да възвърнат старата си слава. На Левски освен титли и купи друго не му прилича. Реално шансовете на сините да застрашат Лудо­горец са най-големи. Засега не мисля, че ще успеят да ги пре­борят още този сезон, но трябва да се стремят към то­ва нещо. Лудогорец е стъпил здраво на земята и гледа на­пред.

През зимата се очаква Спас Русев да отпусне пари за трансфери. Къде трябва да се подсили отборът?
- Сигурно ще опитат да вдигнат нивото, без да се търси, няма да стане. На ули­ците не може да се намерят по-добри футболисти. На­чинът е с търсене, питане и гледане. Много добре знаят какво трябва да намерят.

Левски е в силна серия, но ги чака скоро дерби с ЦСКА. Може ли това да ги извади от графика "титла"?
- Не, това няма как да ги разклати. Мисля, че Левски е в по-добро състояние и ще победи ЦСКА, въпреки че кога­то се срещат двата отбора, моментната форма не е важ­на, а психическата нагласа и как ще подходи треньорът. Сините обаче имат предим­ство.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки