Милко Георгиев: Феновете на Левски не могат без ЦСКА

„Веско Минев едва ли осъзнава каква отговорност носи като капитан на втория по популярност отбор в България”

Милко Георгиев: Феновете на Левски не могат без ЦСКА

Административният директор на ЦСКА Милко Георгиев даде интервю пред „Тема спорт”, в което засегна редица теми и коментира начертания план пред „армейците”, както и отминалия мач с Левски.

Г-н Георгиев, какъв е изводът след мача ЦСКА -Левски в събота?

- Изводът е, че Вечното дерби се завърна. За пореден път чупим рекорди по отношение на посещаемостта. Имаше заряд, имаше нагласа за здрав двубой. Качество то на играта също отговаряше на дербито - по-малко футбол,  повече единоборства и нерви. Нещо,  което често съпътства Вечното дерби в последните години. А дали това бе Вечно дерби, най-добре отговориха феновете на Левски. Те не могат без нас Вечното дерби е по-живо от всякога. Самият факт, че събрахме повече публика, отколкото на един скорошен мач от групите на Шампионската лига, игран в София, е достатъчно показателен.

Колко е публиката според вашите данни?
- Към 24 000 зрители според компанията за билети, с която работим. 

В Левски твърдят, че този мач не е Вечното дерби, и изнесоха хореография с кръстове, катафалка, поп...
- В стремежа си да покажат омразата си към нас, феновете на Левски всъщност демонстрираха, че това е мачът на сезона за тях и че го определят за дерби номер едно. По отношение на хореографията привържениците на Левски трудно могат да ни изненадат. При тях въображението в този аспект никога не им е било силна страна. А феновете на ЦСКА по този показател са най-добрите в България. Благодарим им изключително много за подкрепата и след този двубой не мисля, че има съмнения, че клубът е жив и продължава по своя път.

Но на терена на ЦСКА не се получи резултат, какъвто червената общност искаше?
- Ние много добре знаем нашите слабости и работим по това да ги отстраним. В седмицата преди дербито разговаряхме с треньора Еди Йорданеску и той начерта двубоя по същия начин, по който протече. Левски не го изненада с нищо. При друг развой на срещата, ако съперникът беше тръгнал да се надиграва, резултатът щеше да е много по-лош за него. Пресата на ЦСКА беше доста дълбока, на мен лично този стил ми допада, както и на феновете. Да, имаме слабости, но да не забравяме, че отборът е нов и тези слабости си ги знаем и ще ги отстраним. Мисля, че феновете на футбола, независимо на кой отбор симпатизират, видяха кой от двата отбора има потенциал за развитие и на кой това му е таванът.

Кога ще отстраните слабостите си?
- През зимата. 

Може би върхът на атаката и центърът на защитата се оформят като проблемни звена?
- Да не навлизам в пространството на Стойчо Стоилов, но да - за всички е видно кои са нещата, които трябва да подобрим.

Как се стигна до привличането на Велизар Димитров за главен скаут?
- Гриша Ганчев е проучил добре Велизар. Искаме да имаме по-широк поглед върху пазара, а Димитров е човек, който разбира футбола и ще ни помогне в това отношение.

Да се върнем към Вечното дерби и по-конкретно да обърнем внимание на изказванията след мача. От Левски говореха така, сякаш не играят с ЦСКА, а с някакъв друг отбор. Как си го обяснявате?
- Прави впечатление, че ние в седмиците преди дербито запазихме пълно мълчание. Два-три дни след гостуването ни на Ботев лично потърсих контакт с новия изпълнителен директор на Левски Диана Иванова. Казах й, че е крайно време ръководствата на двата клуба, които са нови, да покажат и ново отношение помежду си. Поканих я на среща, да седнем, да се уточним и да седнем заедно на стадиона. Да покажем, че не сме врагове и не водим война. Бях изключително учуден, след като тя първоначално прие срещата, но няколко дни по-късно ми отказа. Причината? Ако феновете на Левски разберели, че ще седне до мен и ще се виждаме, щели да я линчуват публично?! Аз останах с впечатление, че не тя, а феновете управляват клуба. Г-жа Иванова е разумен човек, но явно там има тежки зависимости в отношенията с техните привърженици. Не знам от какво е продиктувано и не ме вълнува. Но съм разочарован от това, че клубът Левски в лицето на изпълнителния директор не пожела да покаже европейско мислене и поведение. Дано следващия път се получи.

Има ли някакъв шанс следващото Вечно дерби да бъде на 'Терена", както настояваха сините привърженици и клубът?
- Самата г-жа Иванова ми каза, че е наясно, че няма как да се играе на „Герена". Но обясни, че са излезли с позиция, защото много ги натискали. Няма как този двубой да бъде игран на клубните стадиони. Полицията смята тези мачове за рискови и те ще са на "Васил Левски". Впрочем, същите признания за натиск получих и от няколко известни сини журналисти. Те ми казаха, че определят мача като Вечно дерби, което чакат толкова време да се върне. Тогава ги попитах защо не го споделят в коментарите си. Те ми отговориха, че като отидат на стадиона, може да ги набият, ако кажат това, което мислят. Добре де, кой определя политиката на медиите и на Левски?

Няма как да подминем изказванията на членовете на С Станислав Ангелов и Даниел Боримиров и на капитана на Левски Веселин Минев. Те бяха с явна неприязън към ЦСКА. Как ще ги коментирате?
- Веселин Минев...  Вижте, ако един човек е глупав, той не го осъзнава, тежко е само за останалите. В този ред на мисли Минев едва ли осъзнава каква отговорност носи като капитан на втория по популярност клуб в България. За мен капитанът трябва да е преди всичко носител на ценности като чест, доблест, морал, да бъде за пример на младото поколение. Защото ние освен да развиваме футбола, трябва да възпитаваме и някакви ценности в подрастващите. Как този човек дава пример на хиляди други деца, които гледат невъзпитано поведение? Членовете на Управителния съвет пък смятам, че пригласят на общия тон, за да се харесат на феновете. феновете на ЦСКА реагираха по недвусмислен начин на обидите - чрез ръкопляскане.

Казвате, че ръководни фактори в Левски искат да се харесат на феновете. Това как да го разбираме - едва ли не привържениците управляват?
- Това са просто мои заключения на база лични разговори с ръководители на Левски. С част от персонала на клуба изградихме добри контакти и взаимоотношения, получихме професионално отношение. Естествено, че ще има съперничество, но не бива да надхвърля границите на нормалното спортно противопоставяне. Кому е нужно да водим война? Тук е основната разлика между нас. Гриша Ганчев направи нещо революционно в България. Той успя да спечели феновете на ЦСКА като свои съмишленици, а не като последователи. Това е огромната разлика. Какво направи Ганчев за една година? Той показа, че го интересува да остави нещо за поколенията. Не да изградим мимолетен успех, да работим на парче и капиталът да не бъде използван. Говоря за подобренията по "Армията" и Панчарево и изобщо за всичко, свършено в клуба. Разликата е в една думичка - Ганчев и Инджов не казват "ще", а го правят без излишни фанфари.

Публиката на ЦСКА също имаше провинения в дербито, което доведе до мач на празни трибуни. Как ще противодействате на тези рецидиви, защото не за първи път има хвърлени шишета по терена, преди време журналист бе уцелен с бомбичка...
- Да тръгна оттам, че категорично осъждаме начина, по който се получи провокацията в Сектор А с изстреляната ракета или димка във ВИП ложата. До мен достигна информация, че първо е имало провокация от лица на Левски във ВИП ложата, но не съм бил свидетел и не искам да го твърдя твърдо.

Ще бъде ли ЦСКА в битката за титлата и ще бъде ли честно съперничеството за трофея?
- Стремим се да изградим отбор, който да стане хегемон в България, който да показва и добри игри в Европа. Ако спортното щастие е с нас и имаме достатъчно силен състав, който да е конкурентен на другите водещи отбори, имаме шансове за титла. Ако не - ще доизградим проекта и през следващия сезон, смятам, няма да имаме проблеми да сме шампиони. Целта ни е ЦСКА отново да стане доминиращ отбор и да наложи трайна хегемония.

Йорданеску с пълно доверие ли се ползва?
- Направи ми много приятно впечатление, че се получи сплав между него и публиката. Най-накрая си повярваха взаимно. Наставникът не е фамилиарничил излишно, феновете също не са му се предоверявали. Но мисля, че оцениха що за специалист сме довели. На Йорданеску му харесва в ЦСКА, ние също го харесваме.

Каква е ситуацията около Борис Галчев, има ли вероятност да се разделите с него?
- Кратко и ясно - решението е еднолично на собственика на ЦСКА и само той може да отговори на този въпрос.
ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Гидженов свири Левски - Славия

Владимир Вълков с наряд за визитата на ЦСКА в "Надежда"

ЦСКА ще бъде поставен ако се класира в Лига Европа

Добри новини за "червените"

Каранга: Целта на ЦСКА е титлата

Тук съм да завърша историята, обясни нападателят

Привикаха Каранга на специален разговор

Причината е ясна - липсата на голове

ИЗВЪНРЕДНО: Четирима напускат ЦСКА

Вижте кои са те

Цветомир Найденов към ЦСКА-София: Аз ви играя с 19-годишни, а вие ми играете със съдиите!

Благодетелят на ЦСКА 1948 не остана доволен от съдийството в този двубой

Скаршем се закани на Левски: Мисля да им вкарам два гола!

Норвежкият футболист на ЦСКА бе герой срещу ЦСКА 1948

Ел Местро: Показахме страхотна реакция, най-важен е резултатът

Треньорът на ЦСКА бе много доволен от успеха над ЦСКА 1948

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки