Илиан Стоянов: ЦСКА тире София си е Литекс

"Националите са слаба работа, да почват да подмладяват", смята бившият защитник

Илиан Стоянов: ЦСКА тире София си е Литекс

Бившият футболист на Левски Илиан Стоянов никога не си е пестил критиките към никого. Затова е доста интересен събеседник. Той говори пред вестник "7 дни спорт" за сблъсъка между ЦСКА - София и Левски, както и за крушението на националния отбор в гостуванията на Франция и Швеция.

 
- Илиане, здравей, може ли да поговорим няколко минути?
 
- За какво?
 
- ЦСКА - София - Левски тук се спори дали е вечно дерби или не?
 
- За мен не е.
 
- Защо?
 
- ЦСКА го няма. Просто е.
 
- Някои обаче твърдят, че това ще бъде вечно дерби?
 
- Няма как да стане. Може да е дерби, но Литекс - Левски. Имаше много интересни мачове между нас, но не и вечно.
 
- Мнозина обаче смятат, че ЦСКА-София си е като старото ЦСКА?
 
- Няма как. Литекс е. А и по каква причина този отбор ЦСКА тире София играе в Първа лига? Какъв е този отбор?
 
- Трудно е да се обясни за кратко време. 
 
- Тогава за какво говорим? Каква е и тази Първа лига? Направиха я само и само този отбор да играе там. Смешна работа. Футболът ни затова е на такова ниво. Прекалено много компромиси се правят. И то от силните на деня. Това е проблемът на България. Вече минахме и дъното, не е ясно накъде отиваме. Трагедия. За мен такъв отбор не съществува.
 
- Прави ли са Левски, че тези мачове не трябва да се играят на националния стадион?
 
- Много ясно. Ние си имаме стадион. Мачовете с Литекс винаги са се играли там. Защо трябва да са на националния?
 
- Били рискови?
 
- Какво от това? Какво му е на "Георги Аспарухов". Колко пъти сме играли с Литекс там. Затова Левски трябва да отстоява своето. И без това в дербитата с бившия ЦСКА нямаше много публика. Литекс също нямат много фенове. Това е смешна работа. Такова нещо едва ли може да се случи. Правиш някакъв отбор ЦСКА тире София, правиш Първа лига, там се качват отбори от Втора дивизия, а тя пък се пълни с тимове от Трета! Такова нещо за пръв път се вижда! А колко от тях още нямат лицензирани стадиони? Едните ритат в Провадия, другите в Тутракан, трети не знам къде. Смешна работа. Такова нещо няма как да се случи.
 
- В Япония възможно ли е например?
 
- Каква Япония! То в Албания, че и в Македония няма да се случи! Какво говорим за Япония, къде е тя, къде сме ние? На Балканите такова чудо няма да стане, освен при нас. Представи си в една Сърбия да фалира Партизан и да направят Партизан тире Белград! Срамна работа. Заради един човек направиха цяла лига.
 
- Виждате ли някаква промяна като футбол?
 
- Нищо. Как да се промени? Дунав си влезе нормално и има публика, играят супер. Ходят им по 4000-5000 в Разград. За другите какво да кажем? Как вдигнаха нивото? За какво говорим въобще? Как искаме да намерим млади момчета, които да играят? Откъде? Пълен смях. И си вървим още по-надолу. 
 
- Значи е логично и това, което се случи с националите.
 
- За тях въобще не ми се говори.
 
- Гледахте ли ги?
 
- Да. Беше ми интересно. Слаба работа, много слаба. Мислех си, че моето поколение е било най-слабото в националния отбор, но има и по-зле. Времената се менят. Преди години бе различно. Бориш се, тичаш само и само да те вземат в групата. А сега ги вземат някакви, които никой не ги знае. Много е тежка работата. Трябва да се работи много. И то с децата. Да трупат игрови минути. Да им дават шанс в Първа и Втора дивизия. Има интересни неща, които могат да се правят. Например националите до 20 години да играят в първенството на "Б" група. Така е в Япония.
 
- В България има подобен неуспешен експеримент с първия отбор през 1953 г.
 
- Да не е така, но просто да им правят мачове, когато може. Трябват им игрови минути. Не се работи добре с подрастващите. Честно, гледам и нямаме футболисти. 
 
- Толкова ли няма един, за когото да се подпишете, че става за Япония?
 
- Да оставим Япония. Разликата между Европа и Азия е голяма. Окей, и тук нивото е голямо, но става въпрос, че нашите и за Сърбия не стават. За Запад да не говорим. Хайде, има един-двама, които стават - Георги Миланов, хубав ляв крак, Чочев също. Но има и различни треньори. Един обича атакуващ футбол, друг защитен.
 
- То въобще видяхте ли футбол от националите?
 
- Как да кажа - имаше нещо, но много малко. Като желание, тичане - да. Не мога да кажа, че не са искали да бият. Но футболът не е само борба, тичане и желание. Трябва и да си подаваш. Както казваше Георги Марков-Рендето: "То и заекът тича, ама....". 
 
- Не е ли малко обидно обаче да имаме по-малко нарушения от Франция и да искаме да ги спрем?
 
- Трагедия. Слабо. Хайде, Франция има уникални футболисти. Бяха ни подценили в началото на мача, но после се коригираха. Такъв слаб отбор като този на Швеция обаче не съм виждал, откакто се помня. И не знам дали ще намерим друг път. Винаги са имали силни футболисти. Преди аз да играя, Ларсон, Равели, Бролин и други. Много силни. След това бе поколението на Ибрахимович. Сега сме единствените в Европа, които сме им позволили да си подадат толкова пъти.
 
- Те нямаха и толкова голове досега при новия треньор?
 
- Това говори ясно. Хубчев обаче не можем да го виним. Беше в заварено положение. Трябва да му се даде шанс. За мен обаче най-добрите, както каза г-н Какаду (б.р., Лечков) са отписани, аутсайдери сме. Ако е така. Зачеркваме половината отбор и вземаме млади момчета. Да се обиграват за следващите квалификации. Вземаш, пробваш. Треньорът обаче да реши на кои позиции да се поднови. След като всичко е отписано - да действаме. Дали ще загубим 0:3 или 0:5, няма значение. Иначе само си говорим за подмладяване. Гледам състава - играчи на по 29 или 30 години! Това ли подмладяване?
 
- Няма ли да убием младите, като ги хвърлим на лъвовете?
 
- Защо? Не казвам да играят всички, а да стане лека-полека. Млади и опитни, последните обаче постепенно да бъдат разкарани. Стига да искат, ще го направят.
 
- Не ви ли писна обаче все да се говори за подмладяване?
 
- Да. Но сега, като сме аутсайдери, да пробваме да го направим. Но в България има натиск от мениджъри, президенти.
 
- Много се говори за това, но никой не казва нещата от А до Я?
 
- Аз си ги казах. После и Здравко Здравков. Винаги е било така. Крайно време е да спрем, да го изкореним. Треньорът да си решава, а не вземи този, че трябва да го продадем, че го гледат. Външното влияние е голям проблем за футбола ни.
 
- Какви трансфери, то вече никой не ни иска.
 
- Още една трагедия. Последното ни класиране на европейско първенство стана с играчи, които ритаха в Германия, Англия, Испания. Сега Ивелин Попов в Спартак Москва, а другите къде са?
 
- В Турция.
 
- Турция къде? Бабаспор, не сме чували такъв отбор. Левски, истинското ЦСКА винаги са имали по двама-трима души. Работата е много лоша. Но и медиите имат вина. Голяма част от хората не искат да изпуснат чартъра, да не обидят Чичко паричко. Нищо, че съм в Япония, но следя нещата в България. Имам приятели адвокати, нотариуси. Това с ЦСКА-София е напълно незаконно. Давам пример с Кюстендил. Стадионът е добре. Слагам осветление, намирам спонсори от Япония. Обаждам се на Боби и казвам: "Имаме стадион, пари, окей ли сме за "А" група!". Така не става. Не може да се прескача. Прав е Димитър Пенев, но не го разбираме. Четете три пъти нещата, които казва, и ще ви стане ясно. Не може да се прескачат стъпала. Така само ще се спънем. Това е основният ни проблем. Не само във футбола, а и в цялата държава. Затова никога няма да се оправим. Всеки казва: По-добре сме. Къде сме по-добре бе? Нали ви гледам отстрани, откакто съм в Япония, нищо не съм видял, като се върна. Едно и също.
Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки