Кристиано: Не очаквах да надмина Раул и Ди Стефано

Зидан умее да изслушва, това е важно предимство, признава звездата на Реал Мадрид

Кристиано: Не очаквах да надмина Раул и Ди Стефано
Кристиано Роналдо даде интервюта пред "Марка" и "Гадзета дело спорт". Португалецът бе звездата на събитието, организирано от спортните ежедневници, на което получи приза за най-добър играч в Шампионската лига за изминалия сезон (16 гола по пътя към титлата на Реал Мадрид). Президентът на клуба Флорентино Перес и треньорът Зинедин Зидан също присъстваха на церемонията по награждаването.
 
Кристиано, възможно ли е изобщо да подобрите вкараните от вас 16 гола през миналия сезон в Шампионската лига?
- Естествено, да се достигне до тази цифра е много сложно. Това са много голове. Но, както съм казвал винаги, във футбола всичко е възможно. Ясно е, че летвата е високо.
 
Колко важен е този приз за вас, след като знаете, че вотът е на феновете?
- Доволен съм, че тази награда идва от феновете на футбола, защото (за разлика от журналистите) те гледат на играта по по-различен и страстен начин.
 
Няма как да не говорим за решителната дузпа на финала в Милано срещу Атлетико. Какво помислихте, когато ходехте към бялата точка?
- За да бъда честен, трябва да ви кажа, че бях много уверен. Знаех, че тази дузпа е решителната, че трябва да я вкарам на всяка цена. Затова имах и увереността в себе си, че ще успея. Мислех само за това.
 
В Шампионската лига имате три титли, пет пъти сте голмайстор и имате най-много попадения 6 цялата история на турнира. Можете ли да задържите същата амбиция, след като сте постигнали толкова много?
- Да, моята амбиция е винаги да надминавам самия себе си. Знам, че всеки път е по-трудно, тъй като количеството голове е голямо. Но аз работя с целта да се подобрявам u съм мотивиран да го правя винаги. Всяка година  има върху, какво да  работя. Ключовото в спорта е винаги да искаш повече. Наслаждавам се на това, което правя.
 
Имате 95 гола в европейски мачове, а сега ви предстои двоен   сблъсък  с аутсайдера в групата Легия Варшава. Moжете ли още срещу поляците да стигнете до 100? Това ще бъде рекорд, който никой не е постигал...
- Играем с Легия, но това не означава, че тези мачове ще бъдат най-лесните. Рано или късно ще стигна до 100, гола, това е ясно. Няма значение дали в следващия мач или след това. Не съм обсебен. Това е връх, който искам да покоря и ще го покоря Но, разбира се, най-важното е Реал Мадрид да печели. Шампионската лига е нещо специално, различен турнир. Не казвам, че ти дава повече мотивация, но мачовете са различни. Атмосферата на "Бернабеу" е специална и това се усеща от нас на терена. Пък и Реал е отборът с най-много трофеи от надпреварата.
 
Вече имате 2 гола през новия сезон в турнира. Каква е целта - да надминете рекордните 17 в рамките на една кампания?
- Иска ми се да  успея, това ще бъде добър знак. Но аз не живея обсебен да победя собствения си рекорд.
 
Кои са големите съперници на Реал за трофея?
- Почти винаги са едни и същи. Няма как да кажа един отбор, защото можем да говорим за седем или осем състава, които са много добре. В турнир като Шампионската лига
изненадите са малко вероятни, дори    изключени.    На четвъртфинал и полуфинал винаги стигат най-силните. Ето защо ни  очаква много трудна година. А пък после - нека спечели този, който заслужава най-много. Разбира се, Ювентус ще стигне много далеч. На новия стадион в Торино е много трудно да бъде победен. Игуаин и Дибала формираха една от най-силните атаки в света. Пожелавам им да вземат титлата в Серия А, но не и Шампионската лига, защото ние трябва да сме първите, които печелят два пъти поред.
 
Откакто започна форматът на Шампионска лига през 1993-а, никой не е дублирал титлата си...
- Надяваме се ние да сме първите. В съблекалнята говорим помежду си за това, защото искаме да сме първите, които печелят титлата две поредни години.
 
Каква е тайната да вкарвате над 50 гола във всички турнири в 6 поредни кампании?
- Да работя и да вярвам в себе си. Имах тежка контузия, бях два месеца аут. След като се завърнах, нямах същата увереност, но постепенно вече се чувствам по-добре. Отново съм това, което бях. За осем мача имам осем гола. Радвам се и искам да продължавам така. Ще направя
още един грандиозен сезон, сигурен съм.
 
Да сменим турнирите. Въпреки силния състав, с който разполага Реал, станахте шампиони на Испания само веднъж до момента - през 2012 година с Мауриньо. Има ли в клуба специална настройка за титлата в Примера?
- Да, така е. Искаме да спечелим Ла Лига. Дано е тази година. Не може Реал Мадрид да чака толкова дълго.
 
Последните няколко равенства породиха съмнения...
- Във футбола е така. Атлетико също тръгна лошо, Барселона загуби у дома. В началото на сезона всички се борят. Ситуацията  е нормална. Трябва да сме спокойни и всичко ще е наред. През миналия сезон бяхме близо да стопим 10-11 точки по време на финалния спринт.
 
Има ли Реал Мадрид достатъчно дълбочина, за да преодолее толкова много контузии?
- Мисля, че да. Разбира се, липсата на добрите играчи винаги се усеща, няма как да лъжем. Но в Мадрид са събрани достатъчно футболисти, които  могат да заменят Лука Модрич, Серхио Рамос, Каземиро...
 
Още колко се вижда да играе Кристиано Роналдо?
- Не зная. Във футбола не е ясно нищо. Докато тялото и главата отговарят, ще играя. Не зная какво ще се случи утре. Сега съм млад, чувствам се добре и силен. Зависи от много фактори, но според мен ще играя още дълги години.
 
Какво промени треньорът Зинедин Зидан?
- Зидан донесе много добри неща. Бил е играч преди, познава Реал Мадрид от епохата на Анчелоти. Да си бил футболист е голямо предимство. Зизу е много спокоен, голям професионалист, харесва му да работи. И освен това умее да слуша, което за мен е много важно предимство.
 
Смятате ли се за най-добрия играч в света?
- Винаги казвам едно и също. Определям се за №1
защото работя, за да бъда най-добрият.
 
Говори се, че през 2003 г., когато бяхте в Спортинг Лисабон, са ви търсели и от Италия...
- Да, Интер u Ювентус. Искаха да ми дадат възможност. Но моята мечта бе да играя в Манчестър и отидох там.
 
Като заговорихме за Италия, Франческо Тоти все още играе и на 40...
- Той бе велик играч и продължава да бъде. Убедих се в това, когато играхме срещу Рома. Смятам, че може да остане на терена поне още две или три години. Това е важно за младите, които трябва да разберат, че във футбола възрастта не значи нищо.
 
Предстои да подпишете нов договор до 2021-а. Очаквахте ли през 2009-а, когато пристигнахте, че ще останете толкова дълго?
- Не съм го очаквал, но вече казах, че искам да остана тук до края на кариерата. Това е клубът на сърцето ми. Дава ми индивидуални и колективни трофеи. Не очаквах и да постигна толкова много, както и да подобря рекордите на Ди Стефано и Раул... Беше нещо страхотно и невероятно. Мотивацията ми е да продължа да пиша история за най-добрия клуб в света - Реал Мадрид.

    

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки