Мапуку е първият чужденец с хеттрик в битката за Тракия

Конгоанецът е четвъртият иг­рач с три гола в един мач в този сблъсък, преди него са го правили Динко Дерменджиев, Стойчо Младенов и Георги Андонов

Мапуку е първият чужденец с хеттрик в битката за Тракия

Жуниор Мапуку стана първият чужденец с хеттрик в битката за Тракия. Конгоанецът е общо четвъртият иг­рач, който се разпис­ва три пъти в един двубой между „зелените и „жълто-черните". Трима от тях са беройци и само един - „канарче". Мапуку е и първият, който бележи три пъти в мач, в който отборът му гу­би.

Най-голямата ле­генда на Ботев - Динко Дерменджиев е автор на първия хет­трик в това дерби. То­ва се случва на 27 май 1973 година. Бо­тев печели с 3:1. Чико постига трите си по­падения само за 18 минути - между 26-ата и 43-ата. Той е иг­рачът реализирал трите си гола най-бързо.

За Берое автор на дебютния хеттрик е Стойчо Младенов. На 10 юни 1978 „зелени­те" побеждават в Ста­ра Загора с 3:2, след като до 68-ата минута губят с 1:2.

Последният, пости­гал хеттрик преди Мапуку, беше Георги Андонов. Едното му попадение бе спорно и в някои статистики е записано на Искрен Писаров, но записите доказват, че Андонов довкарва топката преди тя да премине голлинията. Хеттрика си Андонов постигна на 7 ноември 2009-а в Стара Загора, а бе­ройци тогава спече­лиха с 3:1.

Победата с 4:3 е първа за Ботев в Ста­ра Загора от 1995 го­дина насам. Същата година на 15 април „жълто-черните" по­бедиха с 3:0 с голове на Наско Сираков, Костадин Видолов и Румен Иванов. Оттогава насам се изигра­ха 12 шампионатни двубоя между тези тимове под „Аязмото", в които Берое записа 9 победи и 3 ремита.

Жуниор Мапуку ве­че е в Топ 10 на гол­майсторите в битката за Тракия. С общо 5 попадения той вече е на десетата позиция. Първи и втори за всички времена са ботевистите Атанас Пашев с 13 и Динко Дерменджиев с 12. От Берое най-резул­татни са Стойчо Мла­денов и Георги Андо­нов. Двамата са пратили 7 пъти топката в мрежата на „жълто-черните", докато са носили екипа на Бе­рое.

Освен това, Берое изпусна уникален шанс да изравни броя на победите и загубите си срещу Ботев. След провала на „зелените" обаче „канарчетата" имат 35 успеха, а Берое оста­на с 33. Интересното е, че още от първия сезон на съперничес­твото между двата клуба, Ботев не е спирал да води в об­щия баланс.

Французи и белгийски искат талант на Ботев (Пд)

Кристиан Нвачукву е следен от чужбина

Керкез негодува срещу съдийството за мача с Черно море

Треньорът на Ботев (Пловдив) очевидно не бе напълно доволен

Карабельов: За Славия само хубаво или нищо

Халфът на Ботев (Пловдив) показа голямо уважение към своя роден клуб

Керкез: Заслужавахме да победим, получи се приятен мач

Треньорът на Ботев (Пловдив) похвали противника

Керкез призна: Преговаряме с ЦСКА за Шопов

Треньорът на Ботев (Пловдив) не крие, че иска халфа

Ботев (Пловдив) и Хебър завъртяха 0:0 на Коматево

Двата тима така и не успяха да се победят

Ботев (Пловдив) ще подпише с трима на проби

Това призна треньорът на отбора Душан Керкез

Керкез: Ръководството прави всичко по силите си, за да привлече защитник

Треньорът на Ботев (Пловдив) остана доволен от успеха над датския Вейле

Николов: Надявам се Ботев (Пловдив) да бъде трамплин за Европа

Новият нападател на "канарчетата" е ентусиазиран от трансфера си

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки