Кралев: Правим сериозна реформа във финансирането на спортните федерации

"Резултатите от Олимпиадата в Рио показаха, че сме на прав път"

Кралев: Правим сериозна реформа във финансирането на спортните федерации
"Спортовете, които нямат успехи и голямо социално значение, не могат да разчитат на сериозно финансиране с публични средства
Министерството на младежта и спорта ще прави категорична реформа във финансирането на спортните федерации."

Това заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ министър Красен Кралев.

„Започнахме реформата преди две години, като на база на ясни критерии редуцирахме броя на финансираните федерации. Резултатите от Олимпиадата в РИО показаха, че сме на прав път и продължаваме“, допълни той.

По думите му един от големите проблеми на българския спорт е че няма работа с училищата и скаути, които да търсят таланти.

„Анализът показва, че на последните 3 Олимпиади сме получили медали от 7 спорта, още толкова са класирали участници на игрите, без да успеят да се качат на стълбицата. В исторически план България е печелила златни медали от 9 спорта. Има спортове, в които нямаме нито успехи, нито традиции, но само защото са олимпийски спортове те изискват сериозно финансиране“, допълни министър Кралев. Според него решението, взето от ММС от 2016 г. да премахне неравнопоставеността между олимпийските и неолимпийските спортове при финансирането е било правилно. В момента финансирането на българските спортни федерации с публични средства зависи от техните успехи, броя на спортните клубове, които са техни членове и броя на картотекираните им спортисти. Освен федерациите, които традиционно носят най-много медали на страната ни, високо финансиране получават и тези с голямо социално значение, каквито са отборните спортове (волейбол, баскетбол, футбол и др.).

Борбата и боксът са първите големи федерации, които вече са представили подробен анализ на представянето си и предложение за реформа в спортовете, съобщи министър Кралев. Българска федерация по борба, вече обяви публично плановете си за реформа в мъжката борба, като ще обръща по голямо внимание на вътрешния календар и ще увеличи броя на състезателите, които се подготвят на национално ниво във всяка от категориите. Идеята е да бъдат създадени регионални центрове за подготовка и отбори от по 8 състезатели и треньор, които да представят центровете по региони и да участват всеки месец в двубои. Официална ранглиста на отделните категории в трите стила борба ще определя кои състезатели ще имат право да попаднат в съставите на центровете и да бъдат подкрепени, а не както досега вниманието да е към един-двама състезатели в категория. БФ по борба започва и кампания за поставяне на тепихи в училищата, а известни борци от близкото минало ще привличат децата към този спорт. Подобна реформа замислят и в Българска федерация по бокс.

Приоритетите пред Министерството на младежта и спорта, извън реформата във финансирането на спорта, са приемането на новия Закон за спорта от НС и продължаване на работата по подобряване на спортната инфраструктура в страната, сподели министър Красен Кралев. Една от основните задачи пред екипа му е ремонт на високопланинската база Белмекен и изграждане на Център по спортна медицина, за който се търси европейско финансиране по програмите, координирани от МОН. „В новия Закон за спорта даваме много добри условия за отдаване на спортната база на спортни клубове със срок до 30 г.“, каза министър Кралев. Според него това ще привлече инвестиции в обновяването й, тъй като до момента максималният срок е 10 г.

„Пари за параолимпийците винаги е имало“, коментира министър Кралев темата с премиите за призови класирания от Параолимпийските игри Рио 2016 г. „Българската параолимпийска асоциация получава средно по около 500 000 лв. на година за подготовката на от 12 до 14 състезателя“, добави той. Красен Кралев отново беше категоричен, че не може да става дума за дискриминация заради различния размер на премиите за призови класирания от Олимпиадата и Параолимпйските игри, защото става въпрос за различни състезания, в подкрепа на което в ММС има официално писмо от МОК. Министър Кралев посочи, че в началото на 2013 г. Комисията за защита от дискриминация, след като се е самосезирала за обявените различни премии за Олимпиадата в Лондон и Параолимпйските игри, е взела решение, че в случая не може да става въпрос за дискриминация. „Всеки българин, който стане световен шампион в олимпийски спорт ще вземе същата премия като на паралимпийците. Това не е нито подценяване, нито дискриминация“, каза министър Кралев. По думите му отпуснатите от ММС през изминалата седмица допълнителни 100 000 лв. за премии на участниците в Параолимпийските игри ще бъдат разпределени пропорционално на всички по предложение на Българската параолимпийска асоциация.

Единствено постъпленията от игрите на Български спортен тотализатор отиват в бюджета на ММС за подпомагане на спорта, коментира министър Кралев бума на хазартните игри в страната. Средно около 30 млн. лв. на година са постъпленията от БСТ към спортното министерство. Заради голямата конкуренция от частните хазартни оператори, част от игрите на БСТ бяха преместени в бТВ през миналия месец, за да може аудиторията на частната телевизия да бъде добавена към тази на БНТ и игрите на тотото да се популяризират пред повече хора.

Актуално

17:30 19/04 БОТЕВ ВР - ЕТЪР 1:0
20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки