Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов спечелиха рали Стари столици

Вицешампионите за 2016 г. с първа победа за генералното класиране

Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов спечелиха рали Стари столици

Вицешампионите за 2016 година Йордан Атанасов/Ангел Башкехайов (АРТ Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 9) спечелиха 47-ото издание на шуменското рали Стари столици. Двамата взеха 7 от 9-те специални етапа (81 км), а два пъти най-бърз беше отпадналият вчера шуменски екипаж Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Стари столици, Мицубиши Лансър Ево 9). Второто преминаване на откриващия ралито етап Валери Великов (9.20 км) беше спечелено от победителите, които изпревариха вторите в класирането и на етапа Игнат Исаев/Теодоси Димитров (Октан Рали Тим, Ситроен DS3 R3T) с 6.7 секунди.

За варненеца Йордан Атанасов това е първа победа в генералното класиране след 11 сезона в българския рали-шампионат и след 36 старта.

"Няма начин да не съм доволен от това, което направихме с Ангел - каза победителят. - Днес сутринта наистина много се притесних, след като двигателят не запали, а отгоре на всичко след зоната за зареждане с бензин това се повтори. Не, нямах намерение да връщам газта на финалния етап, просто си карах карането."

Вторите в състезанието Исаев/Димитров са на 58.1 секунди от победителите. Навигаторът на Исаев, за когото шуменското рали е дебют в спорта, това е първи подиум на който стъпва, точно както първа победа записаха Атанасов/Башкехайов.

Също първи подиум в кариерата си в ралитата и младият пилот на JРR Даниел Попов, който в партньорство с чичо си Дилян Попов (Пежо 208 R2) записаха много голям успех за пилота и отбора на третото рали, след като произведоха своя автомобил.

"Днес просто времето е сухо и карах така, както бих го направил и вчера, ако не беше валяло дъжд и не исках да поемам никакви рискове", обяви Дани Попов. Двамата водеха на шампионите в ралитата от 2015 г. Георги Василев/Стефан Добрев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) с точно 4 секунди и въпреки, че в финалното надбягване сливналиите ги победиха с фантастичните 0.9 секунди, в генералното класиране Попови запазиха авантаж от 3.1 секунди, гарантиращи им мястото на подиума.

След като бяха изминати три от петте етапа днес стана лесно за прогнозиране, че в първата шестица разместванията в последните две отсечки няма да има, защото класирането на екипажите идеално пасваше на намеренията им.

"Карах в зоната на разумния риск, просто никога не съм стартирал, за да се возя и да взема купичка!", обясни завършилият на 5-а позиция екипаж на варненския Иномоушън Рейсинг Станислав Владимиров/Чавдар Събев (Опел Астра GSi), за които класирането в Стари столици е двоен успех. Двамата стават шампиони в своя клас RC3 и победата в класирането за Трофея Тодор Славов, който ще получат в края на сезона.

Първенството на България, който завърши днес с рали Стари столици отбелязва нещо, което не се е случвало повече от 10 години - имената на всички шампиони са нови.

КРАЙНОТО КЛАСИРАНЕ ОТ СТАРИ СТОЛИЦИ:

1. Йордан Атанасов/Ангел Башкехайов
(АРТ Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 9) 45:59.7 мин
2. Игнат Исаев/Теодоси Димитров
(Октан Рали Тим, Ситроен DS3 R3T) 46:57.8 мин
3. Даниел Попов/Дилян Попов
(JPR, Пежо 208 R2) 47:24.4 мин
4. Георги Василев/Стефан Добрев
(Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) 47:27.5 мин
5. Станислав Владимиров/Чавдар Събев
(Иномоушън Рейсинг, Опел Астра GSi) 47:54.5 мин
6. Христо Атанасов/Марин Иванов
(Бултранс РТ, Ситроен С2) 48:36.8 мин
7. Дилян Станков/Младен Карчев
(Булсим, Рено Клио) 48:41.8 мин
8. Георги Янков/Цветан Балджиев
(Дунев Рейсинг, Субару Импреза STi) 50:27.1 мин
9. Павлин Русев/Мариан Маринов
(Булсим, Ситроен Саксо) 50:48.7 мин
10. Красимир Кръстев/Свилен Славов
(Стари столици, Пежо 106) 52:05.8 мн.
 
Шампионите за 2016 г. (неофициално класиране): Генерално класиране и RC2 - Пламен Стайков/Давид Кварацхелия (Стайков Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9); две движещи колела и RC4 - Дилян Станков/Младен Карчев (Булсим, Рено Клио); RC3 - Станислав Владимиров/Чавдар Събев (Иномоушън Рейсинг, Опел Астра GSi); RC5 - Стефан Желязков/Иван Турлаков (Скорпион, Ситроен Саксо VTS). Отборен първенец за 2016 г. - АСК Булсим (Сливен).
 

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки