Спас мечтаеше за 1000 лв., а сега носи само "Версаче"

В националния отбор обичат, когато Делев е повикан, защото с него никога не е скучно

Спас мечтаеше за 1000 лв., а сега носи само "Версаче"

Българският футбол е пълен с много култови герои, които никога няма да писнат на публиката. Макар да нямаме кой знае какви успехи в последните години, поне сме пълни с хора, които правят футбола едно по-забавно и по-цветно място. Такъв без съмнение е Спас Делев. Дребосъкът от село Ключ имаше дейно участие при победата над Беларус в края на миналата седмица, когато изработи гола на Ивелин Попов, а после получи големи похвали от вицепрезидента на БФС Йордан Лечков заради старанието и желанието си. Мачът беляза завръщането на Спас в националния отбор и той показа, че има още какво да даде.

 

Делев изгря на голямата сцена още ненавършил 20 години, когато предизвика фурор с Пирин. За една пролет Спас дебютира в "А" група, при това с гол срещу ЦСКА на "Българска армия", и би Левски на 1/2-финал за купата. Особено мачът със "сините" беше култов, защото нападателят получава спазъм на белите дробове, пада на терена и лежи, после се връща на игрището и така няколко пъти, но помага за победата. Накрая го откараха по спешност в болницата, където докторите се хванаха за главите как въобще е играл мач. Силните изяви на Спас му спечелиха трансфер в ЦСКА само 6 месеца след като изгря на сцената. Момчето обаче беше толкова скромно в преговорите с "червените", че искаше само 1000 лв. заплата и бунгало на Панчарево. По това време собственикът на ЦСКА Димитър Борисов остана толкова впечатлен от него, че му даде много по-висока заплата. Твърди се, че Гърнето дори е дал 5000 лв. от благодарност на бащата на Спас Борис, който беше с него на преговорите.

 

Именно таткото на футболиста играе голяма роля, за да бъде днес момчето му професионалист. Борис, който изкарва парите си като шофьор към една фурна в родното село Ключ, го записва още невръстен в Беласица. Там пък треньор му е Иван Златински - чичо на друг известен наш футболист - Христо Златински. Делев много бързо показва таланта си и е лапнат от школата на Ивайло Андонов в Благоевград. Спас живее отделно от родителите си, които пък се скъсват от работа, за да успеят да го издържат. Майката Мария първо работи в детска градина в Петрич, а след това е шивачка. Докато е в Благоевград, бързакът учи в техникум, а специалността му е шофьор и монтьор. Идвайки в ЦСКА, Спас дори се похвали, че умее да се оправя сам. "Мога сам да си поправям колата", обяви Спас, пристигайки на "Армията" с един Фолксваген Поло. Делев много бързо стана звезда и няколко месеца по-късно вече беше в националния отбор. Дебютът му за представителния тим също се помни, след като Лотар Матеус го пусна за 5-10 минути срещу Швейцария. Самото пристигане на Делев за лагера в Правец обаче е това, което се помни най-много. Шегаджиите в отбора по това време Ивелин Попов, Николай Михайлов, Благо Георгиев и до днес разправят история как на паркинга се появява лъскав джип без шофьор. Майтапът тръгва точно от по-големите в отбора, които "грабват" дебютанта.

 

"Изнасяхме възглавници от хотела, за да ги дадем на Спас, понеже не се виждаше от волана", смеят се и до днес в отбора.

 

В национала знаят, че когато Спас е повикан, то на лагерите никога не е скучно. А, разбира се, в майтапчия №1 се превъплътява Ивелин Попов. Лидерът на отбора много обича Делев и винаги го взима под крилото си, а майтапите не спират. На един от последните лагери Попето не спира да се шегува със съотборника си заради интериора в къщата му в село Ключ. Делев, който израства при голяма скромност, никога не е крил, че си пада по луксозните марки, след като вече има възможност да си ги позволи. Точно заради това всичко в къщата му е "Версаче" - от спалното бельо, до мебелите. Бързакът не пести никакви средства и си купува само най-модните аксесоари.

 

Той винаги е бил любимец навсякъде, където отиде, но най-много в ЦСКА, макар да тръгна с един гол именно на "Армията" срещу "червените". И до днес феновете си спомнят един негов мач, след който всичко го чакат пред съблекалнята - журналистите за мнение, запалянковците за автограф, но Спас подминава всички, бързайки. Тогава един от тълпата се провиква: "Оставете го, отива при гадже", а нападателят троснато отвърна: "Какво гадже бе, отивам при сестра си". Точно тя е най-близкият човек на Делев и винаги му е била опора. Заради мачове и лагери обаче Спас пропусна сватбата на кака си Ваня. Макар още да няма собствени деца, Делев показва, че вече е готов за тази си роля, като много често се грижи за племенника си Боби, който пък е най-големият му фен.

 

"7 дни спорт"

Стоилов: И двата гола бяха плод на късмет (ВИДЕО)

Треньорът на Гьозтепе недоволен от тима си

Бивш национал с асистенция в Белгия

Витонов спомогна за успех на Беверен

Равенство за Гьозтепе в Турция (ВИДЕО)

Тимът на Стоилов на две победи от елита

Ковачев вкара за Ахмат при разгромна загуба от Балтика

Бившият играч на Черно море Алекс Фернандес заби хеттрик за победителите

Ради Цонев с гол за Тобол при класическа победа

Българинът вкара своето първо попадение за тима от Казахстан

Лийдс и Груев се отдалечиха от промоция във Висшата лига (ВИДЕО)

Отборът на българина допусна изненадващо домакинско поражение

Десподов с голямо признание в Гърция

Наредиха го сред най-добрите крила в първенството

Официално: Петев вече не е треньор на Университатя

Двете страни се разделиха по взаимно съгласие, с българина си тръгват още трима треньори

"Специален футболист е този български халф"

Хвалят Филип Кръстев в Нидерландия

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки