Джани Инфантино: Баражите трябва да са седмица преди мондиала

Русия 2018 ще е великолепното първенство, смята босът на ФИФА

Джани Инфантино: Баражите трябва да са седмица преди мондиала
Президентът на ФИФА Джани Инфантино даде обширно интервю пред "Советский спорт" - първото за руска медия. В него той говори по различни теми, включително и обясни идеята си относно броя на участниците на мондиалите.
 
 
Г-н Джани, директен въпрос -как един швейцарец от Бриг успя да полети толкова високо?
- А не успя ли навремето вашият Юрий Гагарин да полети в Космоса? Винаги съм се възхищавал на хората с уникални професии и затова реших да стана "космонавт". А сега сериозно - в креслото на ФИФА ме отведе любовта към футбола, увереността, желанието за много работа и малко късмет. Надявам се да успея да направя нещо за световната игра.
 
Откъде идва страстта ви към футбола?
- От родителите. Те са италианци, които се установили в Швейцария. След като баща ми бе фен на Интер, u аз станах от този отбор. Задължен съм на родителите си, в това число и за поста, на който съм.
 
Кога за първи път посетихте Русия?
- През 1997 г. дойдох като привърженик на Италия за баража за мондиала във франция. Помня го с възторг заради екзотиката. Времето в Москва бе ужасно,
валеше сняг, на cm. "Динамо" бе по-ckopo за хокей, отколкото за футбол. Беше ни студено, а вашите фенове се отнесоха страхотно. Отвсякъде ни аплодираха, каниха ни да се сгреем с националното ви питие, някои предлагаха да се завием. Струва ми се, изгледах целия мач с шал на Динамо. А той бе интересен (б.р. -1:1, Италия спечели с 1:0 в реванша). Мачът е знаменателен, защото в него дебютира Джиджи Буфон.
 
Москва сега по-различна ли е?
- Това е съвременен и динамичен град. Центърът е прекрасен - на малко места в света може да е толкова красиво осветено. Усещам и предишна симпатия на жителите и това е прекрасно.
 
През 1997-а в Москва се случи и друго интересно събитие с вашето участие?
- Говорите за преиграването на мача за Купата на УЕФА между Спартак и Сион. Действително тогава от ръководството на Сион се обърнаха към мен за юридическа консултация. След жалбата заради нестандартната височина на вратите УЕФА взе решение мачът да се преиграе. (б.р. - резултатът бе 2:2, след това Спартак спечели с 5:1). По-абсурдна ситуация не бях срещал, става въпрос за небрежно отношение към регламента от страна на домакините.
 
Как ви се видя новият стадион на Спартак?
- Много е добър, впечатли ме и музеят. Стадионът отговаря на световните стандарти и ще приеме мачове от Мондиал 2018.
 
Не ви ли притесняват проблемите със съоръжението в Санкт Петербург, за което има съмнения, че може да приеме срещи за Купата на конфедерациите?
- Не отричам, че там не всичко е гладко. Сигурен съм, че стадионът ще е готов за турнира догодина и за световното след това.
 
Откъде такава увереност?
- Русия много сериозно се готви за Мондиал 2018. Не се съмнявам, че това ще е един от най-добрите турнири в историята. Успокояващо е, че държавата е гарант. Важни не са проблемите, а умението да ги решаваш. В Русия го можете.
 
Значи сте спокоен, че първенството ще премине 611 града, но ако в последния момент станат 10?
- Ще повторя - доволни сме от начина, по който върви подготовката. Първенството ще бъде великолепно! Но не бива да има никакво отпускане.          
 
Ще посетите ли всичките 11 града?
- Разбира се. Но ще си съставя график, защото няма как да стане наведнъж.
 
На кои съоръжения вече сте били?
- В Москва, Санкт Петербург и Казан.
 
Извинете за един банален въпрос - чели ли сте руски автори?
- Честно казано, напоследък предимно чета спортната преса, а не художествена литература. Но това не значи, че мога да забравя великите ви писатели като Достоевски и Толстой. Вашата литература е част от европейската, както Русия като велика държава е част от Стария континент. Не бива двете да се противопоставят и мондиалът е идеална възможност за сближаване. Обикновено Русия се асоциира с Москва или Санкт Петербург, а има още толкова прекрасни градове, които сега ще имат възможност да се покажат на света.
 
В чуждите медии се коментира, че феновете ще имат проблеми с безопасността и визите?
- Ще ви дам пример от недалечното минало. Аз работех в УЕФА, когато Москва прие финала в Шампионската лига през 2008 г. (б.р. - Манчестър Ю победи след дузпи Челси). С Англия режимът е визов, но всичко бе организирано перфектно. Наскоро проведохте блестящо и зимна олимпиада в Сочи. Сигурен съм, че за мондиала няма да има проблеми и знам, че се работи по безвизов режим за феновете.
 
Бихте ли отличили някого от руските футболисти?
- Не бих искал да коментирам персонално. Но за бившите няма проблем.
 
Добре, кажете.
- Нима може да започнем без Лев Яшин? Не мога да пропусна и моя добър приятел Никита Симонян. Ако говорим за по-младото поколение, на което съм бил лично свидетел, то помня Игор Шалимов, който бе в Интер, а след това и в Швейцария. Голям талант бе и Игор Доброволски, който игра в Сервет. Ще отбележа и Александър Маслов.
 
Извинете, но откъде го познавате, през 90-те той бе звезда в Ростселмаш?
- Маслов стана и голмайстор в първенството, но аз го знам и като футболист на Ксамакс. Тогава ходех на мачовете на този клуб, а ако не се лъжа, Маслов го спаси от изпадане. Понякога се обаждам на Валери Карпин. Навремето с Мостовой правеха фурор в Селта.
 
С кой руски футболист се познавате?
- С Алексей Смертин, който бе капитан на Русия и игра при Мауринъо в Челси. Веднъж бяхме заедно с Жозе и той ма каза - "Виж в каква форма е Смертин, той и досега можеше да играе".
 
А руски хокеисти познавате ли, в Швейцария този спорт също е популярен?
- Слава Биков и Андрей Хомутов! Те бяха идоли на Фрибург и цяла Швейцария. Тогава учех в този град и ходех на хокей. С приятелите хитрувахме - отивахме след първата третина, за да икономисаме от билети. Не бяхме само ние умниците и затова залата, която бе за 6000 зрители, понякога събираше 10 000! И всичко това бе благодарение на Биков и Хомутов. Бяха вълшебни, 3 пъти изведоха отбора до финал за титлата, но за съжаление им се изплъзна. В Швейцария са се състезавали и други ваши звезди като Ларионов и Яшин.
 
Да се върнем на футбола.
- От близкото минало бих изтъкнал като талант Андрей Аршавин. А как маже да се забрави отборът на СССР при Лоба-новски? На Евро '88 сборная унищожи в 1/2-финала Италия (б.р. -2:0).
 
Ще видим ли голтехнологията на Купата на конфедерациите и после на мондиала?
- Обсъждаме го. Може би ще се тества в турнира и ще се използва на мондиала.
 
Наистина ли искате да увеличите до 48 участниците на световните първенства?
- Подозирах, че не всички разбраха това, което казах. Така зададен, отговорът би бил - Инфантино е луд! Работата е съвсем различна и ще ви я обясня. Всичко е в начален стадий, а промени не са възможни преди 2026 г. В момента 32-та финалиста се определят през ноември, тоест - 7 месеца преди първенството. Какво означава това от гледна точка на интереса и бизнеса? 32 страни продължават да се вълнуват от предстоящия турнир. При отпадналите феновете се настройват срещу играчите, селекционери губят работата си, а федерациите отчитат загуби. Моята идея е следната - 16 участници се класират през ноември, а 32 отбора отиват на баражи. Но не през ноември, а седмица преди старта на мондиала. Ето оттук се получи митичното число 48, а в действителност бройката е непроменена. Но общо 48 ще се готвят за турнира, а 32 ще живеят с надеждата до последно. Според мен така
интересът ще се повиши. Това важи и за имиджа, а и за приходите.
 
Но ако в тези баражи някой от грандовете се провали?
- Важното е интригата да се запази максимално дълго. Освен това на последния мондиал Коста Рика изхвърли Англия (0:0) и Италия (1:0). Защо да се притесняваме от баражи, щом сочените за фаворити не могат да излязат от групата? Освен това -дори да увеличим участниците на 48, то ще получим примерно 23% от членките на ФИФА (211). На европейско първенство са 24 от 55 членуващи в УЕФА, докато на Копа Америка са всичките 10 тима от региона. Неуместно е да се говори за падане на качеството.
 
Чува се, че Купата на конфедерациите може да бъде заменена от световно клубно първенство?

- Подобна проява под егидата на ФИФА би предизвикала голям интерес. И в момента виждам при каква обстановка и пълни стадиони преминават летните турнета на европейските грандове в Азия, Америка и Австралия. Идеята не е лоша, но трябва добре да се обмисли.  

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки