Станимир Стоилов за треньорските смени: Много тъпи хора има във и около клубовете

Националите се боят да играят футбол, категоричен е Мъри

Станимир Стоилов за треньорските смени: Много тъпи хора има във и около клубовете

Станимир Стоилов е изправен пред тежка задача - да направи отново Астана. При това му липсват куп основни играчи. Конкуренцията го дебне, а трябва и да затвърди името на отбора в Европа. Мъри говори за предстоящите битки пред вестник "7 дни спорт", но не пропусна и проблемите на родния футбол, които са толкова големи, че прескачат и Казахстан.

 

- Предстои ви гостуване на Олимпиакос, какво ще търсите в този мач?

 

- Програмата ни е изключително трудна и тежка, имаме 3 кръга до края, които ще се изиграят в рамките на 7 дни. А трябва да хвърлим в тези три мача от първенството максимум усилия и концентрация. Основната цел е да станем шампиони, да можем догодина да пак да играем квалификации в Шампионската лига. Срещу Олимпиакос трябва да се представим на ниво, но с едно наум за първенството - когато то свърши, ще се концентрираме за мачовете с АПОЕЛ и този с гърците у дома.

 

- Цял сезон имате проблеми с контузени. Сега каква е ситуацията?

 

- За жалост още едно наше момче се контузи срещу Кайрат и няма да мога да го ползвам до края. Ще компенсираме с това, което имаме. Всеки, който влезе, трябва да си защитава мястото и позициите. Останаха прекалено малко играчи за отбор, който се бори на три фронта. 

 

- Колко точки от тези три мача ви трябват, за да вдигнете отново титлата?

 

Стигат ни четири, но искам 12.

 

- В Лига Европа какво може да постигнете?

 

- Има още доста мачове там. Преследваме и купата, където налагам юношите на клуба. Дано успеят да стигнат финал. 

 

- Имахте кратка визита в България, която предизвика доста спекулации около името ви?

 

- Не ги приемам на сериозно. Аз съм свикнал. 

 

- Как реагираха в Астана?

 

- И тях вече им омръзна да слушат и да четат, така че каква реакция да има. Не им се коментира нищо. Единствено искат да станем шампиони. Ако има нещо около мен, тогава ще говоря.

 

- Да говорим за друго - треньорските смени в България. Вече има по една-две на кръг. На какво според вас се дължи тази нетърпимост?

 

- От недалновидна политика. Неправилен избор на човек, който трябва да ти свърши работа, липса на стратегия. Ние, треньорите, също приемаме задачи, които не можем да изпълним. Планове, за които нямаме характер, знания и воля, за да ги осъществим. Не на последно място са и лошите резултати. В България всички говорят за бъдещето, а при първите неуспехи веднага идва идеята да се смени треньорът. Аз не казвам, че той не е виновен. Проблемите ни идват от нещата, които изброих. Винаги съм казвал на хората, с които преговарям - хубаво помислете, преди да ме назначите, защото после нямам време за излишни разправии и нерви.

 

Всичко в България се върти около кирливите т.нар. резултати. Да, спортът е резултат. Но като назначаваш някого и му поставяш задачи, които да изпълни, те минават на последно място. Ако гледаш само резултатите - не искай други неща. Има и друг момент. Назначават с презумпции треньори, с разни условия от типа: дай да направим така, да не обидим онзи или разсърдим другия, дай на нашите момчета. Половинчатите изисквания водят и до такива резултати. Прекалено много глупави хора витаят около клубовете, самите отбори. Има много съветници, фенове, ръководители, така че атмосферата лесно се разваля. 

 

- Как гледате на промяната в националния отбор с оттеглянето на Петев и назначението на Хубчев?

 

- Това е принудителна смяна, защото Петев предпочете Динамо. Нормално, той също пое ангажименти, които не можа да изпълни пред хората и при първата добра възможност побягна. На Хубчев, на който и да е треньор в тази ситуация няма да му е леко в националния, но България не е чак толкова трагична, за да се притеснява. Трябва да е на средно ниво или малко над него. Аз не виждам чак толкова големи проблеми в отбора. Те могат да се решат и са най-вече във фаза защита. Ако успеем, резултатите ще се подобрят. 

 

- Вашият коментар за погромите от Франция и Швеция?

 

- Гледах само срещата с Франция. За този мач казах, че имаше разлика в класите. Другото дойде от негативизма и лошите резултати до момента. До такава степен се боим да играем футбол в двете фази атака и защита, че сами губим от нервност и от страх. 

 

- Само това ли доведе до загубите?

 

- Футболът ни е да пречим да другите и каквото стане. Така и така ще загубим. Моето мнение е да се опитваме да играем футбол в двете фази. Не говоря само да се надиграваме. Просто в последните години залагаме само на едната фаза - защита. Аз искам да се играе в двете фази, да, често съм губил и съм бил обвиняван за това. Но не мога да искам от отбора само да пречим, да рушим и ако нещо случайно се случи, да се случи. Така няма как да се надяваш на добри резултати. Слушам за лагери, млади футболисти, всичко това трябва да бъде създадено в клубовете. БФС, ако наистина има излишни пари, трябва да насочи усилията си там. Да убеди собствениците да работят на по-високо ниво с кадри, със знания, ако трябва - и средства. Не работим ли всеки ден, за да вдигаме летвата, да изискваме повече от младите, то нямаме шанс да развием нещата до нивото, на което ни се иска на всички. Иначе ще продължава въртележката със селекционерите.

 

Този е безхаберен, онзи некадърен, ще говорим за смяна на поколения, нищо че най-възрастният футболист е на 28-29 години, което не е нищо страшно. Лошото е, че младите, които ги имаме, не ги развиваме в клубовете както трябва или им се дава половинчат шанс. Трябва да ги пускаме в чужбина или да играят в първенството. Бихме имали силен национален, ако родни играчи се налагат в Лудогорец. Давам пример с тях, защото са водещият ни тим. Но както виждате, и те ще трябва да развият младите си, защото изискванията да си титуляр в Разград са много високи вече. А Лудогорец е среден европейски отбор. Ние пък искаме националите да са средно ниво в Европа. Това значи да имаме родни играчи, които да се конкурират с чужденците при шампионите. А е видно, че национал като Терзиев вече отпадна, стана четвърти-пети избор, това е истината. Виновни сме всички, които работим във футбола. На първо място са собствениците и ръководителите. Първите избират стратегия и план за развитие. Вторите назначават хората, които да изпълнят задачата. Ако не могат - БФС да им помогне. Но не вярвам, че някой в България се занимава със стратегии и с програми. За пример е сапунката с Берое. Щели да налагат млади български футболисти, треньори, щели това, щели онова, а след 20 дни коренно различни стратегии, изгонени играчи. Сигурно по световни причини веднага обърнаха всичко, защото Берое е загубил три мача. Това е. 

 

- В битката между ЦСКА-София и Левски също нямаше българи, които да блеснат. Като че ли играчите вече не знаят какво значат имената на тези клубове?

 

- Те добре знаят какво е Левски и ЦСКА. Особено когато трябва да се радват с феновете. Аз не разбрах кой е победител, но отборите ликуваха заедно с агитките пред двата сектора. Нямат вина чужденците, като си по-добър, ще играеш, Европа е вече отворена за всички. Аз казвам, че трябва да работим. В момента нашите футболисти вкарат 2 случайни гола на последния и после празнуват половин час с феновете.

 

Те и не са научени на друго, освен да правят това или да им се извиняват. Казвам го, колкото и да ми е жалко, че го правя. Не ме интересува и дали някой ще се обиди. Само се извиняват или целуват емблемата. Целувай, но с добра игра на терена. Щом си българин и имаш претенции да си играч на Левски, на Лудогорец, ти трябва да отговориш на нивото и критериите на този отбор. 

 

- Как оценявате представянето на Левски досега?

 

- Като резултати е много добре до момента. Като игра, план, стратегия - не съм гледам много да давам оценки. Но предполагам, че след като се побеждава вкъщи с 1:0 или половин на нула, значи някъде в плановете има проблем. В момента Левски е изправен пред задача, която никак не е лесна - да спечели титлата в конкуренция със силен отбор, който наистина е развит на много високо ниво. С лоша игра или с проста трудно ще издържиш на дълъг маратон. Идва следващият момент - Европа. Много трудно ще печелиш там, а и в дербитата, без качествен футбол. Максималното, което можеш да постигнеш, е някой равен. Но явно от Люпко се искат резултати, той мисли само за това и е прав.

 

Защото при първото равенство си счупиха телефоните да звънят на 300 треньори. И пак се връщаме на проблема със собственици, ръководители и треньори, които поемат ангажименти, които не могат да изпълнят. Да, да, аз така, аз иначе, само и само да взема работата и нищо не се получава. Факт от последните години с присъствието ни в евротурнирите. Изключвам Лудогорец. Добри или лоши, и аз се опитвам да видя нещо, с което да можем леко да ги критикуваме, но те надскочиха българската действителност. Настина се развиват. Да се върнем към миналата година, когато отпаднаха от Милсами. Всички в България ги плюеха, всеки друг щеше да тръгне да сменя стратегии и политики, но г-н Домусчиев, добър или лош, направи 3-4 трансфера сигурно за 3-4 млн. евро и продължи. 

 

- Абсолютната истина. 

 

- Той инвестира и знае какво иска. Оттам идват и добрите резултати. Всичко им е на топ ниво. А другите отбори се чудят как да измислят някаква измама или купуваме масовост. Пълниш отбора с посредствени играчи и искаш да е на супер ниво. Да вземем Левски, да не е друг клуб. Купят 6-7 слаби футболисти и не става, нормално е, по-добре вземи един, да, един, ама качествен, на когото хората да има за какво да му се радват. Парите ще са даже по-малко, отколкото да се вземат двама. Но това всичко пак е въпрос на виждане и на стратегия.

Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки